В края на миналата седмица у нас вече бяха доставени

...
В края на миналата седмица у нас вече бяха доставени
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: В края на миналата седмица бяха доставени адаптирани ваксини за Омикрон

В края на предходната седмица у нас към този момент бяха доставени 290 хиляди приспособени ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от имунизацията на Moderna. Клиничните стратегии на обособените производители включват разнообразни групи участници. Към момента оценените данни от Европейската организация по медикаментите са за лица, на които е подложен спомагателен бустер, а също и на такива със приключена първична имунизация. Все още се чакат резултатите за третата група - първична имунизация. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

„ Новата приспособена ваксина включва както истинския вид на Ковид-19, по този начин и подварианта Омикрон. Няма разлика във връзка с броя на дозите от имунизацията на Pfizer - 6. Той може да бъде съгласуван и с броя на искащите, защото в целия Европейски Съюз се образува сериозен остатък от дози ", сподели още Богдан Кирилов.

Кирилов акцентира, че все още приспособената ваксина е целесъобразно да бъде поставяна само на лица над 12-годишна възраст.

" Общият брой на поставените ваксини против Ковид-19 в страната е над 4,5 млн.дози. Във възрастовата група от 5-11 години имунизираните лица са 2 146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с подложен бустер ", разяснява Богдан Кирилов.

Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите установи, че у нас са имунизирани едвам 2 млн. души. Техният брой е равностоен на количествата приспособени ваксини, които страната чака до края на годината.

" Всички, които са получили първична имунизация и имат предпочитание да им бъде сложена бустерна доза от приспособените, ще могат да се възползват.

" Очаквам през идващите седмици да има по-голям интерес поради идването на приспособените ваксини ", изрази вяра той. Към момента 65 хиляди души са си сложили втора бустерна доза от имунизацията против Ковид-19. Европейската организация по медикаментите предложи и Европейска комисия позволи 8 лекарствени продукта. Една част от тях са налични и се употребяват в страната. На този стадий има 2 продукта в таблетна форма, един от които към този момент има позволение за приложимост. Производителят към момента се договаря с страните членки, поради което лекарството не е налично в огромна част от страните. Това са артикули по лекарство наставление, за тях е нужен сериозен медицински обзор ", съобщи Богдан Кирилов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР