В края на месец май, имаме амбициозната цел да бъде

...
В края на месец май, имаме амбициозната цел да бъде
Коментари Харесай

Петкова: Интерконекторът е необратим процес, ангажимент пред българите и Европа

" В края на месец май , имаме амбициозната цел да бъде даден стартът на строителството на интерконектора Гърция-България. Той ще бъде въведен в комерсиална употреба през втората половина на 2020 година " Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на конференцията " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация. Случаят LNG ".

Петкова изясни, че тематиката за диверсификацията е извънредно значима за нас, само че и з а целия Балкански район . Всички ние знаем какво значи диверсификацията и какви изгоди носи тя. Усилията ни са да създадем, тъй че България да бъде самостоятелна във връзка с своите доставки , сигурност и тогава ще има съперници цени и стопанска система, разясни енергийният министър.

" Ние желаем да развиваме пазара на природен газ и България ще бъде един сътрудник в региона на търговията с природен газ от разнообразни източници и разнообразни направления ", съобщи енергийният министър.
 Основен приоритет за България и Гърция са публичните поръчки за интерконектора
Основен приоритет за България и Гърция са публичните поръчки за интерконектора

Стабилизират данъчно-правния режим на плана за интервал от 25 години

Теменужка П еткова се похвали, че до края на актуалната година ще имаме платформа за търговия на природен газ .

По думите й, България осъзнава смисъла на диверсификацията като главен приоритет на източниците и направления на доставката на природен газ. Петкова регистрира няколко съществени плана, по които се работи доста целеустремено през последни четири години.

Първият най-съществен и основен план за Югоизточна Европа е построяването на интерконектора Гърция-България - план, който ще даде енергийна сигурност освен за България, само че и за целия район.

" Интерконекторът Гърция-България се намира в своята решителна и заключителна фаза . През месец май следва да бъдат определени фирмите, които ще имат отговорността и достойнството да осъществят плана ", съобщи Петкова и похвали работата на българското държавно управление за реализирането на плана.

Тя е сигурна, че интерконекторът е необратим развой и план , който ще стане факт по този начин, както сме го поели като ангажимент пред българските жители и европейските сътрудници .
 Избраха съветник за строителен контрол на газовата връзка с Гърция
Избраха съветник за строителен контрол на газовата връзка с Гърция

Цената за осъществяване, препоръчана от спечелилия, е 766 000 лв. без Данък добавена стойност

Друг доста значим план е построяването на междусистемната връзка сред България и Сърбия . Следващите значими планове, съгласно енергийния министър, които ще имат значение на развиване на енергийния пазар е реализирането на плана за полутечен газ . С него България ще има опция да доставя полутечен газ от разнообразни други източници - Катар, Алжир и други.

Теменужка Петкова уточни, че през втората половина на 2019 година би трябвало да има дефинитивно капиталова решение за реализирането на плана за доставка за полутечен газ от разнообразни страни. " Реализирайки всички енергийни планове, ние считаме, че това е една добра база и р еализиране на една по-мащабна идея - газоразпределителен център на територията на България ", разяснява енергийният министър.

По думите на Петкова, в случай че се осъществят всички други енергийни връзки с другите страни, това значи, ще се сътвори причина страната ни да стане средище на потоците от газ както от север, по този начин и от юг .

Следващите значими планове, съгласно енергийния министър, които ще имат значение на развиване на енергийния пазар е присъединяване на България в построяването на терминала за полутечен природен газ " Александруполис ". С него България ще има опция да доставя полутечен газ от разнообразни други източници - Съединени американски щати, Катар, Алжир и други.
 Tеменужка Петкова дефинира днешния ден като добър за енергетиката
Tеменужка Петкова дефинира днешния ден като добър за енергетиката

Избират тръби през април за интерконектора Гърция-България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР