В края на февруари за пръв път на български излезе

...
В края на февруари за пръв път на български излезе
Коментари Харесай

"Руско-турската война през погледа на един американски журналист" от Едуард Кинг

В края на февруари за пръв път на български излезе популярният труд на американеца Едуард Кинг " Руско-турската война през погледа на един американски публицист ". Той е бил сътрудник от мястото на събитията и фронтовите му дописки за " Бостън джърнъл " са забележителни поради анализите и мненията, както и поради умеенето му да съобщи правдиво войната на Балканите. Кинг е прочут като занаятчия на късите журналистически психопортрети на държавници, висши военни и политици, както и на елементарни хора - стремял се да покаже достоверно и християни, и мюсюлмани. Главата " Европа неподвижен и стихия " е отдадена на България и българите в тогавашна Европа. Авторът разказва събитията от стъпването на българския бряг до подписването на Берлинския кротичък контракт.

Между баталните подиуми се появяват и елементи за хубостта на природата, уюта на българските домове, неповторимия образ на възрожденските Свищов, Търново, Габрово, Русе. Едуард Кинг разказва българите като скромни и работливи, присъединил е песните на съветските бойци, разказва смеха на девойките, наредили се с кобилиците си за вода, " парфюма на розите ", устойчивостта на потърпевшите от набезите на башибозука. Специално място отделя и на компликациите и страданията на бежанците. От страниците на " Руско-турската война през погледа на един американски публицист " може да се усети и неподправената наслада от освобождението и вярата за по-добро бъдеще в една самостоятелна страна.

Издателство: " Книгомания ", цена 14 лева

Читателите на " Дневник " могат да купят книгата със специфична отстъпка от 10% в Ozone.bg . Използвайте код Dnevnik10 и поръчайте книгата с безвъзмездна доставка тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР