В края на миналата седмица се проведе ежегодната Мюнхенска конференция

...
В края на миналата седмица се проведе ежегодната Мюнхенска конференция
Коментари Харесай

Основната уязвимост на САЩ е, че игнорира киберзаплахите от Русия, Китай, Северна Корея и Иран


 Основният проблем на Съединени американски щати е, че пренебрегва киберзаплахите от Русия, Китай, Северна Корея и Иран

В края на предходната седмица се организира годишната Мюнхенска конференция по сигурността, на която се събраха ръководещи и специалисти, с цел да потърсят решение на главните провокации в региона. Според един от най-известните американски експерти по външна политика Иън Бремер главната накърнимост на Съединени американски щати е, че пренебрегват киберзаплахите от своите съперници. Експертът означи, че би трябвало на държавно равнище да се отдели повече внимание на киберрисковете, идващи от по този начин наречените „ огромните четири “: Русия, Китай, Северна Корея и Иран.

Вашингтон продължава да подценява качествата на тези страни. Един от последните образци за това е пуснатият от Северна Корея злотворен програмен продукт WannaCry, който засегна над 200 хиляди компютърни системи в 150 страни през май предходната година. Освен това малуерът NotPetya от юли 2017, зад който се допуска, че стоят съветските военни, се счита за най-скъпата хакерска атака в историята.

Като цяло мъчно може да се дефинира икономическата цена на едно киберпрестъпление, само че годишно повече от 1000 милиарда $ губят засегнатите страни или компании. Икономиката от ден на ден зависи от интернет и данните, което прави инфраструктурата доста по-изложена на хакерски атаки. Те могат да повлияят при разпределението на водните запаси и електричеството, както и на банковите сметки и борсовите пазари.

Борге Бренде, ръководител на Световния стопански конгрес, уточни като най-опасната страна във връзка с киберзаплахите – Русия. „ Тя е страна, която освен има благоприятни условия, само че също по този начин има предпочитание да ги употребява по способи, които в действителност могат да понижат въздействието на Съединени американски щати и Запада “, акцентира Бренде.

Същевременно заплахата към този момент не идва единствено от страна на няколко страни. Всеки, който има задоволително средства да заплати на киберпрестъпници, може да съставлява опасност. „ Ние знаем, че съветското държавно управление постоянно аутсорсва тази неприятна активност на нарушители в Русия “, разяснява Бремер. А това на собствен ред доста затруднява гарантирането на сигурността.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР