В края на октомври броят на регистрираните безработни лица в

...
В края на октомври броят на регистрираните безработни лица в
Коментари Харесай

Ясна е бройката на безработните във Враца и Криводол

В края на октомври броят на записаните безработни лица в Дирекция ”Бюро по труда”- Враца е 2618, като броят им е с 112 лица повече спрямо предходния месец септември 2018 година и с 353 лица по-малко в съпоставяне със същия месец на предходната година. В община Враца те са 1927, а в община Криводол 681.
Равнището на безработица е 7,29% за врачанското Бюро по труда, като е нарастнало с 0,31 процентни пункта спрямо м. септември 2018г. Само в Община Враца - 5,74%, трайно висока се резервира безработицата в община Криводол - 29,40%. Нивото на безработица за цялата област Враца към м.октомври т.г. 12,11%. То се е повишило за съпоставяне това през м. септември т.г., когато е било - 11,94 %.
Висока остава безработицата и в с.Борован – 44,14%. Роман – с 22,35% и Бяла Слатина 22%. В общините Мизия и Оряхово без работа са към 20 % от локалното население.
Нараснал е с 22 –ма и броя на безработните младежи, регистрирани през м.октомври, в този момент те са 382 индивида. Като причина за нарастването се показва, че са приключили учебно заведение или са се завърнали от чужбина. Тревожен остава фактът, че 65% от безработните младежи са без компетентност, трудов стаж и нямат умения за каквато и да било активност, съобщи шефа на Бюрото по труда Мариана Ангелова. Големи компликации срещат медиаторите и при хората с главно обучение, които съставляват повече от 40% от безработните.
Проблеми има и при назначение на експертите с висше обучение –” имаме 4 работни места за ресурсни учители, за счетоводители с опит, както и останали свободни поръчки за медицински сестри и технолог сладкарски произведения. Търсят се още водачи категория C и D, продавач-консултанти, заварчици”, посочи шеф М.Ангелова.
В момента в Бюрото по труда се организират изявленията с медиатори и работодатели по Програмата ”Старт в кариерата”, само че от дирекцията са песимисти, че местата ще бъдат усвоени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР