В края на миналата година на 160 километра от София

...
В края на миналата година на 160 километра от София
Коментари Харесай

Сърбия отвори най-модерната си болница на 100 километра от България

В края на предходната година на 160 километра от София отвори порти една от най-модерните лечебни заведения в Централна и Източна Европа, в чието изграждане са вложени 49 милиона евро.

Строежът на клиниката стартира още през 1970 година, само че след няколко забавяния на работата по нея тя е изоставена незавършена. Така минават 30 години.

Идеята за възобновяването на работата по болничното заведение се възражда през 2013 година, когато започва капиталова стратегия за възстановяване положението на здравните заведения в западната ни съседка на обща стойност от 430 милиона евро. Близо половината от тях са отпуснати от Европейската капиталова банка (ЕИБ).

В резултат в края на 2017 година тя отваря порти, като готовото оборудване покрива повърхност от 45 хиляди квадратни метра или колкото 7 футболни стадиони. Клиниката разполага със 17 операционни и над 600 кревати за пациенти.

От Европейска инвестиционна банка обезпечават 33 милиона евро заем за градежа, а останалите 16 милиона евро са обезпечени от сръбското държавно управление.

Проектът е изключително значим за Сърбия, като той ще обезпечи достъп до лекуване освен на жителите на Ниш, само че и на още към 2,5 милиона души в югоизточната част на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР