В края на миналата седмица изтече едномесечният срок, в който

...
В края на миналата седмица изтече едномесечният срок, в който
Коментари Харесай

Изтече срокът магистратите да декларират членството си в съсловни организации, НПО-та и тайни общества


В края на предходната седмица изтече едномесечният период, в който всички съдии, прокурори, следователи, правосъдни инспектори, членове на Висшия правосъден съвет трябваше да заявяват собственоръчно участието си в съсловния, професионални, неправителствени организации, както и в секрети общества, съобщи кореспондент на БГНЕС. Какъв % от магистратите не са спазили условието ще стане ясно в идващите дни, защото има потребност от култивиране на декларациите.

Централният обществен указател по член 195 а, ал.1 от Закона за правосъдната власт все още се актуализира. Публикувани са подадените заявления към края на месец август, като прави усещане, че прокурорите и следователите към оня миг са подали 500 заявления, което е с 50 повече от съдиите. Към края на август – са били обработени декларациите едвам на 450 съдии в случай, че общият им брой е 2238, съгласно данните от избора на новия състав на Висшия правосъден съвет. Прокурорите у нас са 1503-ма, а следователите 444.

Срещу задължението за обявление участието в съсловни организации се оповестиха множеството от магистратските съюзи и асоциации, като най-активни против законодателната смяна бяха от Съюза на съдиите в България. Към момента организацията не е оповестила настоящия си членски състав. Новите разпореждания в Закон за съдебната власт, за повишение прозрачността измежду магистратите, влязоха в действие при започване на месец август откакто преди този момент Народното събрание ги одобри с огромна болшинство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР