В края на април Асоциацията на българските футболисти (АБФ) обяви,

...
В края на април Асоциацията на българските футболисти (АБФ) обяви,
Коментари Харесай

Псохологът Румен Колев: Активността на българските футболисти е доста окуражителна

В края на април Асоциацията на българските футболисти (АБФ) разгласи, че българските играчи ще получават безвъзмездни психически препоръки поради спирането на шампионатите в резултат на ограниченията против ковид. Три седмици по-късно Румен Колев, психолог и изпълнителен шеф фондация " Булгари ", който води диалозите с футболистите даде доста забавно изявление пред " Дневник ", в което показа, че интензивността от страна на играчите като " много окуражителна ".
 Асоциацията на българските футболисти обезпечава психолог за играчите поради пандемията от COVID-19
Асоциацията на българските футболисти обезпечава психолог за играчите поради пандемията от COVID-19

" Надяваме се поддръжката ни да помогне на повече футболисти да преодолеят напрежението и да се оправят по-лесно с отрицателните страсти в тези сложни за всички времена "

Г-н Колев, по какъв начин оценявате интереса на футболистите към опцията да беседват с психолог?

- Това начинание беше напълно ново и непознато както за обществеността ни, по този начин и за играчите. Предвид обстоятелството, че тази алтернатива за телефонна консултация не се е утвърдила като част от футболния пейзаж, интензивността на линията е много окуражителна. Това да се случи, несъмнено помогнаха и футболистите Светослав Дяков (Лудогорец), Петър Занев (ЦСКА), Димитър Илиев (Локомотив Пловдив), Лъчезар Балтанов (Ботев Пловдив) и Христо Иванов (Етър), които са капитани на своите тимове. Чрез видеообръщение във фейсбук страницата на Асоциацията на българските футболисти те насърчиха сътрудниците си да нямат предубеждения и да се усещат спокойни да употребяват линията.

Какво е общото ви усещане?

- В България постоянно сме скептични към новаторски хрумвания, а когато те са свързани с душeвността - нещо, което не може " да се види и да се пипне ", това е още по-изразено. Нека не забравяме обаче, че и коронавирусът не може да се види и пипне, само че всички знаем вредите, които нанася със забавяне.

С нервната ни система също е по този начин и тя може да " тиктака " като бомба със закъснител, когато сме сложени в положение на изолираност, трупайки тревога и напрежение, без да си даваме сметка за това. Абсолютно публично в целия свят има висок растеж на паническите офанзиви, тревожните разстройства и депресиите по време на пандемията. При футболистите, а и спортистите въобще, такива положения са още по-рискови, тъй като изолацията е срещу тяхната природа да са непрестанно дейни.

В този ред на мисли, на тази линия би трябвало да се гледа като на нещо превантивно, което има избрана цел - да даде опция на играчите да вентилират всевъзможни отрицателни страсти и да ги изговорят с някой неутрален. Като боязън от неразбираемото бъдеще, яд на рестриктивните мерки, горест от това, че някой е лишил най-голямата им пристрастеност и така нататък, и по какъв начин да опитомят тези положения. Ако щете даже, да разсеят скуката и да научат нещо ново и друго от чужд за тях човек. Без да всяваме суматоха, в случай че сме по-задълбочени, можем да забележим, че опитите за самоубийства в света на футбола, изобщо не са необичайност.

Футболистите осъзнават ли нужда от работа с психолог и получават ли такава опция в клубовете си?

- По последна публична информация, с която разполагам, едвам един клуб от Първа лига има щатен психолог в екипа си. Не е изключено при избрани условия клубовете да прибягват до такава услуга " на повикване ". В съвсем всички случаи обаче, това се отнася за някакви спешни обстановки, свързани с тима или даден състезател. И в това се корени заблудата на цялостното схващане за функционалностите на психолога в спорта. Че безусловно следва да има проблем, с цел да се осмисли неговата роля.

Бих цитирал дългогодишния психолог на Арсенал, работещ с доста млади футболисти там: " Не е належащо нещо да е зле, с цел да може да стане по-добре... ". За да решиш да се възползваш от услугите на психолог, ти би трябвало да си узрял за концепцията, че това ще те направи по-пълноценен и по-завършен футболист. Макар и с не доста бързи темпове, считам, че футболистите в България от ден на ден узряват за тази концепция. И няма по какъв начин да бъде другояче, при изискване, че те непрестанно виждат и четат, че това се случва в топ тимовете на цяла Европа.

Това, което прави и ще направи играчите да са още по-отворени да употребяват психолог, е построяването на доверие към него - като естествен човек, който не им крои нищо подмолно и действително видяно е на тяхна страна. Всички знаем, че спечелването на доверие лишава време и не става елементарно. За да се подкрепи построяването на доверие, отговорност носят треньорите и ръководителите на клубове. Те могат да се отнасят с неуважение или с почитание към този тип консултиране. Съответно да подхранват стандартите, че психолозите нямат място във футбола или да ги унищожават.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР