В края на май 2016г. служителите на IRA са накарали

...
В края на май 2016г. служителите на IRA са накарали
Коментари Харесай

Руската намеса в изборите за президент на САЩ

В края на май 2016г. чиновниците на IRA са предиздвикали американец да застане с афиш " Честит 55-и рожден ден, шефе " пред Белия Дом. Рожденият ден на Пригожин е на 1 юни 1961

От обвинителния акт излиза наяве, че всички ответници са упрекнати в скрит план за машинация. Другите обвинявания включват скрит план за интернет машинация, банкова машинация, както и кражба на идентичност. Още по тематиката
Комисия за надзор на Фейсбук

Технологичните колоси като Фейсбук и Twitter са под напън поради подправените вести и речта на омразата, само че регулацията е сложна
2 фев 2018
Технологични колоси разкриха по какъв начин е била осъществявана съветската агитация за изборите в Съединени американски щати

Представители на Фейсбук, Гугъл и Twitter показаха пред Конгреса мащаба на интервенцията на основаната в Русия Internet Research Agency
1 ное 2017
Първи обвинявания в следствието за съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати (обновена)

Бившият началник на акцията на Тръмп Пол Манафорт и съдружникът му Рик Гейтс са привлечени под отговорност
30 окт 2017
Май 2016 година, Хюстън. Група американци се събира на антиислямски митинг. За събитието са научили от онлайн изявления в обществените мрежи. Самите уредници не участват - сега най-вероятно са в офиса си в Санкт Петербург, на няколко хиляди километра от Хюстън.

Internet Research Agency (Агентство интернет-исследований/IRA) стартира активността си още през 2014 година като " фабрика за тролове ". До октомври 2016 година, седмици преди президентските избори в Съединени американски щати, подправените профили на IRA имат стотици хиляди почитатели, а месечният бюджет доближава 1.25 млн. $. Миналия петък IRA се трансформира в първата жертва на Робърт Мюлер, водещ следствието за възможна съветска интервенция в американските избори. Мюлер повдигна обвинявания против притежателя на IRA - близкия на Владимир Путин предприемач Евгений Пригожин, 12 негови чиновници, както и други два бизнеса на Пригожин - Concord Management and Consulting LLC и Concord Catering.

Нещо като бизнес

Сградата на ул. " Савушкина " 55 наподобява като всички останали бизнес здания. Дори активността вътре не се отличава - има IT отдел, екип за разбор на данни, основатели на наличие. Единствената разлика е това, че на ул. " Савушкина " 55 се обитава IRA - IT отделът употребява противозаконни сървъри на територията на Съединени американски щати, ръководителят на екипа за разбор на данни пътува до Съединени американски щати под подправен предлог, с цел да събира информация, а въпросното наличие съставлява подправени вести и пропагандни изявления на противоречиви измежду американското общество тематики като раса, право на владеене на оръжие, права на LGBTQ обществото и други.

" Имахме дребна рецесия на работа: ФБР засече активността ни (не се шегувам). Затова с сътрудниците бяхме заети да заличим следите си ". Този имейл написа един от обвинените на собствен непосредствен, откакто Федералното бюро за следствие обръща вниманието си към активността на IRA. Месеци по-късно имейлът е включен в дългия 37 страници обвинителен акт.

Освен естеството на обвиняванията документът, който New York Times разгласява, разкрива какъв брой банално в действителност е работила IRA. Финансирането на активността се е случвало посредством нейния притежател - предприемача Евгений Пригожин, прочут още като " готвача на Путин ", и други две негови компании - Concord Management and Consulting LLC и Concord Catering. Част от чиновниците в IRA са създавали и управлявали профили в платформи като Фейсбук, Twitter и Instagram, а други, сходно на маркетинг отдела във всяко друго дружество, са разпространявали изявленията. Един от най-известните профили, дело на IRA, е " Tennesse GOP ", съумява да притегли над 100 хиляди почитатели. Според американския Конгрес финансираните от компанията изявления във Фейсбук са достигнали до 126 млн. консуматори, оповестени са над 131 хиляди известия в Twitter и над хиляда видеа в YouTube, които общо са генерирали над 300 хиляди гледания.

За да наберат такава аудитория, чиновниците на IRA са употребявали известни измежду гласоподавателите на републиканците хаштагове като #Hillary4Prison и #Trump4President. Същите стоят и зад организирането на антиислямски митинги и демонстрации в отбрана на въгледобивната индустрия, на които, несъмнено, не отиват. За част от изявленията чиновници са заплащали посредством Pay Pal сметки, които са основали, откакто са достигнали до социално-осигурителния номер на същински американски жители - още веднъж безпроблемно. Затова не е изненада, че в този момент против IRA и четирима ответника има повдигнати обвинявания в кражба на идентичност.

Случилото се ще внесе още доза напрежение и съмнение в връзките САЩ-Русия. Но това, че фабрика за тролове може да оперира необезпокоявано в продължение на години, е проблем, който надалеч надвишава Вашингтон и Москва. Сградата на ул. " Савушкина " 55 е една от десетките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР