В края на миналата седмица общинският съветник Борис Бонев обяви

...
В края на миналата седмица общинският съветник Борис Бонев обяви
Коментари Харесай

Колко струва лампите на София ? Колкото излъже Борис Бонев



В края на предходната седмица общинският консултант Борис Бонев разгласи по bTV, че София заплаща за една лампа от уличното осветяване от едната страна на улица три пъти повече от тази на отсрещния тротоар. Естествено това провокира скандал за подозрение за порочни публични поръчки и повишени цени. Веднага се намесиха дежурни прокуратури, КПКОНПИ и АДФИ, даже министър председателят Кирил Петков. А зам.-кметът Кръстев, който е подписал договорите, съобщи, че обстоятелствата по проблема са обществено налични и елементарно проверими.

Има обществена документи и не би следвало да е противоречиво кое какъв брой коства. Но истината е, че числата могат да се показват изборно и това да основава известно комплициране и може да докара до заблуждение.

Има ли 10 пъти по-високи цени?

Да, само че единствено за избрани продукти. Общите разноски са доста по-балансирани.

„Десетократно повишени цени – редова клема в магазина коства 0.81 лева, а общината заплаща 17.55 лева – 21 ПЪТИ повече! За една и съща улична лампа в „Оборище“ се заплащат 5757 лева, а в „Средец“ 1587 лева Разликата – над 3.6 пъти!“, написаха от „Спаси София“ във фейсбук.

На това зам.-кметът Кръстев отговори, че едната компания е заложила на по-високи цени за главен ремонт и създаване, а другата – по-високи цени за поддръжка. Поради което се получават и известни разлики в единичните цени, само че не и в общата стойност. Той добави, че първият и главен предмет на поръчката е за техническа поддръжка.

Факт е, че има разминаване на цените за лампи, стълбове и впрочем в предложенията на двете компании. „Лог Сиберия“, която обслужва северна София, желае за 13.5-метров дирек 2205 лева, за LED лампа от 250 W – 2815 лева, а за натриева лампа – сред 180 и 200 лева Заедно с доставката и монтажа на LED лампа пък цената е 4122 лева Другата компания, която дава отговор за останалата част от града – „Улично осветление“ (част от групата на „Геотехмин“), взима 972 лева за лампата, а за същия дирек – 731 лева За информация – в аналогична поръчка на община Пловдив препоръчаната цена за стълба е 624 лева, а доставката на лампа от прожекторен вид е близо 20 лева

При други детайли – в поръчката са разказани близо 200 позиции, обстановката е тъкмо противоположната и цените на „Лог Сиберия“ са по-ниски от тези на „Улично осветление“. В последна сметка общата цена на първата компания в действителност е по-високата от тази на втората.

Също по този начин факт е, че има справедлива разлика в разноските за поддръжка на обособените зони на града. Тези с нови LED лампи са доста по-евтини, до момента в който секторите със остарели имат потребност от повече поддръжка.

Плаща ли се повече на една компания?

Не, осъществените до момента разноски са почти аналогични.

Според общината обаче разминавания в общите цени за поддръжка и създаване и разноските, направени от началото на контракта за единица осветителна точка, възлизат сред 6.80 лева и 7.20 лева на месец.

„Лог Сиберия“ е предложила 6.50 лева без Данък добавена стойност за поддръжката на натриева лампа и 1.20 лева без Данък добавена стойност – за LED. А „Улично осветление“ – 6.06 лева за елементарни лампи и 4.82 лева без Данък добавена стойност за LED.

Общо платените суми до момента по договорите са 2.2 млн. лева за поддръжка и 900 хиляди лева за главен ремонт на „Лог Сиберия“, и 2.7 млн. лева за поддръжка и 700 хиляди лева за главен ремонт на „Улично осветление“.

Това обаче не значи, че и двете компании са направили едно и също количество работа. Тази с по-високите цени действително е сменила по-малко лампи и елементи.

Всъщност огромни разлики има в препоръчаните цени за планиране – „Улично осветление“, която има ниски цени за материали, е предложила 22 лева, а „Лог Сиберия“ – 4.50 лева И с цел да стане ясна разликата сред тези две неща – скъпите материали се употребяват, когато се построява ново осветяване, другояче за поддръжка се взима респективно цената за поддръжка.

Има ли заплати по 7000 хиляди лева?

Не, цената 40 лева./час е единствено за изключителни действия, които не попадат в ценовите предложения на участниците, които могат да траят и 30 минути.

Освен за разлики в цените от „Спаси София“ показаха, че в „Лог Сиберия“ се заплащат заплати по 7000 лева с парите на софиянци. Това обаче не е правилно. Факт е, че сдружението е предложило в пъти по-висока ставка за възнаграждение на час – 40 лева Но в контракта написа, че това се отнася за „непредвидени дейности“ – такива, каквито не са включени в поръчката и не са регулярни. Иначе ставката за труд е част от комплексната оценка.

До момента съгласно Кръстев не са платени никакви суми по тази линия.

Ще има ли повече лампи в София?

По-скоро ще се резервира сегашният модел на поддръжка и създаване на нови осветителни тела.

„По тези два контракта сме дали опция да разпореждаме главен ремонт и създаване при потвърдена нужда, само че главният предмет и тежест е на техническата поддръжка на осветлението“, споделя Кръстев.

Само преди година и половина, когато беше оповестена поръчката за 73.6 млн. лева за осветяване, от общината споделиха таман противоположното.

„Възможностите за вложения в създаване на ново улично осветяване са увеличени двойно“, аргументираха се тогава от „Московска“ 33. И в договорите написа същото – компаниите имат право на вложения до 6 млн. лева при обезпечено финансиране и още толкоз при възобновяване на контракта с още две години. Прогнозната стойност на поръчката за тези две години е до 36.8 млн. лева Проблемът е, че средствата действително не се залагат в бюджета на общината. А истината е, че такива вложения – нови стълбове, лампи, рогатки, ново осветяване в паркове (на фона на неработещо такова сега в някои), междублокови пространства, че даже и ново празнично осветяване, са извънредно нужни за столицата.

По-скъпо ли е в София спрямо Варшава?

Не, при правилно сравняване на услугите цените в София са по-ниски. Бонев твърди още, че във Варшава при създаване на 38 414 бр. лампи единичната стойност за замяна на натриеви тела с LED е 359 лева, а в София – 1586 лева./бр. Истината е, че София има различен контракт за замяна на осветителни тела, който е подписан преди няколко месеца, за 3500 лампи по Норвежкия фонд ще заплати 205 лева./бр., което е 159 лева по-малко от Варшава – за 10 пъти по-малко лампи. Експерти изясняват, че цената зависи извънредно доста от поръчаното и инсталирано количество. Ако става дума за единични поправки – разноски са по-големи. И противоположното.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР