В края на октомври Марио Драги ще предаде щафетата на

...
В края на октомври Марио Драги ще предаде щафетата на
Коментари Харесай

От пруска каска до граф "Драгила" - бурният мандат на Драги начело на ЕЦБ

В края на октомври Марио Драги ще съобщи щафетата на Кристин Лагард отпред на Европейската централна банка (ЕЦБ). " Франс прес " се стопира на основните моменти в осемгодишния мандат на италианеца, управлявал ЕЦБ със силови способи, които бяха оспорвани.

Да се избави еврото

Още с идването си на поста президент на ЕЦБ в края на 2011 година Марио Драги трябваше да управлява банката на една еврозона, която беше напът да изпадне в криза. Страни с изпразнени държавни хазни, измежду които бяха най-много Италия и Гърция, се затрудняваха да се финансират на пазарите. Дали еврозоната ще потъне? Драги е последовател на силовия способ. През юли 2012 година той разгласи, че по време на неговия мандат ЕЦБ е подготвена да направи всичко належащо, с цел да отбрани еврото. И добави: " Вярвайте ми, това ще бъде задоволително. "

Неограничени заеми за страните, които ги изискат, се предоставяха при прецизни условия. Този инструмент, наименуван ОМТ - от съкращението на британски на Outright Monetary Transactions (преки парични транзакции), единствено с оповестяването му съумя да възвърне спокойствието на пазарите. В същото време обаче и да провокира гнева на евроскептичните германци, които изправиха ЕЦБ пред съда, само че без триумф.

Милиарди против дефлацията

След това ЕЦБ беше изправена пред риска от дефлация. Драги и тук смени метода: това щеше да стане раждането на масираните изкупувания на дългови бумаги на страни и частни компании, прословутото количествено облекчение (QE - uantitative easing), чийто старт бе даден при започване на 2015 година за стопанската система и затова инфлацията да ускорят темпа на повишаване.

При приключването на програмата през декември предходната година ЕЦБ инжектира 2.6 трилиона евро с забележими резултати върху заетостта и конюнктурата. При все това инфлацията продължава да бъде прекомерно слаба по отношение на задачата на ЕЦБ от малко под 2 %.

Гръцката рецесия

ЕЦБ в ерата на Драги способства да не се стигне до цялостен финансов срив на Гърция и евентуално да се избегне излизането на страната от еврозоната. Финансовата институция резервира банките на Гърция, осигурявайки им нужните финанси и даде незабавни ликвидности.

Тя изигра и основна роля в сложните договаряния по спасяването на Гърция посредством отпущането на заеми за страната.

От пруска каска до граф " Драгила "

Изглежда далечно времето, когато Германия виждаше в лицето на Марио Драги един " съвсем пруски " централен банкер. С идването му във Франкфурт немският в. " Билд " го показа с пруска островърха каска като хипотетичен последовател на немската праволинейна парична политика. След това Марио Драги стана индивидът, на който всички се присмиват, чиято политика на " лесните пари " е прекомерно демократична към страните от Южна Европа, за които се твърдеше, че излизат прекомерно скъпо на еврозоната.

Бившият министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле даже упрекна ЕЦБ, че фаворизира последна десница в Германия, настроена срещу еврото.

Под въпрос бяха сложени и доста ниските лихви на ЕЦБ, целящи да поддържат стопанската система, които, както се твърдеше, щели да разорят банките и вложителите.

Резултатът: същият " Билд " през днешния ден показва Марио Драги във фотомонтаж като граф " Драгила ", вампира, " който изсмуква нашите сметки до последната капка ", след новото намаляване на лихвите, оповестено през септември.

Дори някогашни централни банкери от Германия, само че също и от Франция, Австрия и Холандия наскоро подписаха " меморандум ", ориентиран против ЕЦБ.

Ред в къщата

Вътре в самата ЕЦБ Драги също провокира поляризация. Степента на разделянето в инстанцията на банката, която дефинира паричната политика - управителния съвет - доближи връх, откакто Италия планува огромен бюджетен недостиг, изправена пред рисковете, заплашващи нейната стопанска система.

Управителят на холандската централна банка Клаас Кнот е определил като диспропорционални решенията на Рим, а президентът на немската Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман е коментирал, че ЕЦБ е " прекрачила границите ", решавайки да възобнови изкупуването на дългови скъпи бумаги.

Една германка на висок пост в централната банка даже затръшна вратата зад тила си.

Първостепенната задача на Лагард ще бъде да върне спокойствието към масата на пазителите на еврото. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР