В края на лятото много хора събират билки, с които

...
В края на лятото много хора събират билки, с които
Коментари Харесай

5 билки, които задължително трябва да присъстват във всеки дом

В края на лятото доста хора събират билки, с които през зимата подготвят чай или ги употребяват за приготвянето на разнообразни лекове. 

Това са 5-те билки, които не би трябвало да липсват от нито един дом. И в случай че не сте от хората, които избират да си ги наберат сами, отбийте се в билковата аптека и си купете по един пакет от тях. 

1. Липа

Липата е отличен лек при настинки, укрепва имунната система, има противовъзпалителни и антибактериални свойства и отстранява токсините от тялото.

Откъснатите цветове се разстилат и сушат на проветриво място, без директна слънчева светлина. След три-четири дни могат да бъдат трансферирани в стъклен буркан или хартиена торбичка.

2. Чай Иван

В чая Иван съдържа 6 пъти повече витамин С, в сравнение с в лимоните, както и огромно количество органични киселини, желязо, мед и манган. Но той се употребява и като фалшификация за салати или зърнени храни. 

Като лек повлиява удобно на имунитета, кръвното налягане и равнищата на хормоните.

3. Жълт кантарион
 Кои летни билки ще донесат шанс на разнообразни знаци на зодиака Кои летни билки ще донесат шанс на разнообразни знаци на зодиака
Още в дълбока античност  хората откровено вярвали в лечебните и даже вълшебен качества на растенията. Има мнение, че обичаите на...

Жълтият кантарион се употребява при разнообразни болести, както и за приготвянето на подхранващи маски и балсами. Добавя се и към билкови препарати. Помага при болести на стомашно-чревния тракт и извежда токсините от тялото.

Горната част на растението би трябвало да се събира през интервала на разцвет, като се реже с ножица дружно с цветята и листата.

Жълтият кантарион, както всяка билка, би трябвало да се суши на мрачно, проветриво място в продължение на няколко дни.

4. Лайка

Цветята на лайката се употребяват необятно за лечебни и козметични цели. Тази билка е чудесно средство за справяне с бодърствуване и безпокойствие.
 Направете си елементарно билкова градина! Направете си елементарно билкова градина!
Дали имаме двор или просто тераса, даже и по-голям перваз на прозореца ще ни свърши работа, билковата градина е елементарно и любопитно заним...

Набраните цветове се разстилат на тъничък пласт върху лист хартия за печене. Сушат се на проветриви места на сянка. След към седмица може да ги приберете в торба от плат или хартия.

5. Невен

Цветовете невен могат да се употребяват освен за приготвянето на разтвор за гаргара при болно гърлото. 

Тази билка усъвършенства сърдечната активност, оказва помощ за нормализиране на кръвното налягане и оказва удобен резултат върху нервната система, призната под формата на чай. Бере се при изсъхнало време, дружно със стъблото.

Суши се на топло, изсъхнало, добре проветриво и предпазено от слънчева светлина място. През първите три дни пъпките би трябвало да се обръщат един път дневно. Целият развой лишава към 10 дни, след което невенът може да бъде трансфериран в дребна картонена кутия или бурканче от мрачно стъкло.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР