В края на март 2019 г. Националният осигурителен институт (НОИ)

...
В края на март 2019 г. Националният осигурителен институт (НОИ)
Коментари Харесай

Рехабилитация и профилактика по НОИ - какво се полага през 2019 г.?

В края на март 2019 година Националният застрахователен институт (НОИ) ще започва Програмата за профилактика и рехабилитация за актуалната година.

Какво обезпечава Национален осигурителен институт:

1. Парична помощ за всяко лице, включваща: Изцяло средствата за не повече от общо 4 основни диагностични и лечебни процедури на ден, остойностени по типове, според Ценоразпис на диагностичните и лечебни процедури на Националния застрахователен институт. Средствата за цената на нощувките - последна цена в размер до 18,00 лв. за една нощувка. Частична парична помощ за хранене в размер на до 7,00 лв., за един храноден.

2. Продължителност на престой в санаториум 10 дни един път годишно е продължителността на рехабилитацията на едно правоимащо лице, които Национален осигурителен институт покрива, включвайки гореописаните условия.

При предпочитание за прилагане на финансирани по стратегия на Национален осигурителен институт за профилактика и рехабилитация болните от Бехтерев, както и други заболели с диагностично конкретизирани болести, би трябвало да показват изискуемата здравна документи, която потвърждава болестта: персонална амбулаторна карта (ЛАК); извършени изследвания; епикризи; план на снимки; електрокардиограми; решение на НЕЛК/ТЕЛК, в случай че има издадено такова.

Всеки, който желае да се възползва от рехабилитационните стратегии би трябвало първо да съгласува желанието си с наблюдаващия го доктор, както и да се осведоми за болесттите и противопоказанията за лекуване, профилактика и рехабилитация по стратегия Национален осигурителен институт. Лекуващият доктор преценя дали е належащо осъществяване на профилактика и рехабилитация за диагностично конкретизирано заболяване, като отразява тази преценка в здравно направление (Бл. Министерство на здравеопазването № 119?98), което е належащо да бъде показано в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт.

Кой има право на добавка за профилактика и рехабилитация по Национален осигурителен институт

Съгласно изискванията на Закона за обществена интеграция на хората с увреждания ( чл.42 ал.2 т.4 ) право на добавка за водолечение и рехабилитационни услуги един път в годината имат:

Лица с трайни увреждания с над 90 на 100 трайно понижена работоспособност; Деца до 16-годишна възраст с трайно понижена опция за обществена адаптация; Военноинвалиди.

На съображение чл.28 ал.1 т.4 от Правилника за използване на същия закон добавката се изплаща от съответните териториални служби към Социално подкрепяне, след показване на разходооправдателен документ за осъщественото водолечение или рехабилитационни услуги в едномесечен период от крайната дата на използването им.

Добавката е в размер до трикратния размер на обезпечения най-малък приход, която сега е 195 лева, само че не повече от фактически направения разход според показаните документи. Лицата, имащи право на компаньон, употребяват същото съображение за добавка. Добавката се употребява, когато не се получава на друго съображение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР