В края на първата година от своя мандат президентът Румен

...
В края на първата година от своя мандат президентът Румен
Коментари Харесай

Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

В края на първата година от своя мандат президентът Румен Радев разкритикува положението на бранш " Сигурност " и го дефинира като сериозно. На фона на постигнатия консенсус за развиването и модернизацията на бранша с дребни изключения този консенсус не беше материализиран, съобщи президентът по време на отчитането на първата година от мандата.

Той подчертава също върху нужната битка с корупцията, отстояването на свободата на словото, напъните за бистрота на управническите решения и харченето на обществените средства.

" Тенденциозно основаната парламентарна комисия за нов изтребител блокира цялостния развой на рационализация на въоръжените сили. Министерството на защитата бе насила да налива обилни средства в техника, която не носи модерни качества. Но и това не се случи заради неналичието на готови контракти в края на годината, което докара до още по-тежко състояние - нито нова, нито ремонтирана остаряла техника. В последна сметка избраните в бюджета стотици милиони за рационализация потънаха в отработения механизъм за харчене на остатъка. Проблемите на персоналния състав остават нерешени и като окомплектованост, и като мотивация. Постигнатото от министъра на защитата нарастване на заплатите се разминава с предстоящото ", сподели президентът. На конференцията за първата година от мандата си президентът уточни, че в този момент не е моментът да се ратифицира Истанбулската спогодба. По думите му не би трябвало да се подписва документ, без да е дебатиран у нас и без да знаем какво действително следва от него. Не може от сърцето на Европа да се дават заявления, че ние ще приемем тази спогодба, преди да се е произнесъл българският парламент, без да е привършен един изчерпателен спор по тематиката в българското общество, уточни президентът.

Той сподели още, че зад благородната самодейност да се понижи насилието над дами и деца прозира друга идеология. Радев означи, че конвенцията разединява обществото.
Държавният глава прикани депутатите да проявят разсъдък. На въпрос на Дарик, в случай че Народното събрание ратифицира Истанбулската спогодба, дали президентът е обмислял да сезира Конституционният съд или да наложи несъгласие, Радев сподели, че чака депутатите да изразят своята свободна воля най-много като родители.

Според Румен Радев има доста по-важни тематики от тази спогодба като бедността, престъпността, корупцията, демографската злополука, които сега би трябвало да бъдат приоритет пред българското държавно управление и Народното събрание. Той акцентира, че изчезваме като нация и държавното управление и Народното събрание би трябвало да запретнат ръкави и час по-скоро да си напишат домашното.И президентът Радев, и вицепрезидентът Илияна Йотова увериха, че нямат разнобой между тях във връзка с Истанбулската спогодба. Йотова акцентира, че ще продължи да работи за ограничение на насилието над дами и деца, само че също счита, че би трябвало да има необятен публичен спор по документа. По отношение на вота на съмнение към кабинета, дебатите по който бяха през вчерашния ден, а на следващия ден следва гласоподаване в пленарна зала, президентът сподели, че го приема като част от напъните на обществото да се опълчи на корупцията в страната, каквато явно има.

Попитан по какъв начин работи с останалите институции и съответно с Народното събрание и държавното управление, Радев сподели, че сред институциите няма война. Президентът обаче уточни, че има ценностни разлики и показа, че не приема български министър председател и немски канцлер да оповестяват решение за покана към непознат държавен глава, за което президентът да научава от медиите. Радев сподели, че не приема това като засегнатост към себе си, а към България и изясни, че то опонира на духа на Конституцията.

Попитан какъв брой постоянно се вижда с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, той сподели, че се среща с нея толкоз постоянно колкото и с премиера и ръководителя на Народно събрание. Президентът сподели, че има своите позиции и визии по редица въпроси и няма нищо ужасно да са близки с позициите на една или друга политическа мощ и е напълно обикновено тази политическа мощ да бъде Българска социалистическа партия, която е издигнала неговата кандидатура за поста държавен глава.

Радев сподели, че не има намерение да основава собствен политически план.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР