В края на миналия месец с гласовете на ГЕРБ, ДПС,

...
В края на миналия месец с гласовете на ГЕРБ, ДПС,
Коментари Харесай

Мартина Бозукова пред Дарик: Обществените поръчки в държавните болници са с огромен корупционен потенциал

В края на предишния месец с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ частните лечебните заведения получиха поредна скандална отстъпка да не организират публични поръчки при покупката на медикаменти, макар че се финансират с публичен запас – от Здравната каса.

Темата разясниха в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио журналистът от “Медиапул ” Мартина Бозукова и журналистът от “Капитал ” Десислава Николова.

Защо частните лечебни заведения получиха още веднъж този поклон от дъжавата? На този въпрос Десислава Николова отговори по този начин: " Те го получават за следващ път. За мен главният проблем, поради който тази корекция отпада, е централизираният търг, който организираше Министерството на здравеопазването. Вече не го организира, тъй като предходната година държавното управление на " Продължаваме промяната " внесе документи за подобен търг,но те бяха обжалвани от две частни компании с не доста издържани правни заключения, които обаче минаха в съда ".

Запитана койзакриля частните лечебни заведения, Мартина Бозукова от своя страна разяснява: " Лобизъм сигурно има и частните лечебни заведения е безусловно целесъобразно да си търсят интереса. По-скандалното е, че институциите – Министерския съвет, Народното събрание, част от депутатите -заемат тяхната страна, а не бранят публичния интерес ".

По думите й по закон лечебните заведения са равнопоставени без значение от тяхната форма на благосъстоятелност, по тази причина е разумно да играят по едни и същи правила. " В случая приказваме за един тъкмо избран сегмент от лекрства - тези за онкоболни, които се ползват в лечебните заведения. Лекарства, за които НЗОК заплаща на лечебните заведения отвън цената на клиничната пътека. За тези медикаменти, за които Касата заплаща настрана, се оказва, че те фактурират медикаменти на допустимо най-високите цени. Докато в държавните лечебни заведения, които организират публични поръчки -там конкуренцията работи, явяват се по няколко компании, дават допустимо най-ниски цени. Едните лечебни заведения фактурират в НЗОК на 100 лв., а други на 1000 лв., и тя заплаща за едно и също лекарство на едни 100 лева, на други - 1000 лева ", изясни още Мартина Бозукова.

" Когато частните лечебни заведения организираха публични поръчки, най-големият възложител беше частна болница – по-голям от всички. Става въпрос заАджибадем Сити Клиник.Те организираха търгове за всичко. Това, което ми направи усещане по лечебните заведения в последните 10 години, беше следното - една от най-големите държавни лечебни заведения по социална поръчка си беше избрала снабдител на храна, същият като този на частна болница. В държавната болница - Александровска - храната беше към 2 пъти по-скъпа, в сравнение с в Токуда. Тоест компанията продава по-скъпо на държавната болница, в сравнение с частната. Това е обстановката с публичните поръчки ", уточни Десислава Николова.

По думите на Мартина Бозукова главните нарушавания, които се виждат, са че или се заобикаля закона за публичните поръчки, или по този начин се вършат спецификации на търгове, че да завоюва тъкмо избрана компания.

" Обществените поръчки в държавните лечебни заведения са с голям корупционен капацитет. Той съществува на всички места, където може да се вземе някой лев ", разяснява още тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР