В края на миналата седмица приключи работната визита по време

...
В края на миналата седмица приключи работната визита по време
Коментари Харесай

„До Ню Йорк и назад“: български младежи в Общото събрание на ООН

В края на предходната седмица завърши работната аудиенция по време на 74-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации на Богомила Корманова и Минко Даскалов - българските юношески делегати към Организация на обединените нации за 2019/2020 година. В Ню Йорк те взеха присъединяване в комитет, който разисква обществени, културни и филантропични въпроси, както и в Срещите на високо ниво на Общото заседание, фокусирани върху климата и осъществяването на Целите за стабилно развиване.

На 2 октомври Богомила и Минко показаха гласа на българските младежи в публична тирада, основана върху извършена анкета от тях на национално равнище измежду младежите. За предпочитани области се утвърдиха качественото обучение и заетостта, като придобиването на на практика умения в двете сфери е основно. Дигитализацията и технологиите са припознати като съществени средства за реализиране на тази цел. Темата за достойната работа също бе прегледана в подтекста на справедливото възнаграждение, работните условия, салдото сред работа и персонален живот, както и израстването на работното място. Като съответни политики бяха препоръчани платените стажове, дуалното обучение, гъвкавото работно време, както и вложение в развиването на младите.

Богомила и Минко осъществиха съпътстващо събитие взаимно с сътрудниците си юношески делегати от Ирландия на тематика „ Достойна работа със смисъл”. Форматът на събитието бе ексцентричен и включваше присъединяване на гостите в дребни работни групи, разглеждащи главните понятия на достойната работа - подобаващи работни условия, съответно възнаграждение, напредък, както и баланс сред работата и персонален живот. Специални посетители на събитието бяха Матю Коняк от Международната организация на труда и Стефани Бийкрофт от Европейския юношески конгрес, които споделиха своя опит в региона и дадоха образци за положителни практики, които да използван в подтекста на страните си. Събитието приключи с медитация, с цел да се акцентира на смисъла на менталното здраве и неговото запазване.

В рамките на своята аудиенция в Ню Йорк Минко и Богомила се включиха и в значими съпътстващи събития на организации като Международната организация на труда, ЮНЕСКО, фондове като УНИЦЕФ, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Обществото за запазване на дивата природа. На срещата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз беше разисквана една от най-важните и настоящи тематики на деня, а точно по какъв начин да се ориентират паричните потоци за двустранна помощ и публична помощ за развиване в посока битка с климатичните проблеми. Един образец за това е да се сформират екологични условия, на които всяка инвестиция би трябвало да дава отговор. Богомила и Минко участваха и на събития на младежките делегати от Украйна, Швеция, Швейцария, Сърбия, Германия и Унгария. Те бяха фокусирани върху тематиките за физическо и ментално здраве, тъждество сред половете, придобиване на качествено обучение, претовареност, права на децата. Този скъп опит ще бъде систематизиран и споделен с сътрудниците на Програмата в България.

В Централата на Организация на обединените нации младежките делегати се срещнаха с Генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш, който насочи привет за усърдната работа по младежките въпроси. В формален банкет, проведен от Европейската делегация към Организация на обединените нации, заместник-ръководителят ѝ, Силвио Гонзато, изрази поддръжка по отношение на активността на младежките делегати и окуражи още по-близка взаимна работа с Европейски Съюз, както бяха разисквани оферти за възстановяване на координацията на европейските юношески делегати с институциите на национално и европейско равнище.

След съгласуваност с Постоянното посланичество на България към Организация на обединените нации, българските юношески делегати бяха овластени да водят началото на договарянията по младежката резолюция, одобрявана на всеки две години по време на среща на комитета. За тях беше основно да изразят и отстоят позицията на своите млади сънародници. Първоначалните индикации след един приключен кръг на полемики и оферти по отношение на документа са за една прогресивна и припознаваща европейските полезности резолюция. Предстои окончателното приемане на документа, като младежките ни представители ще продължат работата по него след завръщането си вкъщи.

По-малко от 40 страни имат стратегии „ Младежки пратеник към Организация на обединените нации “, като българската стратегия е една от най-успешните в международен мащаб.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР