В края на миналата седмица една изненадваща за широката публика

...
В края на миналата седмица една изненадваща за широката публика
Коментари Харесай

Проф. Стоименова: Виждам, че живеем в държава, в която професор може да бъде обвинен за експертно мнение

В края на предходната седмица една изненадваща за необятната аудитория вест стана факт - прокуратурата потърси наказателна отговорност на ръководителя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и някогашен началник на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) проф. Асена Стоименова по член 326 от Наказателния кодекс (НК). Какво мисли по този въпрос проф. Стоименова, поради и много обществени позиции в нейна поддръжка - научете в диалога ѝ с Actualno.com.
Проф. Стоименова, какво е ситуацията с дейностите на прокуратурата по отношение на Вас – връчено ли Ви е публично обвиняване, защо тъкмо е то, в случай че можете да кажете обществено без да нарушавате закона и ще би трябвало ли да платите 20 000 лв. гаранция или още имате опция да я обжалвате?
Миналата седмица, на 10 април 2020 година, получих обвиняване от българската прокуратура по член 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), по отношение на мои изявленията за Българското национално радио и Българската национална телевизия във връзка на снабдяването с медикаменти в страната в изискванията на пандемията с COVID-19. В тези мои медийни изяви осведомявам българското общество за значими въпроси – презапасяването с лекарствени артикули, нуждата от рецепта при разпределяне на медикаменти по лекарско наставление, нуждата от еластичност на законодателството и възможност от дефицит на избрани медикаменти. Прокуратурата твърди, че съм всяла тревога в популацията, като се базира на един член от Наказателен кодекс, който и съотносим към закононарушения като подаването на подправен сигнал за паника, да вземем за пример за сложено взривно устройство.
Обжалвам наложената гаранция и без да съм специалист в правораздаването, недоумявам по какъв начин по този начин размера на гаранцията може да бъде избран от прокурора без да бъдат взети поради фамилното състояние на обвинения, приходите му, съществуването на отговорности и впрочем още данни, които аз заявих на по-късен стадий, едвам откакто бях привлечена като обвинен. Целта на гаранцията е да обезпечи наличието на обвинения. Аз съм обществена персона, страната сега е със затворени граници, т.е. не мога да укрия и в този смисъл налагането на такава висока гаранция ме озадачава.
Според Вас сега има ли дефицит на някакви типове медикаменти в България, вероятно при кои типове?
Недостигът на лекарствени артикули е проблем, който съществува непрекъснато в изискванията на актуалната регулация на фармацевтичния бранш. Към избран миг може да има дефицит на едни или други лекарствени артикули, като този дефицит може да бъде краткотраен или непрекъснат. Причините за дефицита на съответни медикаменти могат да бъдат от най-различен темперамент – логистични, регулаторни, проблеми в производството, маркетингови – липса на интерес от компанията-производител, привършване на продуктите заради нараснало търсене и прочие
Твърдението " неналичия на медикаменти няма " към нито един миг не може да бъде тъкмо заради изложените аргументи, както и заради разнообразието на позволените за приложимост в България медикаменти. Недостиг се появява в разнообразни групи медикаменти, по друго време. Конкретиката за това кои са лекарствените артикули явно в наши дни може да ни вкара в хипотезата на член 326, алинея 1, а Вас – като задал въпроса – да разгласи за съизвършител в закононарушение. Поискали сме достъп до социална информация по отношение на подадените до Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) уведомления за краткотраен или непрекъснат дефицит, като разполагаме с подадени сигнали от сътрудници. Също по този начин, описът на Световната здравна организация (СЗО) с следени вещества, за които се чака дефицит е обществен. В тази връзка считам, че даването на изказвания от страна на БЛС, че няма неналичия на медикаменти е подвеждаща информация, поднесена в един подобен внимателен миг. Фармацевтите са специалистите по медикаменти и имат обвързване и отговорност по обезпечаването на медикаментите и да осведомят обществото за проблемите в лекарствоснабдяването, а лекарите са фокусирани върху лекуването, диагнозата и профилактиката. Разделението на медицината от фармацията е реалност от XII в. и това става с Палермския едикт от Фредерик II от Хохенстауфен, който е император на Германия и крал на Сицилия по едно и също време. Днес сме 2020 и би трябвало да работим по отношение на компетентностите си, само че в екип, като взаимнодопълващи се.
Очаквате ли да има през тази година някакъв предстоящ дефицит на медикаменти поради епидемията от COVID-19, при какви типове медикаменти и в кой интервал на годината е вероятен възможен дефицит?
Трудно е да се предвижда и по тази причина БФС изиска привикване на Висшия съвет по фармация (ВСФ), като съвещателен орган към Министъра на опазването на здравето в региона на фармацията. Когато разясняваме възможен дефицит за съответни артикули и за съответен интервал от време, то това би трябвало да става въз основата на информация и прогнози, а във ВСФ се включват представители от Министерството на здравеопазването, БФС, НЗОК и фармацевтичните факултети, а и кой по-добре от тези специалисти може да образува тактика при нужда? Европейската комисия разгласява насоки за справяне с възможен дефицит на медикаменти в изискванията на пандемия. Ако няма подобен проблем, съгласно БЛС, то тогава какво е основанието за издаването на такова управление? И какво ще кажат те на пациентите, които непрекъснато алармират за дефицит? Каква е действителността съгласно изказванията на представители на БЛС и съгласно българските пациенти? Една и съща ли е?
Мислите ли, че е допустимо вниманието на прокуратурата да е ориентирано към Вас освен поради интервютата пред БНР и Българска национална телевизия?
БФС в мое лице има ръководител, който намерено слага проблеми и тези за разискване и застава зад полезностите на своето съсловие. В подтекста на дебатите за генеричното заменяне да вземем за пример, представихме причини, които насочиха вниманието към това, че в България към този момент 15 години не се вкарва една сполучлива процедура. Генеричната подмяна е такава за системите на опазване на здравето и потребна за пациентите в други страни. Наблюдавайте сега кой дава изявленията срещу генеричната политика, както и подвеждаща информация, че неналичия на медикаменти няма. Има ли причини всъщност в тези изяви, цитират ли се данни и по какъв начин се интерпретират? Кой по-добре от фармацевтите в аптеките знае какво е налично и какво не?
Онзи ден имаше митинг на фармацевти във Ваша поддръжка, проведен от Българския фармацевтичен съюз, само че Съюзът на българските фармацевти се разграничи от него. Как ще коментирате тези разнопосочни позиции?
От вас разбирам, че има Съюз на българските фармацевти. Съсловната организация на магистър-фармацевтите е Българският фармацевтичен съюз, основан със закон преди 13 години. Всеки, който практикува като магистър-фармацевт, е задължен по закон да членува в БФС. Съюзът поддържа указател на магистър-фармацевтите в България, обезпечава продължаващо здравно образование и надзор върху работата на фармацевтите. Това е единствената организация, която съставлява цялото фармацевтично съсловие, което не лимитира фармацевти да членуват във всевъзможни други сдружения по ползи. Не съм осведомена с позицията, която цитирате, само че получих поддръжка от УС на БФС, хиляди магистър-фармацевти, поддръжка под формата на петиция, подписана от повече от 3000 жители, заявления на три национално показани пациентски организации, Българска асоциация на помощник-фармацевтите, Асоциацията на европейските публицисти, Българската Асоциация на търговците на едро с медикаменти, Асоциацията на притежателите на аптеки и прочие
Смятате ли, че живеем в страна, в която на процедура няма независимост на словото?
Виждам, че живеем в страна, в която ръководител на съсловна организация, професор, специалист с 25-годишен стаж във фармацевтичния отрасъл може да бъде притеглен като обвинен с наложена мярка за неотклонение " Гаранция " за експертното си мнение, което прокуратурата приравни към подправен сигнал за взривно устройство. На процедура това " взриви " обществото.
Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР