В края на работната седмица еврото се намира под нов

...
В края на работната седмица еврото се намира под нов
Коментари Харесай

Еврото отчита загуби за шеста поредна седмица, доларът се търгува в нови върхове за годината



В края на работната седмица еврото се намира под нов мощен напън от продажби, откакто към инвеститорските терзания към образуването на новото италианско държавно управление се прибавиха и опасения за политиката рецесия в Испания.

Испанският министър председател Мариано Рахой е застрашен с избор на съмнение от две обособени опозиционни партии и с апели за предварителни парламентарни избори след осъждането в четвъртък на двадесет и девет лица, свързани с неговата ръководеща Народна партия, в това число някогашен ковчежник и други висши членове на партия, за редица закононарушения като подправяне на сметки, търговия с въздействие и данъчни закононарушения.

Задаващата се политическа рецесия в четвъртата по мощ стопанска система от еврозоната ограничи утринния опит за отскок на еврото след по-добро от предстоящото бизнес изследване на немския стопански институт Ifo.

Негативно въздействие върху единната валута не престават да оказват и терзанията към образуването на евроскептично държавно управление в Италия сред популисткото придвижване " Пет звезди " и крайно-дясната партия " Лига ". Това води до повишаване на доходността на 10-годишните италиански облигации към нов дълголетен връх от 2,553% и до разширение на лихвения спред с аналогичните немски бумаги над значимото равнище от 200 базисни пункта (от 2,00%) за пръв път от повече от година насам.

Кризите в трета и четвъртата по величина стопански системи от еврозоната предизвикаха поредна вълна от продажби на еврото към ново 6-месечно дъно от 1,1647 щатски $, като единната валута е на път на излезе на загуба за шеста поредна седмица. Еврото продължава да губи позиции и по отношение на йената и швейцарския франка, които се употребяват със статут на " валути-убежище ". В петък еврото удари ново двумесечно дъно към 1,1539 франка и 11-месечно дъно към 127,15 японски йени.

В същото време показателят на $ по отношение на останалите съществени валути нараства в границите на деня с 0,46% към нов връх за актуалната година от 94,24 пункта (най-високо равнище първата половина на декември 2017-а година) и е на път да излезе на положителна територия за втора поредна седмица, като единствено в границите на май щатската валута нарастна до момента с цели 2,6 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР