В края на годината страната ни оглавява поредна негативна класация.

...
В края на годината страната ни оглавява поредна негативна класация.
Коментари Харесай

Фалшивата новина за смъртта на Ангел Кунчев попадна в негативна класация

В края на годината страната ни оглавява поредна отрицателна ранглиста. Фалшива вест от България е в топ 5 в Европа. Проучването, направено от Европейската обсерватория за цифрови медии демонстрира, че тематиката COVID-19 е подложена на най-вече дезинформация. Топ историите най-често съдържат подправени документи с логата на СЗО, фондация " Гейтс ", както и богат снимков и видео материалм предава Българска национална телевизия.

Фалшивата вест, че основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев е починал след трета доза ваксина попада в топ 5 в ранглиста на Европейската обсерватория за цифрови медии.

В началото на ноември Кунчев трябваше да опровергава информацията за гибелта си във Facebook.

" Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, освен това - имам нахалството да не съм и починал! "

В класацията водач е Полша с подправена история за 22-ма полски бойци, убити на границата с Беларус.

В Нидерландия пък е пуснат слух за убити от полицията протестиращи в Хага против ограниченията за COVID-19.

Във Франция популярност набира подправена вест за петкратно нарастване на броя на футболисти с съдбовни сърдечни болести поради имунизациите.

В Ирландия най-фрапантният образец е за публични писма, които дават право на неимунизирани да посещават близки и другари в болница.

Вирусното разпространяване на сходни вести специалистът по цифров маркетинг Георги Малчев изяснява по този начин:

Емоциите ни отключват дейностите ни, а дейностите ни са това, което зарежда обществените мрежи, а те поставят най-голям етикет на споделяния и мнения. С всяко ваше шерване и коментиране вие казвате на логаритмите това е забавно и те го ускоряват.

Проучванията демонстрират, че през ноември Австрия е лишила водачеството на Италия и Франция във връзка с подправените вести. Видео на церемониал на футболни почитатели, снимано през 2019 година, е показано като митинг против нови ограничения против неимунизираните. При друга сходна вест с адрес Виена е употребена фотография направена през 1991 година в Русия на митинг против Горбачов.

След имунизациите и коронавирус ограниченията, най-вече подправени вести са пуснати по тематики, свързани с мигрантска рецесия на границата сред Полша и Беларус, предложения за черен петък, повишаване на цените на природния газ и изменението на климата.

Според специалисти инспекцията на една вест може да отнеме не повече от 30 секунди. Ключът е да потърсим достоверни източници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР