В края на миналата седмица, по-точно 24 ноември, се състоя

...
В края на миналата седмица, по-точно 24 ноември, се състоя
Коментари Харесай

Българско или руско председателство на ЕС?

В края на предходната седмица, по-точно 24 ноември, се състоя следващото значимо интернационално събитие, което има директно значение за бъдещето на България и което съвсем не беше отразено в българските медии. Става въпрос за срещата на водачите на Европейски Съюз във връзка с така наречен Източно партньорство – самодейността, която би трябвало да приобщи към европейската орбита някогашните руски републики Армения, Беларус, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна.
Източно партньорство действително е един от сериозните проблеми за съветската политика, тъй като съставлява директна опасност за жизеноважни сфери на въздействие на Москва, които обезпечават буферното териториално успокоение на Русия против Запада. Точно в границите на Източното партньорство Украйна трябваше да подпише контракт за асоцииране към Европейски Съюз – контракт, който Виктор Янукович отхвърли да подпише и който докара до " Майдана ", а по-късно – до анексирането на Крим, глобите на Запада против Русия и контрасанкциите на Русия против Запада.
Точно преди срещата на 24 ноември, външните министри на осем европейски страни – Англия, Швеция, Хърватия, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Румъния, подписаха писмо, с което желаят " по-активна и ефикасна политика на Европейски Съюз по отношение на Русия ". С писмото тези страни желаят от Европейски Съюз " съответно, стабилно и без значение финансиране " в битката против пропагандата на Кремъл, откакто неотдавна европейските финансови министри утвърдиха 800 000 евро за 2018 година за битка тъкмо против пропагандата – на Русия и на терористичните ислямистки групировки.
Много мощен сигнал изпрати и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. " Източно партньорство не е ориентирано против Русия. Това не е геополитическо съревнование по хубост сред Европейски Съюз и Русия. Но в случай че беше, нямаше да се поколебая за секунда кого да избера ", сподели той, напомняйки, че първата половина от живота си е прекарал в руския блок. А немският канцлер Ангела Меркел, която Борисов прегръща и окуражава, подсети случаите, при които има враждебна политика от страна на Русия по отношение на шестте страни в Източно партньорство. За скорошното знаково изявление на английския министър председател Тереза Мей по отношение на Русия мисля няма потребност да подсещам - тя го повтори и в този момент!
На този декор, българският министър председател Бойко Борисов не обели и дума по въпроса. И това месец преди България да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз. Борисов отново се опита да се покаже по своя безподобно изпростен метод като посредник, възприе още веднъж позицията " другари сме с всички " - нещо, което е невероятно, и даже си разреши думи, които подсказват очевидна проруска линия – Европейски Съюз да пусне Англия да излезе без публично съглашение и без да заплати уговорките си към европейския бюджет?! Това ли е държанието на премиера на страната-бъдещ ръководител на Европейски Съюз – окуражаване на неизпълнението на от дълго време поети задължения и на предстоящ по-голям разлом?! Защото това става, когато няма подписани контракти и те не се съблюдават!
Не е загадка, че в Европейски Съюз има надълбоко разделяне по отношение на съветската външна политика, което води Съюза по пътя на тоталния провал. И то е реалност, тъй като настойчиво много страни-членки не желаят към момента да създадат цивилизационен избор, само че желаят да се възползват от опциите, удобствата и облагите, които предлага Европейски Съюз, без да способстват в отговор реципрочно тези привилегии да продължат да съществуват. Но цивилизационният избор е неминуем – дали желаеме да живеем в свят, в който гласът на елементарните хора въпреки всичко се чува и се зачита и в който позволилите си да го не помнят рано или късно отиват в миниманса, дори от време на време в пандиза, или в свят, в който зад маската на безпогрешност един човек или дребна група от хора живеят комфортно на превития тил на всички останали, до момента в който ги лъжат, че по този начин е най-добре?!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР