В края на август 2019 г. борсовите котировки на златото

...
В края на август 2019 г. борсовите котировки на златото
Коментари Харесай

Защо расте цената на златото?

В края на август 2019 година борсовите котировки на златото нарастнаха за един месец с 8% или 108 евро за тройунция. През миналия едногодишен интервал цената на благородния метал се усили с 35% или 360 евро за тройунция. Рекорд за всички времена бележат достиженията на златото в евро - през последните дни на август борсовите котировки бяха към 1400 евро за тройунция, като изпревариха най-високите равнища на цените от 2011 година

Фиксингът в долари - към 1540 USD - се приближава до равнищата от последната " тресчица за злато " 2011-2013 година

На какво се дължат тези самобитни върхове в другояче ваканционно време?

На първо място би трябвало да споменем валутната и комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай . Която не е нищо друго, с изключение на последна фаза на следващата борба за международно владичество.

От началото на 2019 година редица събития белязаха изострянето на тона сред двете страни и провокираха вземането на разнообразни ограничения за гарантиране на икономическите ползи на всяка от двете страни. В резултат от следеното намаляване на котировките на юана, който в края на лятото доближи най-ниските си равнища за последното десетилетие, китайската стопанска система беше предпазена от въведените нови, нараснали щатски мита. Нестабилността на щатския $, обаче, остана и тя е главната причина редица централни банки да диверсифицират валутните си запаси.

През 2018 година, да вземем за пример, Централната банка на Русия включи в националния портфейл от аварийни валути ¼ от международните ресурси от юани, с цел да ограничи отрицателното влияние на глобите, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз върху финансовата и икономическата система на страната.

Увеличаване на каузи на златото в националните запаси

Държави като Китай, Русия, Казахстан, Турция и други непрестанно усилват каузи на златото в националния си запас. А ЕЦБ и редица европейски национални банки през тази година няма да възобновят тъй наречените Споразумение за златото (CBGA), подписано през 1999 година за съгласуване на плануваните продажби на злато от европейските централни банки. Споразумението е подновявано три пъти - през 2004 година, 2009 година и 2014 година, като през този интервал цената на скъпия доблестен метал е нарастнала към пет пъти. Страните, подписали съглашението, не са продавали обилни количества злато и даже противоположното, съставляват купувачи на пазара на злато.

Определено златото е значима и неизменима част от международните валутни запаси и в наши дни, тъй като продължава да играе ролята на хедж против рецесиите. Интересно е да споменем, че сега Съединени американски щати са преди всичко в света по количеството на притежаваното злато, което съставлява 75% от валутния запас на страната. На второ място в тази ранглиста е Германия, като златото в нейния запас е 69% от него. За съпоставяне, в Китай, който към този момент е на шесто място в света по притежавано злато, то съставлява едвам към 3% от валутните запаси на Китайската национална банка. По думите на някои интернационалните финансови анализатори, има още доста пространство за запълване със злато, което също поддържа повишаването на борсовите му котировки. Категорично, златото е отличен инструмент за компенсиране на бюджетните дефицити в интернационалните разплащания даже след отпадането на златния стандарт в интернационалните финанси.

Интересно е да отбележим, че през първата половина на 2019 година международните банки са нараснали запасите си от златни кюлчета до 375 тона. Очаква се до края на годината количеството на добитото от централни банки злато да доближи 725 тона, което ще бъде връх за последните 60 години.

Глобалното закъснение на стопанската система и страхът от нахлуване в нова криза също тласкат цената на златото нагоре. А знаци има задоволително - немската стопанска система, която е най-значителната в европейското икономическо пространство, несъмнено забавя темповете си, сходен развой се вижда и във Франция и Италия. Картината е сходна и в Съединени американски щати, където за първи път от 2008 година насам ФЕД намали лихвените проценти.

По думите на редица анализатори, интервалът от забелязването на първите индикации за криза и нейното цялостно развиване може да отнеме до 12 месеца. В Съединени американски щати чакат тя да се прояви към април-май 2020 година В тази обстановка златото съставлява постоянен хедж против предстоящата криза. Роля, която към този момент изигра ослепително в интервала 2007-2009 година В стратегически проект въздействие върху цената на златото оказва и дългогодишния сериозен спор сред Съединени американски щати и Иран в региона на нуклеарните технологии. Но, да се върнем в Европа.

Брекзит

Основната тематика, горещият въглен в края на лятото, обаче, е Брекзит. Светът се люшка сред промяната на министър ръководителя на Англия, новината за удължение на парламентарната почивка, другите разновидности на съглашение с Европейски Съюз, все по този начин неприемливи, както за Европейски Съюз, по този начин и за Британския парламент. Трудно може да се планува изходът от тази комплицирана обстановка, без казус в интернационалната политика. Едно е ясно: и тук златото би могло да поддържа капиталовите портфейли против финансовата неустановеност и неустойчивост. В края на август, да вземем за пример, даже единствено едно вътрешнодържавно решение, обвързвано с работата на Народното събрание, докара до спад на котировката на английския паунд по отношение на главните валути с съвсем 1%. А придвижването на английската валута при корав Брекзит без съглашение с Европейски Съюз е непредвидимо. То, обаче, безспорно ще повлияе върху цената на златото, защото английският паунд е една от трите съществени валути, в които към този момент 100 години се котира благородния метал на Лондонската железна борса.

Миннодобивната промишленост

Извън макроикономическите фактори, които въздействат върху цената на най-популярния доблестен метал от древността до наши дни, развиването на миннодобивната промишленост е също значим детайл при образуването на борсовите котировки. Особено в наши дни, когато тази индустрия е директно обвързвана със света на финансите посредством редица модерни принадлежности. И тук действителността поддържа непрекъснатото повишаване на цената на златото, защото се чака бъдещият му рандеман последователно да понижава. Находищата с висока централизация на злато в добиваните руди се изчерпват, няма нови огромни капиталови планове в тази сфера.

Заключение

На този декор настоящите равнища от към 1400 евро и 1500 щатски $ за троунция може да се окажат единствено тестови към покоряването на нови върхове, изключително в европейска валута. Във време на съвсем повсеместна неустановеност, търсенето нараства, защото притежаването на капиталово злато, потвърдено съставлява първокласен буфер за превъзмогване на разнообразни разтърсвания - политически, стопански и даже естествени.

*Д-р Валентина Григорова-Генчева e шеф " Злато и нумизматика " в " Първа капиталова банка ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР