В края на март много от нас вече се замислят

...
В края на март много от нас вече се замислят
Коментари Харесай

Къде ще почиваме през лятото и колко ще ни струва ваканцията?

В края на март доста от нас към този момент се замислят за лятната си отмора - България или чужбина да изберем, море или планина и какъв брой ще ни коства ваканцията. В същото време хотелиерите по Черноморието чакат сложен сезон и по тази причина опасенията са, че цените ще порастват.

Спадът е по отношение на предходните два сезона, които бяха сполучливи за сектора. По-малко записани туристи все още има главно в „ Слънчев бряг” и прилежащите курорти. За да компенсират неналичието им, хотелиери всеобщо удължават ранните записвания до края на април, даже май. Тези предложения са нормални за януари и февруари.
„ Чети етикета ”: Ръст на цените със 7-11% за летния сезон у нас Според експерти няма по какъв начин да се чака спад, тъй като има ред нараствания – на горивата, бензина, заплатите на личния състав
Популярни стават записванията в последния миг, изключително измежду младежите, които постоянно резервират отмора при започване на седмицата за края й. Така все по-често вършат и българите, на които всички разчитат това лято.

В един от хотелските комплекси в Поморие са вдигнали цените за лятото с 15%. Апартамент със закуска стартира от 200 лв. на вечер и стига до 360 лв. в пика на лятото. Въпреки това има туристи – главно руснаци.

С не толкоз положителни прогнози за лятото са в „ Слънчев бряг”, Равда и Несебър. Там са вдигнали цените минимално. Така двойна стая през юни е сред 120 и 160 лв., а през юли и август – 200-250 лв.. Липсата на туристи обаче ще ги накара да създадат спомагателни отстъпки, признават хотелиери.
„ Галъп ”: 54% от българите не възнамеряват да почиват това лято Повече от половината от тези, които имат намерение да почиват, ще отидат на море у нас
Основно български туристи към този момент са създали резервации в комплекс „ Нестинарка” край Царево. Цените скачат с 5% всяка година и това лято студио излиза сред 160 и 180 лв. на вечер. В най-южната морска община даже се хвалят с растеж от 7%.

Дали българите преоткриват Черноморието и по какъв начин ще почиват това лято ще стане ясно в края на сезона. Най-важното е времето да е хубаво и да не е дъждовно като предишното лято.

„ Цените са в доста огромен диапазон и има значение дали ще почиваме през юни, август или септември. Затова приказваме за три сезона – невисок, междинен и висок. Всеки може да си избере. В последно време виждаме, че българите все по-често пътуват през уикенда, с по-малък престой”, разяснява в „ Тази събота” Румен Драганов от Института за оценки и разбори в туризма.

Според данни от 2018 година българите избират да почиват у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време българите посещават най-вече близки, родственици и другари, а незабавно по-късно се подрежда почивката на море. Любопитното е, че на трето място се подрежда културният туризъм

Снимка: btvnovinite.bg

Ако почиват в чужбина, българите избират Гърция и Турция. Следват Румъния, Сърбия и Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

Според изследванията българите харчат за отмора у нас приблизително към 644 лв., а в чужбина – 1062 лв.. Тези суми обаче са разнообразни според от категорията звезди на хотелите.

Снимка: btvnovinite.bg
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР