В края на октомври ще има нов кръг от преговорите

...
В края на октомври ще има нов кръг от преговорите
Коментари Харесай

ЕС, Украйна и Русия са далеч от съгласие по новия договор за пренос на руски газ

В края на октомври ще има нов кръг от договарянията на политическо ниво сред Русия и Украйна за транспорт на газ към Европейския съюз. Това заяви след третата среща заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
Все отново има някакво доближаване на позициите по отношение на подписването на нов дълготраен контракт. Обсъдени са били въпросите за периода на контракта, цените и пренасяните размери. Руския е изразила подготвеност новият контракт да дава отговор напълно на разпоредбите за енергийната политика на Европейския съюз.

Марош Шефчович разгласи, че газовите складове в Европейски Съюз са на 98% цялостни. Но еврокомисарят изрази вяра новият контракт да бъде подписан до края на годината. Удължаването на в този момент настоящия контракт не е допустимо поради промени в украинските сдружения и въведените промени в европейското енергийно законодателство. Според Шевчович незабавна е потребността от реализиране на съглашение преди края на декември. В диалозите са взели участие енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Оржел.

Европейската комисия предлага да се подпише десетгодишен контракт с обезпечен годишен размер на транспорт на природен газ през Украйна. Така Европейски Съюз се пробва да обезпечи някакъв доход от преноса за своя съдружник. Според организация ТАСС обаче няма кой знае какви очаквания да се реализира договореност за преноса на газ. Москва, от своя страна, предлага удължение с една година на периода на в този момент настоящия контракт.

Съществува обаче още един подробност в картината. Русия не може просто от 2020 година да се откаже от износа на природен газ за Европейски Съюз през Украйна. Преди дни съдът на Европейски Съюз анулира предоставеното на "Газпром " изключение от европейското условие операторът на газопровода да обезпечава половината мощ за самостоятелни търговци.

Във всеки случай постигането на някакво решение е от изключително значимо значение. Транзитът на съветски природен газ през Украйна може да бъде удължен и по някаква краткотрайна скица. Или пък преносът да продължи без нов контракт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР