В края на месеца, по-точно на 26 юни, изтича срокът

...
В края на месеца, по-точно на 26 юни, изтича срокът
Коментари Харесай

Глобите на КАТ вече ще са връчени, без да знаем

В края на месеца, по-точно на 26 юни, изтича срокът на публичното разискване на следващия законопроект за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата. С приемането му олелията, която последва решението на Министерство на вътрешните работи да не подвига бариерата по Граничен контролно-пропусквателен пункт за тези водачи, които не са си платили фишовете и актовете, ще ни се стори приспивна песничка. Това, което ще се случи по-късно ще замязя на древногръцка покруса - вайкане, хорово реване пред гишетата на "Гранична полиция ", тръшкане и всеобщи разводи в фамилии, тръгнали с деца, куче и кола на гръцкото море.

Ефектът от влизането в действие на следващата кръпка в този 21-годишен закон сигурно ще бъде подобен, тъй като дава голямо преимущество на Министерство на вътрешните работи в другояче тегавата активност по събирането на парите от санкциите и актовете, наложени по пътищата за всевъзможни нарушавания. Промяната се прави с една едничка цел - да направи процедурата по налагането на санкции за пътни нарушавания и събирането им по-лека.

Разбира се тя ще е по-лека за тези, които ги постановат, а що се отнася до осъдените, те ще леят още повече кървави сълзи. Това им е в забрадка вързано, въпреки че на пръв взор към този момент няма да бъдат глобени с актове, а единствено с фишове. От тях обаче няма да има мърдане, по една простичка причина - към този момент няма да можем да шикалкавим, че не сме ги получили и поради това не сме си ги и платили.

Примката към шията на нарушителите

се стяга с новия текст на член 186 д. (1), в който се споделя следното: Фишове за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване и електронните фишове по този закон се връчват по един от следните способи: 1. при съставянето им от контролните органи, когато се издават в наличието на нарушителя; 2. с предложено писмо с противоположна квитанция, от лицензиран пощенски оператор, когато се сформират в неявяване на нарушителя.

В същия текст се разяснява, че когато нарушителят не е открит на адреса му при второ посещаване, се слага известие на видно място, което го уведомява, че фишът за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване или електронният фиш може да бъде получен в 7-дневен период в съответната конструкция на Министерство на вътрешните работи.

И най-важното, поради което всеки санкциониран занапред нататък ще анатемосва мига, в който се е родил тук, е, че фишът за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване и електронният фиш се смятат за постоянно връчени с приключване на този период . Това ще се удостоверява с протокол за визитата на адреса, който ще съдържа по кое време, къде, кой го е съставил, имената на съставителя, всички дейности по визитата на съответния адрес, с точна дата, час и минута.Така че съветваме всички водачи да четат какво се поставя на таблата за информация във входовете...

След като бъде връчен по този йезуитски метод,

стартира да тече 14 -дневен период, в който фишът може да се апелира. А в края на този период, в границите на месец санкцията към този момент се насочва към Национална агенция за приходите за наложително събиране. След това по ГКПП-тата стартират да се разиграват тези сценки, за които стана дума първоначално: аман-заман, не съм знаел, нямам пари и прочие...

От позиция на бъдещите драми, които ще се случват на водачите, пропуснали да си платят санкциите, настоящето състояние, въпреки и неуместно, наподобява по-щадящо. Защото към момента позволява опцията даже в случай че са ти наложени цели 168 санкции, ти да напуснеш с въздишка на облекчение страната и дори да не се върнеш в никакъв случай. Макар че Министерство на вътрешните работи по този начин и не внесе някаква изясненост по щекотливия въпрос, който не дава сън на всеки пътуващ с автомобил отвън страната, дали пътните служители на реда няма да го смъкват от колата и да я вдигнат на трупчета, до момента в който не се издължиш за наложените санкции.

Когато "Пътна полиция " вкара тази процедура,

изчаквайки като хитроумния Одисей в засада

до момента в който се появи скандалната корекция в Закона за придвижване по пътищата, самите катаджии разясниха обстановката към акцията по ГКПП-тата по този начин, както дяволът чете евангелието. Според някои представители на "Пътна полиция " в тази ситуация не се налагали забрани за овакантяване, а единствено се предоставяли условия на водачите да си платят на място. Главен инcпeктoр Никoлaй Крушaрcки oт "Пътнa пoлиция " да вземем за пример напоително изясни, че те единствено връчват фишовете, без да изискват наложително заплащане. И в идващия момент съобщи, че "Пътна полиция " просто спазвала буквата на закона и е когато един лидер има неплатени санкции или влезнали в действие постановления, той няма право да кара, до момента в който не ги заплати.

Ето в подобен миг на клетия лидер му иде да се удави в гьола за стерилизация на ГКПП-то. По до момента настоящия закон невръчените санкции не са дължими и от кое място накъде "Пътна полиция " взема решение, че има право да смъква провинилият се, само че не подозиращ за това водач от колата? Още повече, случаите, когато нарушителят се лишава от право да ръководи моторно транспортно средство са разказани писмен знак по писмен знак в ЗДвП, и в случай че провинението е било леко, лишаването на този лидер от право да кара е закононарушение по същата писмен знак на закона...

Вместо отговори на този въпрос, "Пътна полиция " продължава да нагнетява напрежението, тиражирайки стегнати сводки от деня за това какъв брой водачи са си платили санкциите преди да изоставен рамките на страната.

И шашка горките с явни закани,

пред които даже и съпругите им са безпомощни. Другото острие на "Пътна полиция ", появяващо се по телевизионните екрани в тези дни на инспекция по границите, контрольор Иво Писанов също даде своя принос за тоталното комплициране, водещо до проявата на суицидни признаци измежду водачите. "Aкo шoфьoрът имa дължими глoби – oтнeмa ce книжкaтa, cвидeтeлcтвo зa рeгиcтрaция и aвтoмoбилът ce cпирa oт движeниe ", отсече неотдавна той. И с цел да е цялостно объркването, добави: "Aвтoмoбилът щe ce cпирa oт движeниe caмo aкo вoдaчът e и нeгoв coбcтвeник ". А също по този начин и: "Aкo пътницитe имaт дължими глoби, тe щe бъдaт увeдoмявaни, нo нямa дa имaт прoблeм дa прoдължaт пътя cи ".

На някой да му стана ясно какво ще последва? Ако се има вяра на инспектора, щастието ще се усмихне единствено на оня несретен лидер, чиято брачна половинка е притежател на колата. Тогава автомобилът ще продължи към заветната цел. Но в случай че колата е съсобственост на двамата? Какво се случва с останалите пасажери - известени за дължимите санкции, те нарамват куфарите, и пешком не престават по пътя си?!

Спасението на "Пътна полиция " от хаоса иде до дни. И когато в процедурата по събирането на санкциите се вкара правилото "кой е..л, е..л, кака се ожени ", това звено на Министерство на вътрешните работи фактически ще се трансформира в облечен в закон рекетьор.

Хора, четете обявите по осведомителните табла във входовете си!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР