В края на годината Дневник спази традицията си и се

...
В края на годината Дневник спази традицията си и се
Коментари Харесай

2017 - управление, интегрирано в господстващата олигархия

В края на годината " Дневник " съблюдава традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 година Днес - отговорите на политолога Огнян Минчев. Още отзиви четете в специфичната тематика " Годината ".

С какво ще запомните българската политическа 2017 година?

- С консолидиране на едно ръководство, което е все по-тясно и очевидно интегрирано в господстващата олигархия. С ерозията на българската народна власт.

Коя е думата на тази година в България /Жана Попова предложи в " Култура " да е " постцензура " /?

- Умора - отмалялост от безперспективното въртене в кръг.

Защо в края на 2017 ръководещите се заеха да търсят отговорни за " незаконната приватизация "?

- По две аргументи. Първо, с цел да имат инструмент за " законно " лишаване на бизнеса на непослушни и " не-свои " хора. Второ, с цел да делегитимират политическите организации вляво и вдясно, които са взели участие в приватизацията, тъй като просто са били на сцената преди ГЕРБ. Така ГЕРБ ще остане единственият " чист " - незамесен в приватизацията политически фактор.

Какъв е приносът на Обединените патриоти в ръководещата коалиция?

- В най-хубавия случай, доста спорен. От името на Обединените патриоти в държавното управление влязоха като министри хора, директно свързани с господстващия олигархичен кръг в страната. Защо? Сигурно е имало някакъв развой на обосноваване...

Оценявам като позитивни някои от самодейностите на вицепремиера Симеонов и като прекомерно проблематични - други негови начинания. Напоследък имаме неприятната опция да си напомним и позициите на Волен Сидеров по основни проблеми на българската принадлежност към НАТО и Европейски Съюз.

Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на " посланик и геополитик " /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?

- Бойко Борисов наподобява се оправя добре най-малко с част от интернационалните си задължения. Очевидно си е построил позиция на доверие в Брюксел, което му дава опция да подхваща стъпки във вътрешната политика, които консолидират властта му оттатък откритите обществени правила на демократично ръководство.

Мнозинството или опозицията задава тона в Народното събрание?

- Опозицията е по-гласовита, което е обикновено. Мнозинството е насочено към колкото се може по-тихомълком пробутване на нарежданията, идващи " от горната страна " - макар, че за законодателната власт не би трябвало да има " от горната страна ".

Чия партия е ГЕРБ?

- ГЕРБ е партията на статуквото. Парите и властта са у верните хора и в този момент е значимо да има непоклатимост. Това изправя Българска социалистическа партия в неспособност да се пребори за властта - две водещи партии на статуквото са прекомерно доста. А да се трансформира в опция Българска социалистическа партия не съумява.

Чия партия е Българска социалистическа партия?

- На остарялото крило на посткомунистическата олигархия, борещо се за своето оцеляване в конкуренция с новото статукво на олигархично владичество (ГЕРБ, пирмидата КОЙ и т.н.)

Чия партия е Движение за права и свободи?

- Етнополитическа и корпоративна пирамида в условен крах, контролираща директно и непряко основни браншове от стопанската система и институциите на страната.

Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?

- Като поредност от опити за социализация в една непозната му до момента роля и специалност.

Има ли фактически разделяне на управляващите?

- Не.

Европейска страна ли е България 10 години след влизането в Европейския съюз?

- Отчасти да. Ако не бяхме страна членка, от дълго време щяхме да бъдем една безразделна мутренска сатрапия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (674)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР