В края на лятото, когато вече никой не очакваше каквото

...
В края на лятото, когато вече никой не очакваше каквото
Коментари Харесай

Григор Димитров се завърна триумфално в световния елит

В края на лятото, когато към този момент никой не очакваше каквото и да било от Григор Димитров, най-хубавият български тенисист внезапно изгря назад на международния хоризонт. Стори го на безусловно най-голямата сцена, постигайки най-бленуваната победа в кариерата си. Пред над 20 000 фенове на гигантския централен корт " Артър Аш " в Ню Йорк намиращият се на 78-о място в международната класация хасковлия съкруши великия Роджър Федерер с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 и за първи път се класира за 1/2-финалите на Откритото състезание на Съединени американски щати.

За 28-годишния българин това беше въобще първи триумф против 38-годишния швейцарец в осмия мач посред им. Всъщност до момента Григор беше спечелил единствено два сета против своя детски кумир - в обособени срещи, единия след тайбрек. Миналата нощ обаче настъпи моментът, в който Маестрото от Базел беше заставен да постави оръжие пред Димитров, който през множеството време го надиграваше тотално. В края на дуела тонусът на Федерер очевидно спадна и ветеранът изцяло изгуби ритъма си на игра. Преди началото на решаващия V сет той даже изиска медицински таймаут и получи помощ в съблекалнята.

" В първия сет бях нервозен - показа Григор в изявлението на корта. - Знаех, че просто би трябвало да остана в мача. Физически се усещах доста добре. Сега съм безпределно благополучен. След втория сет започнах да намирам своя темп. След това Роджър стана малко по-бавен. Накрая явно не беше на 100%. Но това са петсетовите мачове, всичко може да се случи. "

За Димитров това ще бъде трето присъединяване на 1/2-финал в шампионат от Големия шлем след " Уимбълдън " през 2014 година и Australian Open през 2017 година Бившият №3 в света в никакъв случай не е стигал по-напред в " мейджър " конкуренция, откакто в първия случай отстъпи в 4 сета пред Новак Джокович, а във втория - в 5 сета пред Рафаел Надал. Сега негов противник за място във финала на US Open ще бъде Даниил Медведев (Рус), който отстрани Стан Вавринка (Швейц) със 7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1.

" Играл съм два пъти против Даниил. Той прави превъзходно лято. Познавам играта му. Сряда ще бъде дълъг ден. Първо аз би трябвало да се възстановя изцяло и по-късно да проучвам личната си игра. После ще се приготвя за мача в петък вечер ", разяснява Димитров, който има победа и загуба против 23-годишния руснак, сегашен №5 в света.

С класирането си в Топ 4 в Ню Йорк първата ракета на България си подсигурява голям скок в международната класация и завръщане в Топ 25. Следваща победа би го изкачила до 16-а позиция, а вероятно продобиване на купата може да му върне мястото в Топ 10. Наистина звучи необикновено. Но кой ли пък е вярвал, че Григор Димитров ще е полуфиналист на US Open след победа над Роджър Федерер?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР