В края на миналата година разбрахме, че гръцките собственици са

...
В края на миналата година разбрахме, че гръцките собственици са
Коментари Харесай

Едоардо Миролио купи марката за дрехи DiKa

" В края на предходната година разбрахме, че гръцките притежатели са решили да прекратят активността на компанията, която е с 25-годишна история, и преценихме, че това е опция да не допуснем марката да си отиде. Нашата цел е да възродим и развием DiKa, " изясни Едоардо Миролио

© Велко Ангелов Още по тематиката
Текстилна компания " Е. Миролио " стартира произвеждане в Пирот

В новопридобитата от италианския бизнесмен фабрика ще се създават мъжки и дамски костюми
17 яну 2018
Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма реализатори

Приходите на водачите в бранша порастват със 7%. С толкоз се усилва и целият експорт, достигайки 3.86 милиарда лева, като 20-те локални колоса вършат 30% от него
11 сеп 2017 Италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио купи стилната марка DiKa посредством своята компания " Е. Миролио ". Макар договорката да е от края на предходната година тя бе оповестена в сряда на специфична конференция от новия притежател. Смяната е подбудена от проблеми на гръцките създатели с банки. Цената не е оповестена, само че бизнесът с облеклата е правил годишни доходи от 7-9 млн. лева Сега смяната е, че поради неналичието на работна ръка облеклата към този момент няма да се шият в България, а в Сърбия. Но пък проектите на Миролио са за отваряне на магазини на марката във Франция.

Краят на гръцката инвестиция

Дрехите с марката DiKa до преди договорката се произвеждаха от компанията " Дика жанр ", учредена през 1993 година и благосъстоятелност на Димитриос Кабурис и Михаил Илиадис.

" В края на предходната година разбрахме, че гръцките притежатели са решили да прекратят активността на компанията, която е с 25-годишна история, и преценихме, че това е опция да не допуснем марката да си отиде. Нашата цел е да възродим и развием DiKa. Това е бранд, който има обичаи в класическата мода и въплъщава облеклото на дамата с специалност, която желае да е елегантна ", изясни избора за покупката Едоардо Миролио.

От отчета за активността на " Дика жанр " в Търговския указател излиза наяве, че сдружението на гръцките притежатели не работи от септември 2017 и регистрира загуба от над 1 млн. лева за годината против облага от 44 хиляди лв. през 2016. Фирмата отбелязва, че води правосъдни разногласия с финансова институция и показва, че част от загубата е вследствие на отписване на взимане от клиент, който е прекратил активността си и е премахнат като търговец. Заетите в " Дика жанр " са били 113 през 2016, само че са освободени и в края на 2017 са единствено 11.

Български платове и дизайн, сръбски тегел

Новият притежател - " Е. Миролио ", е закупил машини на " Дика жанр ", както и марката DiKa, и е възобновил договорите за наем на магазините, в които до момента се продаваха облеклата. " Част от активите получих от гръцките притежатели, а друга – от банки кредитори. Има и е една трета част, която е ипотекирана и която не съм закупил ", посочи за " Капитал " Едоардо Миролио, без да показва цената на договорката.

За DiKa ще продължи да работи екипът от български моделиери и дизайнери, основал и наложил марката. Дрехите обаче ще се създават в двете сръбски заводи – в Димитровград и Пирот, които Едоардо Миролио купи през 2017 година против 3 млн. евро.

Преди придобиването при 15% от облеклата с марката DiKa са употребявани платове на " Е. Миролио ", в този момент за марката ще се употребяват преди всичко естествените материи вълна и лен, които се създават във фабриките на италианския притежател в страната.

Заетите в България, които работят за DiKa, са 120, а в Сърбия – 420. " Желанието ми беше целият ни бизнес да бъде в България. Не успяхме да го изпълним, заради неналичието на задоволително работна ръка ", споделя Едоардо Миролио.

Планът за 2018

Инвестициите на " Е. Миролио " през тази година ще бъдат ориентирани към разкриване на фирмени магазини в България и в чужбина. " Техният брой ще зависи от съществуването на задоволително топ местоположения. DiKa се продаваше в седем магазина, ние ги запазихме и открихме още три ", посочи Едоардо Миролио. Засега марката може да бъде купена в София, Пловдив, Велико Търново и Сливен, а също в Букурещ и Тбилиси. Плановете са през 2018 да бъдат отворени фирмени магазини DiKa и в Бургас и Варна.

" Синът ми Франко тези дни завършва договорка за разкриване на магазини DiKa в Южна Франция ", уточни Едоардо Миролио. Очакванията са до края на годината стилната марка да участва в Сент Етиен, Монпелие, Гренобъл и Тулуза.

" През есента ще пуснем серия от чиста вълна, сертифицирана по интернационалния стандарт за вълнени артикули " Woolmark ", уточни Миролио.

Новост за марката DiKa ще бъде предлагането на специфична фешън линия за по-едри дами. " Идвам от фамилия, която дълги години е обличала дами с едри фигури, тъй че това е част от историята на моето семейство ", споделя Миролио. Компанията му даже е оповестила кастинг за модели с размери XL и XXL. Фирмата

" Е.Миролио " сплотява седем заводи в Сливен, три в Ямбол, една в Свищов и две в Сърбия. За последните две години компанията е вложила 55 млн. лв. в строителство, уголемение, възобновяване на мощностите, увеличение на продуктите и на продуктивността на труда. Сред главните вложения са постройка, автоматизиран склад от 8000 кв. метра и реорганизация на завод в Сливен, индустриален завод в Котел, нов завод за вискоза в Свищов.
Според данните в Търговския указател " Е. Миролио " завършва 2017 година с доходи от 232.2 млн. лева против 235.8 млн. лева през 2016. " През 2016 претърпяхме голяма загуба в резултат на банкрута на немска компания, в която имахме дял ", изясни Едоардо Миролио. За предходната година компанията регистрира съвсем шесткратен растеж на облагата, която доближава близо 17 млн. лева
" Е. Миролио ", както и доста други заводи в бранша, изпитва дефицит от работна ръка. " Само за фабриките в Сливен и Ямбол се търсят безразултатно към този момент още 250 индивида. Подали сме документи за импорт на служащи, само че още нямаме отговор ", сподели Едоардо Миролио.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР