В края на септември - началото на октомври предстои да

...
В края на септември - началото на октомври предстои да
Коментари Харесай

Проектът за АМ Струма да бъде изпълнен в този програмен период, иска Петя Аврамова

В края на септември - началото на октомври следва да стартира работата по сектора от Софийския околовръстен път от п.в. " Младост " до Автомагистрала " Тракия ". Това заяви районният министър Петя Аврамова в изявление за Българска национална телевизия.

Министърът разяснява още, че се работи по 17-километровата права от Драгоман до Сливница на автомагистрала " Европа ". Предстои да започва работата и по още 14,5 км от нея в сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Драгоман.

Преди дни беше дадена " зелена светлина " за реализацията на значимия план за сектора сред Мездра и Ботевград, който е част от направлението Видин - Ботевград. Участъкът е тежък за пътешестване, с голям брой завои, тежкотоварен трафик, с предпоставки за ПТП. Приетото от държавното управление разпореждане даде опция на Министерство на регионалното развитие да поеме задължения за разноски за близо 420 млн. и да започва плана. Очаква се работата по него да стартира през есента. 2023 година е индикативният период за ремонта на целия сектор сред Видин и Ботевград, осведоми районният министър.

" Усилията ни са да осъществим плана за Автомагистрала " Струма " през този програмен интервал ", сподели Петя Аврамова. Тя добави, че към Европейската комисия е подадена и се чака утвърждение на апликационната форма за сектора през Кресненското дефиле, в който ще бъдат най-тежките уреди по трасето. За него следва да бъде определен реализатор. Има процедирани планове и се чака да бъде издадено позволение за градеж за сектора преди тунел " Железница ", самото оборудване и правата след него.

" Пожарът на Автомагистрала " Струма ", който засегна мостово оборудване, е образец по какъв начин безхаберието на хората може да докара до съществени последствия за българските данъкоплатци ", сподели още Аврамова. В момента мостът се укрепва и ремонтира. Срокът за осъществяване на строителните действия на стойност 1,8 млн. лева е четири месеца. Регионалният министър изрази вяра те да приключат за по-кратко време. За облекчение на трафика е проведено реверсивно придвижване през разнообразни дни от седмицата.

Участъкът от Ябланица до п.в. " Боаза " на Автомагистрала " Хемус " е на финалната права, към този момент се асфалтира и ще може да бъде пуснат за придвижване предварително, осведоми министърът. Тя подсети, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в правата от автомагистралата сред пътните възли " Буховци " и " Белокопитово ". Отчуждителната процедура за нея към този момент завърши и ще може да стартира работата по целия сектор.

Строителни действия се извършват отчасти в първите 3 сектора на 134-километровата права на Автомагистрала " Хемус " от п.в. " Боаза " до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. От 4-ти до 6-ти се проектира. В момента се организира социална поръчка за изработването на уголемен абстрактен план за над 46 км от Автомагистрала " Хемус " след връзката с пътя Русе - Велико Търново. За правата от пътя Бяла - Търговище до п.в. " Буховци ", която е към 42 км, е подписан контракт за актуализация на подробния организационен проект, а идейните планове са подготвени.

" Основната ни задача е да осигурим сигурност на пътя. Следим обстановката на доста места, където има срутища и свлачищни процеси. Имаме 440 млн. лева за подсилване. ", сподели Петя Аврамова. В листата с обектите, по които ще се работи, има 43 дейни свлачища, 2 срутища и 29 деформации на пътна настилка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР