В края на септември германските следователи извършиха в пристанището на

...
В края на септември германските следователи извършиха в пристанището на
Коментари Харесай

Руските олигарси и тяхното скрито богатство

В края на септември немските следователи направиха в пристанището на Хамбург обиск на първокласната яхта „ Дилбар “, за която се счита, че е благосъстоятелност на глобения съветски олигарх Алишер Усманов. Той е измежду доверениците на Путин, а Европейски Съюз му наложи наказания през февруари 2022 година. Следователите са търсели информации, които могат да хвърлят светлина върху притежателя на яхтата, само че са се натъкнали на доста творби на изкуството, измежду които и 30 картини на значими художници. По първични преценки цената на картините е към пет милиона евро, измежду тях има и произведение на Марк Шагал. Говорител на Усманов обаче съобщи, че въпросните творби на изкуството не принадлежали на господин Усманов, по тази причина и не трябвало да бъдат обявявани пред немските управляващи.

Разследване за пране на пари

Прокуратурата в Мюнхен проверява олигарха по съмнения за укриване на налози. Тя поддържа тезата, че глобеният от Европейски Съюз милиардер е трябвало да заплаща налози в Германия. Усманов е разследван и за пране на пари. Луксозната яхта „ Дилбар “ на стойност 500 милиона евро, за която се счита, че е благосъстоятелност на Усманов, бе арестувана още напролет. Самият Усманов обаче отхвърля, че е негова.

Същевременно в края на септември следователи на Федералната престъпна работа и на данъчната полиция обискираха редица имения в Бавария, за които също се счита, че са благосъстоятелност на Усманов.

Съкровища или евтини сувенири?

При обиска са били открити четири яйца „ Фаберже “, декорирани охолно със скъпоценни камъни и перли. Дворцовият бижутер на съветския цар Петер Карл Фаберже основава 52 такива яйца в Санкт Петербург сред 1885 и 1917 година. Повечето от тях през днешния ден се намират в музеи и в частни сбирки, шест се считат за изчезнали.

Междувременно от името на олигарха са декларирали, че в трезора на неговата баварска вила се намирали не оригинали от царско време, а копия, купени за подарък на негови другари в родния му Узбекистан. На базата на направените експертизи прокуратурата обаче счита, че луксозните яйца имат забележителна стойност, респективно е трябвало да бъдат оповестени пред немските управляващи - тъкмо както и откритите в Хамбург картини. 

Говорител на Усманов се усъмни в цената на откритите яйца. Той се базира на фотография на копие на яйце „ Фаберже “, продадено през 2015 година в Съединени американски щати за по-малко от 400 $. Съответно и откритите яйца от този вид били „ евтини сувенири, които могат да се намерят в интернет “. Предстои специалисти да открият точната стойност на яйцата, както и на картините, открити в баварската вила на олигарха.

За Алишер Усманов е известно, че е познавач на изкуството. През 2007 година той купи на търг сбирката на умрелия съветски челист Мстислав Ростропович и брачната половинка му за 70 милиона $, след което подари творбите на Кремъл. Освен това той купи картината „ Свети Марк “ на нидерландския художник Франс Халс, с цел да я подари на московския музей „ Пушкин “.

Изземания и във Франция и Съединени американски щати

Художествени творби на глобени руснаци са иззети и в други страни. Френските управляващи, да вземем за пример, задържаха автопортрет на художника Пьотр Кончаловски от частната сбирка на съветския олигарх Пьотр Авен. Той също е в санкционния лист на Европейски Съюз. До тази пролет той ръководеше най-голямата съветска частна банка „ Алфа “. 

През октомври предходната година пък американската федерална полиция обискира голям брой жилища на съветския милиардер Олег Дерипаска. Довереникът на Путин бе глобен от американските управляващи още преди началото на войната в Украйна като реакция на вероятното оказване на въздействие от страна на Русия по отношение на американските президентски избори през 2016 и въз основата на съмнения за пране на пари. При обиските са били конфискувани доста скъпи картини, в това число една на мексиканския художник Диего Ривера.

Германските следователи са открили досега имущество на глобени от Европейски Съюз руснаци на стойност пет милиарда евро – банкови сметки, акции, яхти, самолети и жилища, които са „ замразени “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР