В края на политическата седмицата равносметката изглежда така: ГЕРБ искат

...
В края на политическата седмицата равносметката изглежда така: ГЕРБ искат
Коментари Харесай

Мандат с много неизвестни: Какви са позициите на партиите в 49-ото Народно събрание?

В края на политическата седмицата равносметката наподобява по този начин: ГЕРБ желаят държавно управление, подкрепено от двете огромни обединения. План Б - ще търсят по-широкоспектърна поддръжка - от останалите парламентарни групи. " Политическа партия - Демократична България " желаят държавно управление с втория мандат, за което ще водят диалози с всички останали. Така значимо е какви са позициите на четирите групи: " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Поредният патов парламент оставя доста малко място за маневри на първите две обединения.



Третата парламентарна мощ - " Възраждане ", която има 37 депутати, резервира поредната си позиция, изразена още в предизборната акция. Самостоятелно ръководство. Формацията на Костадин Костадинов даже към този момент разгласи подготвен състав на Министерския съвет.



След консултациите при президента Румен Радев четвъртата мощ Движение за права и свободи, която има 36-ма депутати, уточни, че " към този момент не влиза в новото болшинство сред ГЕРБ-СДС и " ПП-ДБ " поради метода на двете обединения: липса на разговор. Лидерът на партията Мустафа Карадъй уточни обаче, че очевидно Движение за права и свободи би трябвало да влезе във властта, с цел да ни одобряват в еврозоната и Шенген. По-рано се разгласи за съпротива на оформящото се ново болшинство сред първите две сили.



Българска социалистическа партия с 23-мата си депутати няма да поддържат кабинет с мандата на ГЕРБ, а в случай че " ПП-ДБ " насочат покана към тях, ще свикат партийните си органи за решение. Според водача Корнелия Нинова, държавно управление на малцинството с плаващи болшинства би било нестабилно и непредвидимо.



Партията, върнала се в Народното събрание, Има Такъв Народ - с 11 депутати - също разгласи подготвеност да образуват постоянно и независимо държавно управление, въпреки да виждат най-логичният вид за кабинет като коалиция сред ГЕРБ-СДС и " ПП-ДБ ". Лидерът на ПГ Тошко Йорданов уточни, че партията е подготвена на разговор с всички останали.

По всяка възможност президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат на ГЕРБ-СДС тази седмица, след което стартират да текат 7 дни, в които ГЕРБ да върнат мандата изпълнен или не.

Според преподавателя по конституционно право доцент Наталия Киселова, президентът Румен Радев може да организира още един кръг съвещания преди да завърти конституционната рулетка:

" По отношение на връчването на първия и вероятно във връзка с връчване на втория проучвателни мандати, няма категорично предявен период, в който президентът да го направи, а по-скоро има период, откакто към този момент е връчен мандат на претендент, посочен от първата или втора ПГ, претендентът има 7-дневен период, в който да показа конструкция и състав на държавно управление. Вие казахте, че консултациите са завършили. Ако, обаче, деликатно прочетем Конституцията, не е спънка президентът, несъмнено, незабавно може да връчи изследователски мандат на претендент, посочен от ГЕРБ, само че е допустимо и да организира още един рунд съвещания или още веднъж да предложения първата и втората, защото към тях е завръзката вероятно за държавно управление. Конституцията е дала опция на президента да бъде, от една страна, основател, само че, въпреки това, да даде време и на ПГ да осъзнаят ситуацията, в което се намираме. Времевият небосвод зависи от темпото, с което ще бъдат връчвани мандатите, т.е. в случай че ние станем очевидци през идната седмица на първи връчен мандат, сред 1 май и Гергьовден можем да забележим дали ще има опция за образуване на държавно управление към ГЕРБ. Ако те не съумеят, допустимо е президентът да направи още един кръг съвещания и по-късно да връчи на " ПП-ДБ ". И към този момент оттова насетне часовникът ще стартира да цъка доста по-бързо, тъй като процедурата се форсира и в седемдневен период след несполучлив опит от страна на втората по бройка ПГ президентът ще би трябвало да дефинира трета. Теоретично това е допустимо да завърши до края на май-началото на юни и Конституцията планува след два месеца избори ".

Утре се чака да стане ясно по кое време президентът ще връчи първия мандат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР