В края на годината собственици на пустеещи земеделски земи изкараха

...
В края на годината собственици на пустеещи земеделски земи изкараха
Коментари Харесай

Собственици на земя търсят купувачи за пустеещите си земи!

В края на годината притежатели на пустеещи аграрни земи изкараха парцелите си за обмен. Това регистрират брокери на недвижими парцели, съгласно които последните седмици на пазара са се появили много предложения на терени от разнообразни землища. Наследниците и притежателите постоянно нямат опция независимо да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят. Те избират да ги разгласят за продажба, вместо да ги дават за алегорични суми на арендатори или познати. Част от тях даже нямат визия какво се случва с поземлените им парцели.

По данни на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) през 2018 година се е нараснал размера на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За съпоставяне преди година изоставените имоти са били с над 16 хиляди декара по-малко.

Според систематизираните данни на брокерите, все още за продажба са оповестени към 870 хиляди дка земя в цялата страна. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя, надвишава 58 хиляди души.

Друга честа причина за продажба е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания, свързани със здравето на притежателите. Това излиза наяве от последното изследване на компанията за ръководство на поземлени активи „ Агрион “ за настройките на притежателите на земеделска земя.

Притежателите и наследниците се вземат решение на договорка, също по този начин, в случай че им следва придобиване на различен парцел или други незабавни разноски. Наближаването на коледните и новогодишни празници е обвързвано с много повече разноски от нормално и продажбата на парцел е вид за притежателите да покрият разноските си. Голяма част от тях прибягват до договорка като опция на тегленето на заеми, защото процедурата е много по-опростена и бърза, сочат изследванията на „ Агрион “.

Притежатели на аграрни парцели в България са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години, със междинни за страната приходи, за които продажбата на парцел е най-бързият и сигурен метод да обезпечат нужните им пари за непредвидени разноски. Голяма част от тях са склонни да продадат част от парцелите си, вместо да теглят заем от банка и да натрупат отговорности. Процедурата при продажба е доста по-бърза и опростена, и икономисва много разноски на притежателите.

Анализът на „ Агрион “ демонстрира, че най-важните фактори избора на покупател са сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя избират евентуалният покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл.

Проучването демонстрира още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „ Агрион “ и от ден на ден хора са посетили някой от районните офиси на компанията в опит да сключат договорка. Според отчета, съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела. Желаещите да продадат земята си могат да го създадат в някой от 20 офиса „ Агрион “. На разположение е и онлайн поръчка за безвъзмездна оценка или продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

От ноември компанията стартира и безвъзмездни правни съвещания. Заради мощния интерес самодейността „ Ден на безплатните съвещания “ ще се организира всеки месец в някой от районните офиси на „ Агрион “, оповестиха от сдружението. Компанията стартира и създаването на специфична секция на уеб страницата си, където всеки, който има проблем със земята си, ще може да пусне питане до висококвалифицирания екип от адвокати, специализирали в поземлени връзки. От земеделското сдружение се ангажират да прегледат проблема и да върнат отговор в най-кратки периоди.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР