В края на годината цените на всички ВиК дружества ще

...
В края на годината цените на всички ВиК дружества ще
Коментари Харесай

Променят цените на ВиК дружествата в края на годината

В края на годината цените на всички ВиК сдружения ще бъдат променени в сходство с резултатите, които са реализирани. Това съобщи пред БНР Ивайло Касчиев, шеф на отдел " Водоснабдяване " в КЕВР.

Думите му са във връзка резултатите от осъществената инспекция на водните сдружения, която прокуратурата разпореди през февруари поради неприятното положение на ВиК мрежата у нас. От нея стана ясно, че ВиК сдруженията не са изпълнили петгодишните си бизнес проекти, на чиято основа са избрани цените на услугите. Те са показали доклади за осъществената активност за 2019 година

Касчиев уточни, че сега има ВиК сдружения, които дават услуги, само че нямат утвърдени бизнес проекти. Дружествата, които дават ВиК услуги без утвърдени бизнес проекти, обаче били отвън контрола на КЕВР.

Относно операторите с утвърдени бизнес проекти специалистът изясни, че през тази година от КЕВР ще извършат регулаторен обзор както във връзка с осъществяването на капиталовите стратегии, по този начин и във връзка с постигнатите равнища на индикаторите за успеваемост. Въз основа на това цените ще бъдат променени.

Един от индикаторите, който взе участие във формулата за смяната на цените, е този за налягане във ВиК мрежата. Касчиев изясни, че от отчета към Прокуратурата е станало ясно, че точно този индикатор е с най-високо равнище на несъблюдение от страна на сдруженията, т.е. за тези сдружения, които не са си постигнали тези цели по този индикатор, това ще рефлектира в техните цени. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР