В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25

...
В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25
Коментари Харесай

Коронавирусът може да отложи завръщането на Су-25 до 2 месеца

В края на месец юли 2020 година първият ремонтиран Су-25 се чака да се завърне у нас, само че не е изключено пандемията от ковид да го забави до 2 месеца, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На 14 декември 2018 година Министерството на защитата подписа контракт за „ възобновяване на летателната валидност и замяната на остарялото информационно и навигационно съоръжение на 8 самолета Су-25 ". Договорът е на обща сума 42 185 620 евро и е подписан с беларуската компания „ 558 Авиационен ремонтен цех ".

Срокът на модернизацията на един аероплан е 11 месеца от постъпването на предплатеното заплащане. Средствата са приведени от МО в края на юни 2019 година, тъй че се чака първият аероплан да се върне след ремонта в края на юли 2020 година

В рамките на 7 месеца след връщането на първия Су-25 на родна земя ще се завърнат и останалите 7 щурмовика. Гаранцията на самолетите е 300 летателни часа и/или 2 години, което от събитията настъпи първо. В контракта също по този начин е включена доставката на консумативи, осигуряващи употребата на всяка една от машините за 1 година.

От МО твърдят, че договорът се извършва според графика, само че не изключват поради пандемията от ковид да има нищожно закъснение до 2 месеца, засягащо връщането от ремонт на първия и втория Су-25.

Самолетите Су-25 са единствените средства на Военновъздушните ни сили за изпълняването на дилемите по задачата „ Отбрана " - за огнева поддръжка на сухопътните и военноморски сили. Това е записано в Програмата за развиване на отбранителните качества на българската войска 2020.

Су-25 е едноместен щурмовик основан от ОКБ Сухой в Съветския съюз. Той е взел участие в голям брой военни спорове, в това число в Афганистан и Македония. Приет е на въоръжение в българските Военновъздушни сили още по времето, когато страната ни бе член на Варшавския контракт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР