В края на лятото в българските университети ври и кипи.

В края на лятото в българските университети ври и кипи. ...

Не ставате за нищо друго? Елате да учите "Национална сигурност"!.


В края на лятото в българските университети ври и кипи. Битката за всеки студент е безмилостна, а триковете, с които се привличат кандидати, стават все по-изобретателни. Масово висшите училища у нас обявяват допълнителен прием след обичайните две или три класирания. В арсенала на вузовете вече влизат какви ли не похвати - като се почне от облекчения за бременни и семейства, предлагане на електронно кандидатстване и онлайн тестове за прием и се стигне до ежедневно организиране на изпити и "топ" предложения, на които малцина биха могли да устоят - например ако не си приет никъде, можеш да се запишеш в точно определена специалност, в конкретния случай "Национална сигурност" в УНИБИТ. 

.........................

Кандидатстудентските кампании отдавна не приключват през юли, а все повече се изнасят към август и септември.

На сайта си Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е съобщил например, че от 25 юли започва записване по държавна поръчка или платено обучение за места, които са останали незаети след второто (последно) класиране. Сред тях са най-различни видове педагогика, филологии, приложна лингвистика, археология, философия и дори за регулираната специалност право - 4 свободни бройки. От вуза напомнят, че за 2019/20 г. ще приемат студенти срещу заплащане, редовно и задочно обучение. От предложението могат да се възползват както кандидат-студенти, така и действащи студенти на Великотърновския университет или на други вузове. За действащите студенти "това е изключително изгодно предложение за паралелно обучение по две специалности", рекламират от вуза тази възможност. Записването е "веднага и до изчерпване на местата".

Специално за правото ВТУ обявява, че и през наближаващата академична година ще приема студенти в задочна и платена форма. За местата срещу заплащане могат да кандидатстват както лица със средно образование, така и действащи студенти. "За всички кандидати за специалност право (платено обучение), които нямат успешно положени кандидатстудентски изпити по български език и история на България, университетът организира явяване на изпити (тестова форма) всеки работен ден от 11 часа в сградата на ректората". Същите изпити могат да положат и кандидати, завършили средното си образование преди 2008 г., които желаят да се обучават срещу заплащане в други специалности на университета, успокояват от вуза. Има и сериозно улеснение от типа "2 в 1" - заявленията се подават от 10 ч. в деня на явяване на кандидата на теста.

Частното висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), което в предходни кампании се прочу с предлагането на джипове в опит да привлече повече студенти, информира, че ще работи с удължено работно време за удобство на своите кандидат-студенти до 1 септември.Частният университет има 4 кандидатстудентски кампании - две от тях са минали през юни и юли, предстоят последните две - през август и септември. Изпитите за тях ще са на 30 август и на 27 септември, а подаването на документите е ден по-рано - съответно до 29 август и до 26 септември. Доста предвидливо, имайки предвид поправителните сесии на матурите, които предстоят - на 28 и 29 август.

Сред екстрите на университета са и отстъпки за семейства - бременните студентки и студентки -майки с деца до 6-годишна възраст ще се обучават при облекчен режим. Ако и двамата родители учат и имат дете до 6 г., единият от тях може да се възползва от възможността за индивидуален режим, уточняват от учебния отдел. В случай че семейството има две и повече деца, облекченият режим важи и за двамата родители. Той позволява "обучение по индивидуален учебен план, удължен срок на следване, административна заверка на семестър, явяване на изпити извън сесиите, присъствие на занятия в удобно време и място, провеждане на индивидуални консултации, както и електронно обучение". От ръководството на висшето училище обаче напомнят, че облекченият режим не предполага компромис по отношение на изискванията за усвояване на знанията, уменията и компетентностите, описани в учебната програма. Оттам услужливо напомнят и че държавата отпуска еднократна помощ за отглеждане на дете от майка студентка, която се обучава в редовна форма. Иначе висшето училище не пропуска да се рекламира и в YouTube с клип, приканващ кандидатите да се запишат в една от 8-те му бакалавърски програми, всяка от които е със семестриална такса през първата година от 490 лв.

Висшето училище по застраховане и финанси предлага онлайн кандидатстване, както започват да правят все повече наши университети. В бланката за кандидатстване трябва да се посочат трите имена, адресът, телефонът и имейлът на кандидата, както и специалността, в която желае да бъде приет. Различното тук е, че вузът има и "топ" предложение - онлайн тест, достъпен за всеки, който пожелае. Човек трябва само да щракне и да започне да попълва от дома си теста, използвайки каквито си пожелае жокери - "помощ от приятел", "Гугъл" и т.н. Времето за попълване на 21-те въпроса е 90 минути, а самите въпроси подхождат повече на първо ниво на "Стани богат", отколкото на кандидатстудентски изпит. В раздел икономика например от кандидатите се иска да отговорят на въпросите какво представляват инфлацията, акциите, облигациите и т.н. В частта по математика има елементарни задачи, като например "Ако кола А е по-бавна от кола В, кола Г е по-бавна от кола Б, но по-бърза от кола В, коя кола е най-бърза?".

Най-любопитна е частта за обща култура. Сред въпросите тук са: кой е написал българския химн, чие дело е покръстването на българите, кой град е избран за европейска столица на културата през 2019 г., как се казва българинът, спечелил филмовата награда „Оскар“ и какво е неговото постижение, какво включва Червената книга на България и т.н. Всеки верен отговор носи по 5 точки. "Тестовете на кандидат-студентите се проверяват и оценяват по шестобалната система на база на процента успеваемост, по предварително определена скала и под контрола на заместник-ректора по учебната дейност и качеството", уведомяват от ВУАРР.

Най-неустоимата оферта обаче е на Университета по библиотекознание и информационни технологии. От сайта му научаваме, че "на основание на сключен договор за съвместна дейност между Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ)" Уни БИТ предоставя възможност "за всички кандидат-студенти, включително и тези, които са положили конкурсни изпити в УниБИТ през кандидатстудентската кампания за 2019 г., но некласирани и след последното класиране, да се запишат и обучават за придобиване на образователна степен бакалавър в задочна форма на обучение по специалност „Защита на националната сигурност". Интересно по какви критерии е избрана точно въпросната специалност като последен шанс за неуспели никъде другаде. За да влезе човек в тази специалност, е необходимо следното: да се подадат комплект документи за кандидатстване (9 лв.), комплект документи за записване (5 лв.), лична карта, диплома за средно образование (оригинал и копие), медицинско свидетелство, три снимки паспортен формат, документ за платена такса за обучение - семестриална такса в размер от 973 лв. (или на разсрочено плащане с две вноски). Става ясно още, че таксата трябва да бъде преведена в банковата сметка на Варненския свободен университет, а самото обучение ще се провежда на територията на УниБИТ в София. Подаването на документите е от 5 август чак до 30 септември. Както се казва, желаещите да побързат!

 

ПОСЛЕДЕН ВЛАК

Над 5000 младежи може да "захранят" университетите в обявения допълнителен прием, след като преминат поправителната сесия на държавните зрелостни изпити. На матура по български език и литература, която ще се проведе на 28 август от 8 ч., заявление са подали 5193 младежи. За втория задължителен зрелостен изпит, който е на 29 август, желание да се явят са изразили 3834 младежи. Най-много от тях - 1616, са предпочели биологията, 1278 - географията, 441 - филoсофския цикъл, а 367 - английския език. На история и цивилизация са пожелали да се явят 86 младежи, а на изпит по математика - 29. Шестима са избрали физиката, петима са подали за изпит по немски и петима - за изпит по руски език. Само един зрелостник е избрал да се яви на френски език. За третия държавен зрелостен изпит по желание (между 30 август и 4 септември) заявления са подали 7 зрелостници. От тях трима са избрали изпит от философския цикъл и по един зрелостник е подал заявление за изпит по химия, история, английски и руски език. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември.

 

ОЩЕ И ОЩЕ

Масово университетите у нас предлагат допълнителен прием на студенти, който на места продължава едва ли не до първия ден на академичната година. Пловдивският университет например наскоро обяви допълнителен прием след трето класиране. Най-много свободни места има във Физико-технологичния факултет - в специалностите инженерна физика, медицинска физика, екоенергийни технологии, физика и математика, компютърни и комуникационни системи, автомобилна техника, машиностроителна техника и др. Единият вариант за класиране и прием тук е с оценката от матурата (физика, математика, биология, химия или български език) и кандидатстудентски изпит по физика, математика, биология, химия или български език, положен в Пловдивския университет или в друго висше училище. Вторият вариант е чрез допълнителен тест - събеседване по физика, което се провежда - отново за улеснение на студентите - всеки ден от понеделник до петък от 9 ч. до 16 ч. в ректората.

Във Факултета по математика и информатика две специалности са останали със свободни места - математика, информатика и информационни технологии; и математика. Интересното тук е, че човек може да влезе да учи математика само с оценките си по български език. Единият вариант за прием е чрез тест по математика и информатика, организиран от вуза, а другият - с оценката от матурата по български (или други предмети) и оценката от кандидатстудентски изпит по български език, държан в Пловдивския или друг университет. В този случай се вземат 80% от резултата по български език, т.е. балът ще е по-нисък. Свободни места има и във Филологическия факултет на Пловдивския университет, като студентите тук са облекчени с няколко дати за допълнителен изпит по български език - освен юли има три възможности през август и четири през септември.

На 3 септември от 9 ч. Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” ще проведе допълнителен кандидатстудентски тест по математика. Документи се подават до 30 август. Университетът по хранителни технологии също е обявил допълнителен прием, за който краен срок не е посочен, вероятно защото може да продължи до началото на годината. Свободни места в УХТ има в специалностите технология и качество на храни, технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти, технология на виното и пивото, биотехнологии и др.

Допълнителен прием обявиха и университетът „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас, в специалности на факултетите по обществени науки, по природни науки, по технически науки, и Техническият колеж. Документи се приемат до 5 септември за задочна форма и до 13 септември - за редовна.

Същото е положението и в Стопанската академия в Свищов - там се обявиха две междинни класирания за попълване на незаетите места за степен бакалавър, първото от които приключи, а второто предстои. Подаването на документи там е до 30 август, ако се кандидатства с оценка от изпит, положен в академията, и до 31 август, ако се кандидатства с оценка от матура или от изпит от друг университет. Самият кандидатстудентски изпит в Стопанската академия е на 31 август, а резултатите ще излязат на 2 септември. Към момента там има "ограничен брой" незаети места за редовно обучение, държавна поръчка, в специалностите финанси, счетоводство и контрол, стопански и финансов контрол, маркетинг, управление на проекти, бизнес информатика, международни икономически отношения и публична администрация.

Техническият университет - Габрово, е обявил свободни места в специалностите електроенергетика и електрообзавеждане, софтуерно и компютърно инженерство, индустриални топлинни и газови системи, компютърен дизайн и др. Русенският пък предлага онлайн кандидатстване, но специално за педагогическите специалности има изискване - кандидат-студентът да дойде лично за проверка на говорно-комуникативните му способности на място в Русе, във филиалите в Разград и Силистра или в някое от изнесените бюра за прием на документи.

Дали ще има допълнителен прием в Софийския университет, ще стане ясно в края на август, съобщиха от учебното заведение.

Източник: segabg.com