В края на лятото в българските университети ври и кипи.

...
В края на лятото в българските университети ври и кипи.
Коментари Харесай

Не ставате за нищо друго? Елате да учите "Национална сигурност"!

В края на лятото в българските университети ври и кипи. Битката за всеки студент е безмилостна, а триковете, с които се притеглят претенденти, стават все по-изобретателни. Масово висшите учебни заведения у нас афишират спомагателен банкет след нормалните две или три класирания. В арсенала на вузовете вече влизат какви ли не похвати - като се почне от облекчения за бременни и фамилии, предложение на електронно кандидатстване и онлайн проби за банкет и се стигне до всекидневно образуване на изпити и " топ " оферти, на които малко на брой биха могли да устоят - да вземем за пример в случай че не си признат на никое място, можеш да се запишеш в тъкмо избрана компетентност, в съответния случай " Национална сигурност " в УНИБИТ. 

.........................

Кандидатстудентските акции от дълго време не завършват през юли, а от ден на ден се изнасят към август и септември.

На уеб страницата си Великотърновският университет „ Св. св. Кирил и Методий “ е съобщил да вземем за пример, че от 25 юли стартира записване по държавна поръчка или платено образование за места, които са останали незаети след второто (последно) класиране. Сред тях са най-различни типове педагогика, филологии, приложна филология, археология, философия и даже за контролираната специалност право - 4 свободни бройки. От вуза припомнят, че за 2019/20 година ще одобряват студенти против възнаграждение, постоянно и задочно образование. От предлагането могат да се възползват както кандидат-студенти, по този начин и настоящи студенти на Великотърновския университет или на други вузове. За настоящите студенти " това е извънредно преференциално предложение за редом образование по две специалности ", рекламират от вуза тази опция. Записването е " незабавно и до привършване на местата ".

Специално за правото ВТУ афишира, че и през наближаващата академична година ще приема студенти в задочна и платена форма. За местата против възнаграждение могат да аплайват както лица със приблизително обучение, по този начин и настоящи студенти. " За всички претенденти за компетентност право (платено обучение), които нямат сполучливо положени кандидатстудентски изпити по български език и история на България, университетът провежда явяване на изпити (тестова форма) всеки работен ден от 11 часа в постройката на ректората ". Същите изпити могат да положат и претенденти, приключили междинното си обучение преди 2008 година, които желаят да се образоват против възнаграждение в други специалности на университета, успокояват от вуза. Има и съществено облекчение от вида " 2 в 1 " - заявките се подават от 10 ч. в деня на явяване на претендента на теста.

Частното висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите (ВУАРР), което в предишни кампании се прочу с предлагането на джипове в опит да притегли повече студенти, осведоми, че ще работи с удължено работно време за улеснение на своите кандидат-студенти до 1 септември.Частният университет има 4 кандидатстудентски акции - две от тях са минали през юни и юли, предстоят последните две - през август и септември. Изпитите за тях ще са на 30 август и на 27 септември, а подаването на документите е ден по-рано - надлежно до 29 август и до 26 септември. Доста прозорливо, имайки поради поправителните сесии на матурите, които предстоят - на 28 и 29 август.

Сред екстрите на университета са и отстъпки за фамилии - бременните студентки и студентки -майки с деца до 6-годишна възраст ще се образоват при омекотен режим. Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 година, единият от тях може да се възползва от опцията за самостоятелен режим, прецизират от образователния отдел. В случай че фамилията има две и повече деца, облекченият режим важи и за двамата родители. Той разрешава " образование по самостоятелен образователен проект, продължен период на следване, административна легализация на учебен срок, явяване на изпити отвън сесиите, наличие на занятия в комфортно време и място, осъществяване на самостоятелни съвещания, както и електронно образование ". От управлението на висшето учебно заведение обаче припомнят, че облекченият режим не допуска компромис във връзка с условията за асимилиране на знанията, уменията и компетентностите, разказани в образователната стратегия. Оттам услужливо припомнят и че страната отпуска еднократна помощ за развъждане на дете от майка студентка, която се образова в постоянна форма. Иначе висшето учебно заведение не пропуща да се популяризира и в YouTube с клип, приканващ претендентите да се запишат в една от 8-те му бакалавърски стратегии, всяка от които е със семестриална такса през първата година от 490 лева

Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси предлага онлайн кандидатстване, както стартират да вършат от ден на ден наши университети. В бланката за кандидатстване би трябвало да се посочат трите имена, адресът, телефонът и имейлът на претендента, както и специалността, в която желае да бъде признат. Различното тук е, че вузът има и " топ " предложение - онлайн тест, наличен за всеки, който пожелае. Човек би трябвало единствено да щракне и да стартира да попълня от вкъщи си теста, употребявайки каквито си пожелае жокери - " помощ от другар ", " Google " и така нататък Времето за попълване на 21-те въпроса е 90 минути, а самите въпроси подхождат повече на първо равнище на " Стани богат ", в сравнение с кандидатстудентски изпит. В раздел стопанска система да вземем за пример от претендентите се желае да отговорят на въпросите какво съставляват инфлацията, акциите, облигациите и така нататък В частта по математика има обикновени задания, като да вземем за пример " Ако кола А е по-бавна от кола В, кола Г е по-бавна от кола Б, само че по-бърза от кола В, коя кола е най-бърза? ".

Най-любопитна е частта за обща просвета. Сред въпросите тук са: кой е написал българския химн, чие дело е покръстването на българите, кой град е определен за европейска столица на културата през 2019 година, по какъв начин се споделя българинът, спечелил филмовата премия „ Оскар “ и какво е неговото достижение, какво включва Червената книга на България и така нататък Всеки правилен отговор носи по 5 точки. " Тестовете на кандидат-студентите се ревизират и правят оценка по шестобалната система на база на % успеваемост, по авансово избрана канара и под контрола на заместник-ректора по образователната активност и качеството ", уведомяват от ВУАРР.

Най-неустоимата оферта обаче е на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. От уеб страницата му научаваме, че " на съображение на подписан контракт за взаимна активност сред Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) и Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “ (ВСУ) " Уни БИТ дава опция " за всички кандидат-студенти, в това число и тези, които са положили конкурсни изпити в УниБИТ през кандидатстудентската акция за 2019 година, само че некласирани и след последното класиране, да се запишат и образоват за придобиване на просветителна степен бакалавър в задочна форма на образование по компетентност „ Защита на националната сигурност ". Интересно по какви критерии е определена тъкмо въпросната компетентност като финален късмет за неуспели на никое място другаде. За да влезе човек в тази компетентност, е належащо следното: да се подадат комплект документи за кандидатстване (9 лева.), комплект документи за записване (5 лева.), персонална карта, тапия за приблизително обучение (оригинал и копие), здравно удостоверение, три фотоси паспортен формат, документ за платена такса за образование - семестриална такса в размер от 973 лева (или на разсрочено заплащане с две вноски). Става ясно още, че таксата би трябвало да бъде преведена в банковата сметка на Варненския свободен университет, а самото образование ще се организира на територията на УниБИТ в София. Подаването на документите е от 5 август чак до 30 септември. Както се споделя, искащите да побързат!

 

ПОСЛЕДЕН ВЛАК

Над 5000 младежи може да " захранят " университетите в обявения допълнителен прием, откакто преминат поправителната сесия на държавните зрелостни изпити. На матура по български език и литература, която ще се организира на 28 август от 8 ч., заявление са подали 5193 младежи. За втория наложителен зрелостен изпит, който е на 29 август, предпочитание да се явят са изразили 3834 младежи. Най-много от тях - 1616, са предпочели биологията, 1278 - географията, 441 - филoсофския цикъл, а 367 - британския език. На история и цивилизация са поискали да се явят 86 младежи, а на изпит по математика - 29. Шестима са избрали физиката, петима са подали за изпит по немски и петима - за изпит по съветски език. Само един абитуриент е избрал да се яви на френски език. За третия държавен зрелостен изпит по избор (между 30 август и 4 септември) заявки са подали 7 зрелостници. От тях трима са избрали изпит от философския цикъл и по един абитуриент е подал заявление за изпит по химия, история, британски и съветски език. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат оповестени до 10 септември.

 

ОЩЕ И ОЩЕ

Масово университетите у нас оферират спомагателен банкет на студенти, който тук-там продължава надали не до първия ден на академичната година. Пловдивският университет да вземем за пример неотдавна разгласи спомагателен банкет след трето класиране. Най-много свободни места има във Физико-технологичния факултет - в специалностите инженерна физика, здравна физика, екоенергийни технологии, физика и математика, компютърни и информационни системи, автомобилна техника, машиностроителна техника и други Единият вид за класиране и банкет тук е с оценката от матурата (физика, математика, биология, химия или български език) и кандидатстудентски изпит по физика, математика, биология, химия или български език, положен в Пловдивския университет или в друго висше учебно заведение. Вторият вид е посредством спомагателен тест - събеседване по физика, което се организира - още веднъж за облекчение на студентите - всеки ден от понеделник до петък от 9 ч. до 16 ч. в ректората.

Във Факултета по математика и информатика две специалности са останали със свободни места - математика, информатика и осведомителни технологии; и математика. Интересното тук е, че човек може да влезе да учи математика единствено с оценките си по български език. Единият вид за банкет е посредством тест по математика и информатика, проведен от вуза, а другият - с оценката от матурата по български (или други предмети) и оценката от кандидатстудентски изпит по български език, държан в Пловдивския или различен университет. В този случай се вземат 80% от резултата по български език, т.е. балът ще е по-нисък. Свободни места има и във Филологическия факултет на Пловдивския университет, като студентите тук са облекчени с няколко дати за спомагателен изпит по български език - с изключение на юли има три благоприятни условия през август и четири през септември.

На 3 септември от 9 ч. Висшето транспортно учебно заведение “Тодор Каблешков ” ще организира спомагателен кандидатстудентски тест по математика. Документи се подават до 30 август. Университетът по хранителни технологии също е оповестил спомагателен банкет, за който краен период не е посочен, евентуално тъй като може да продължи до началото на годината. Свободни места в УХТ има в специалностите технология и качество на храни, технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови артикули, технология на виното и пивото, биотехнологии и други

Допълнителен банкет оповестиха и университетът „ Проф. доктор Асен Златаров “- Бургас, в специалности на факултетите по публични науки, по естествени науки, по механически науки, и Техническият лицей. Документи се одобряват до 5 септември за задочна форма и до 13 септември - за постоянна.

Същото е ситуацията и в Стопанската академия в Свищов - там се оповестиха две междинни класирания за попълване на незаетите места за степен бакалавър, първото от които завърши, а второто следва. Подаването на документи там е до 30 август, в случай че се кандидатства с оценка от изпит, положен в академията, и до 31 август, в случай че се кандидатства с оценка от матура или от изпит от различен университет. Самият кандидатстудентски изпит в Стопанската академия е на 31 август, а резултатите ще излязат на 2 септември. Към момента там има " стеснен брой " незаети места за постоянно образование, държавна поръчка, в специалностите финанси, счетоводство и надзор, икономически и финансов надзор, маркетинг, ръководство на планове, бизнес информатика, интернационалните стопански връзки и обществена администрация.

Техническият университет - Габрово, е оповестил свободни места в специалностите електроенергетика и електрообзавеждане, софтуерно и компютърно инженерство, индустриални топлинни и газови системи, компютърен дизайн и други Русенският пък предлага онлайн кандидатстване, само че особено за педагогическите специалности има условие - кандидат-студентът да пристигна персонално за инспекция на говорно-комуникативните му качества на място в Русе, във филиалите в Разград и Силистра или в някое от изнесените бюра за банкет на документи.

Дали ще има спомагателен банкет в Софийския университет, ще стане ясно в края на август, оповестиха от образователното заведение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР