В края на месец януари само около 200 аптеки, или

...
В края на месец януари само около 200 аптеки, или
Коментари Харесай

Все още само 2% от аптеките издават е-рецепти

В края на месец януари единствено към 200 аптеки, или 2% от всички у нас, издават все още електронни предписания. Около 50% пък са общопрактикуващите лекари, които имат връзка с централния модул на новата електронна здравна система, т.е. могат да издават е-направления и е-рецепти. Тези данни за бавния старт на е-здравеопазването у нас заяви днес зам.-здравния министър Жени Начева пред Би Ти Ви. 

" Досега имаше разяснения, само че към този момент нещата се случват. Смятам, че бързо напредваме ", разяснява тя във връзка дребния брой аптеки, които са свързани с централния програмен продукт на националната здравно-информационна система. По думите й множеството аптеки към този момент са въвели софтуера и от здравното министерство разчитат, че до началото на май, когато е крайният период за това, те ще се свържат с него и ще могат да преминат напълно към електронни предписания.

" Надявам се, че те са " за " този развой. Асоциациите на съсловните организации на лекарите, фармацевтите, специалистите по здравни грижи подкрепят нашите дейности. Не чакаме отпор от страна на аптектие ", съобщи тя, въпреки, че  самото й изказване навежда точно на мислъта, че тъкмо аптеките оказват някаква опозиция . На въпрос какво ще се случи с тези аптеки, които не изпълнят срока и не стартират до 1 май работа с е-рецепти, Начева уточни, че не желае да разсъждава в тази посока, тъй като очакванията й са, че ще се оправят. Относно електронното направление - за него няма периоди, изясни зам.-министърът. Обещанията на здравния министър проф. Костадин Ангелов са до март месец персоналните лекари да могат да насочват електронно освен за тест за ковид и проучвания, свързани с COVID-19, само че и за всички останали диагностични процедури в доболничната помощ.

И през днешния ден обаче не стана ясно по кое време останалите 50% от общопрактикуващите лекари у нас ще се свържат с централния модул и ще могат да издават е-наравления и е-рецепти. Цялата информация от тях, дружно с данни за персоналния доктор, направените прегледи и проучвания, оказаната дентална помощ и така нататък, към този момент ще се генерират автоматизирано в електронно здравно досие, каквото ще има всеки български жител, който използва здравна помощ. " Ние разчиаме, че всички персонални лекари ще надградят своите софтуари така, че да се свържат към централния модул ", съобщи още веднъж в пожелателен звук зам.-министър Начева.

Въпросното досие обаче, най-малко към този момент, ще съдържа информация единствено от електронно издадени документи, което значи, че в случай че една рецепта или направление са издадени на хартия, те няма да бъдат включвани в него. Към момента не е планувано в електронното здравно досие да бъдат вкарвани остарели данни за пациента със задна дата, което бим било от огромна изгода да вземем за пример на хората с хронични болести и би им икономисало разхождането из лекарските кабинети с папки медиински документи. " Засега това не е планувано. Водят се диалози дали и по какъв начин тази информация да бъде въвеждана ", разяснява пред Би Ти Ви Валентин Мундров от " Информационно обслужване " - компанията, работеща по въвеждането на националната здраво-информационна система. Към момента в здравното досие няма опция да се вкрава и информация, в случай че пациентът е лежала в болница, стана ясно още от думите на специалиста.

Освен функционалностите на новото е-досие, той представи подорбно и имунизационния документ (представен през вчерашния ден публично от министър Ангелов), който е един от модулите му. Такъв ще получават всички хора, които се иминизират против ковид. Към момента броят им е към 25 хиляди души, уточни Жени Начева. Както стана ясно обаче, не всички хора ще имат достъп до здравното си досие и документа си, тъй като това ще става само посредством електронен автограф. По данни от 2019 година граждните у нас, които имат е-подпис, са 250 хилияди индивида, уточни Мундров. По думите му 5 са доставчиците у нас на електронни подписи, като приблизително на година те костват по към 10-11 лева, като валидността им е 3 години. За да си закупи обаче човек подобен, има и първична такса от близо 35-40 лева за за купване на читател. 

Засега остава не до такава степен ясно и за какво човек не може да влиза в ново си електронно досие посредством ПИК (персонален идентификационен код), публикуван от РЗИ изцяло гратис. С такъв сега хиляди хора ревизират здравния си статус в наличното досега здравно досио, отразяващо прегледи и проучвания единствено по здравна каса. (новото ше съдържа информация за всички прегледи, посоки, проучвания и рецепти). От " Информационно обслужване " разясняват, че здравната информация е доста по-секретна и по тази причина единственият най-сигурен метод да се подсигурява отбраната на персоналните данни на хората е посредством електронен автограф. Мнозина обаче се чудят за какво за едното здравно досие достъпът може да е безвъзмезден, а за другото - не.

 

ПЪТУВАНЕ

Хората, които нямат електронен автограф и нямат желание да си купуват подобен, а имат потребност от документ за ваксина, ще могат да получат подобен на хартия от персоналния си доктор - само че след 1-ви февруари, посочи още Начева. По думите й документът е непринуден и на този стадий той не може да е със наложителен темперамент. " Нашата позиция е, че сертификатът е медицински документ,  който не следва да лимитира свободното придвижване на хора. Не бих споделила, че без ваксина няма да може да се пътува. Няма такова решение на европейско равнище "  отбеляза тя.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР