В края на годината сайтът TheArtNewsPaper разказва за най-интересните предстоящи

...
В края на годината сайтът TheArtNewsPaper разказва за най-интересните предстоящи
Коментари Харесай

2020: най-очакваните изложби в световните музеи

В края на годината уеб сайтът TheArtNewsPaper споделя за най-интересните идни изложения в някои от най-големите международни музеи. От общо 6 самостоятелни изложения три са на остарели майстори - Ван Ейк, Артемизия и Рафаело, и три на модерни творци - Кристо, Герхард Рихтер и Марина Абрамович. 

 

Ян Ван Ейк. Оптическа гражданска война (Музей на изящните изкуства, Гент)

Около половината от почти 20-те известни през днешния ден произведения на четката на Ван Ейк (около 1390 — 1441) ще се съберат в Гент за най-голямата галерия на фламандския художник. В експозицията ще влязат и няколко неотдавна реставрирани творби, в това число външните врати на олтара в Гент (1432 г.) и „ Портрет на Бодуен де Ланоа “ (около 1438-1440 г.), който пристига директно от реставрационния отдел на Берлинската художествена изложба.  Германските реставратори ще смъкват остарелия лак и ще отстранен мръсотията, насъбрана върху повърхността на картината, ще възстановят боята благодарение на модерни техники и ще нанесат нов пласт лак.  Съвсем наскоро по време на изчистването на „ Портрет на човек със наследник тюрбан “ (ок. 1428–1430) беше открито, че това също е оригинал на Ван Ейк.
Посетителите на изложбата ще имат и неповторимата опция да видят дружно две версии на „ Мадона на фонтана “ - 1439 от Кралския музей на изящните изкуства в Антверпен и 1440 от сбирката „ Фрик “ в Ню Йорк. Изложбата ще бъде допълнена от доста събития в границите на плана на Фламандските майстори - поредност от три годишни стратегии, отдадени на разнообразни художници.

1 февруари - 30 април 2020 година

 

Кристо и Жан-Клод (Център Помпиду, Париж)

Идея за пакетирането на Триумфалната арка хрумва на прочутия арт-дует по времето, когато живеят в дребна квартира близо до фамозния парижки паметник. Мечтата им ще се сбъдне 58 години по-късно, през есента на 2020-та, когато паметникът ще бъде обгърнат в сребристосин плат и привързан с алено въже с дължина 7000 м (от 19 септември до 4 октомври). Но преди това в продължение на три месеца Центърът Помпиду ще бъде хазаин на първата във Франция програмна галерия на двойката. В нея ще бъдат включени до момента неекспонирани творби като серията „ Кратери “ (1959–1961 г.), основана под въздействието на Жан Дюбофе, както и плана с парижкия Пон Ньоф - една от най-известните забележителности, опаковани от художниците.

Първоначалните проекти на Кристо, който след гибелта на Жан-Клод през 2009 година продължава да работи самичък,  бяха да покаже Опакованата Триумфална арка сред 6 и 19 април 2020-а. Но след съвещания с природозащитни организации, Центъра за националните монументи (CMN) и Центъра „ Помпиду “, Кристо взе решение да отсрочи с няколко месеца плана, с цел да се подсигурява сигурността на керкенезите, които напролет гнездят на Арката.

15 март — 15 юни 2020

 

Артемизия (Национална изложба, Лондон)

„ Всестранен взор ” към Артемизия Джентилески като надарена художничка, разказвачка и „ предприемчива, решителна, ловко и надълбоко увлечена от работата си жена ” - това дава обещание кураторката на изложбата „ Артемизия ” Летиция Тревес. Експозицията, в която ще влязат повече от 30 творби, обгръща цялата  40-годишна кариера на италианската художничка и по думите на Тревес „ показва нейното умеене да се приспособява към другите пазари и усети в градовете, в които е работила ”. Получила обучение в римското ателие на татко си Орацио Джентилески, Артемизия стартира да работи като художничка във Флоренция, през 20-те години на XVII век се завръща в Рим, а последние 25 години от живота си прекарва в Неапол. Наскоро добитият от Националната изложба незнаен по-рано „ Автопортрет в облика на Св. Екатерина ” (1615–1617) ще бъде изложен за първи път паралелно с шедьоври от сбирките на други музеи, като първата подписана работа на Артемизия " Сузана и старците "  (1610) и омагьосващата кървава „ Юдит и Олоферн ” (1611-1616).  Една от залите ще бъде напълно отдадена на облиците на тази героиня и съгласно куратора ще показва по какъв начин Артемизия „ за пръв път сподели обичайния сюжет (по който са работили десетки художници) от женска позиция “.

4 април — 26 юли 2020

 

Герхард Рихтер. И все по този начин живопис (Музей на актуалното изкуство, Лос Анджелис)

През 2020 година Герхард Рихтер ще се завърне в американските музеи с първата огромна ретроспектива от 20 г. През август в Музея за съвременно изкуство в Лос Анджелис немският художник ще показа преглед на повече от 6 десетилетия творчески път. Тя ще бъде предшествана от нюйоркска версия на ревюто, която ще се организира напролет и ще бъде едно от последните събития в Met-Breuer (4 март - 5 юли).  „ Това е един от най-великите художници на нашето време “, сподели Шийна Уагстаф, съкуратор на ревюто във филиала на Метрополитън.  „ Разработеният от него метод на работа с абстракцията и фигуративността в този момент се употребява необятно от по-младите генерации художници. “  Освен основните серии на Рихтер, като The Cell (2006) и Birkenau (2014), изложбата ще включва ранни литографии и други творби, които не са били излагани по-рано в музеите.  Сред тях „ Група хора “ е черно-бяла картина от 1965 година от ранния интервал на Рихтер, когато той работи по фотоси.  Тя показва мъж, четящ  вестник измежду навалица стачкуващи.  Според куратора сходни произведения приказват освен за проучването на историята на изкуството, само че и за присъединяване на художника в комплициран политически подтекст.

14 август 2020 година - 19 януари 2021 година

 

Марина Абрамович. След живота (Кралска художествена академия, Лондон )

Никога не се знае какво може да случи на галерия на Марина Абрамович.  През 1974 година, по време на пърформанса „ Ритъм о “, един от феновете опря револвер в главата ѝ.  През 2010 година на галерия в Нюйоркския музей за съвременно изкуство тя с часове се взираше в очите на посетителите.  Какво ни чака в ретроспекция в Кралската академия на изкуствата?  Представител на музея съобщи, че художничката ще бъде в Лондон през целия интервал на изложбата и че „ точният темперамент на нейното присъединяване към момента не е избран ”. Сред творбите, които безспорно ще бъдат показани, ще бъде Imponderabilia, за първи път изпълнено в Болоня през 1977 г.  Абрамович и тогавашният й сътрудник Улай стояха голи от двете страни на тесния вход на галерията, тъй че посетителите трябваше да се промъкват сред тях. Имаше хора, които  по този начин и не се взеха решение да влязат, други минаха по няколко пъти, а някой извика полиция. Това  едва ли ще се случи в Кралската академия в Лондон, където Абрамович няма да се съблича: особено наети реализатори ще застанат на вратата на една от залите. Изложбата ще включва й нови произведения - в тях художничката разсъждава върху измененията, които се случват в нейното тяло, и върху прехода от живота към гибелта.

26 септември - 8 декември 2020 година

 

Рафаело (Национална изложба, Лондон)

Изложбата на Рафаело в Лондон дава обещание да бъде една от най-големите в историята. За нея ще дойдат основни произведения от Лувъра, Ватиканските музеи и Галерията Уфици.  Сред обещаните са „ Мадона с Младенеца  и Йоан Кръстител “ (1508 г.) от Музея на изящните изкуства в Будапеща, известна още като „ Мадона Естерхази “, и „ Мадона Терануова “ (1504–1505 г.) от сбирката на държавните музеи в Берлин. Дветеи ще бъдат изложени дружно с такива шедьоври от личната сбирка на Националната изложба като „ Мадона с карамфили “ (1506–1507). Музеят се надява да събере общо към 30 картини на Рафаело, почти 20 от които ще бъдат предоставени от други институции. Ще бъдат експонирани и важни рисунки на художника, в това число скицата „ Глава на деятел “ за „ Преображение Господне “ (последната картина, която Рафаело рисува до гибелта си през 1520). Тази скица е пристигнала в Англия през XVI век и е била част от колекцията на замъка Чатсуърт. През 2012 година е продадена на търг на „ Сотбис ” за рекордните (за графика) 29,7 млн. паунда. Тя пристига колекция в Ню Йорк. Експозицията ще обхване творчеството на художника в цялото му разнообразие: с изключение на живопис и рисунки, ще показа неговите опити в региона на археологията, архитектурата и поезията, както и печатни графики, статуя и декоративни изкуства.  През 2020 година   ще се проведат още няколко изложения, отдадени на 500-годишнината от гибелта на Рафаело, в това число и една в Папските конюшни в Рим (3 март - 2 юни).

3 октомври 2020 година - 24 януари 2021 година

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР