В края на 2021 г. от Националния филмов център разпространиха

...
В края на 2021 г. от Националния филмов център разпространиха
Коментари Харесай

Кои са филмите в българския топ 10 за 2021 година?

В края на 2021 година от Националния кино център разпространиха къс годишен доклад за достиженията в актуалното българско кино. Използваме мотива - Международният ден на киното - 28 декември, когато на тази дата през 1895 година братя Люмиер провеждат в Париж първата кинопрожекция в света, с цел да ги публикуваме.

Зад цитираните по-долу цифри стоят часове въодушевен и предан труд на артисти, оператори, озвучители, режисьори, постановчици, гримьори, техници, водачи, каскадьори, продуценти и още десетки експерти, ангажирани в основаването на магията, наречена киноизкуство. Прави усещане, че измежду най-хубавите в топ 10 отсъства българското предложение за чуждоезичен " Оскар " - филмът на Ивайло Христов " Страх ". Една от вероятните аргументи поради това е, че без значение че неговата премиера бе на 2-ри септември 2020 година, той стартира да се популяризира на огромен екран на 19 ноември 2021 година. 

Като цяло през 2021 година (до средата на декември) в киноразпространителската ни мрежа в страната са били показани 25 игрални и 8 документални български кино лентата с сбор фенове – 346 899 и доходи в размер на 2 940 587 лв..

В ТОП 10 на българските филми за 2021 година попадат заглавията – „ Голата истина за група Жигули “ на Виктор Божинов, „ Като за последно “ на Ивайло Пенчев, „ Бай Иван – Филмът “ на Николай Павлов, „ Чичо Коледа “ на Ивайло Пенчев, „ Диви и щастливи “ на режисьора Мартин Макариев, „ Засукан свят “ на Мариус Куркински, „ Жените в действителност плачат “ на Весела Казакова и Мина Милева, „ Ятаган “ на Андрей Андонов, „ Пепел върху слънцето “ на Бо Калинов и „ Отново съм тук “ на Поли Генчева.

Те са гледани от общо 336 902 фенове , а приходите от закупените билети е 2 867 677 лв. .



Най-гледаният филм за 2021 година е „ Голата истина за група Жигули “ на Виктор Божинов. Той е събрал 153 305 фенове към средата на декември, което е близо половината от общия брой фенове на първите 10 български кино лентата.

Филмът, разказващ за събирането на членовете на остаряла група, за да свирят на рождения ден на забогатял неин обожател, е определян от феновете като „ вълнуващ и отлично сътворен “. В него вземат участие известни и обичани артисти като Михаил Билалов, Параскева Джукелова, Ирини Жамбонас, Лилия Маравиля, Димитър Рачков, Герасим Георгиев – Геро,  фолк певицата Камелия. Бруто приходите му (с включен ДДС) са в размер на 1 398 320 лв. .



На второ място е филмът „ Като за последно “ на режисьора Ивайло Пенчев, който има 61 004 фенове и бруто доходи в размер на 382 890 лв. . В него взе участие номинираната за „ Оскар “ Мария Бакалова. Сюжетът е лавина от парадокси – жълтата преса раздухва подправената вест, че 70-годишен публицист е впримчен в мрежите на 23-годишна чародейка. На помощ му идват духовник с „ превъзпитаните “ си питомци от пандиза, някогашен военноморски капитан в компанията на старци – „ разбойници “ и сестри, враждуващи за завещание.



Кадър от „ Бай Иван – Филмът “.

На трето място е филмът „ Бай Иван – Филмът “ на режисьора Николай Павлов. Той има 59 935 фенове и бруто доходи в размер на 529 706 лв. . Сюжетът му се завъртва към ютюбъра Бай Иван, чиито скечове се радват на милиони гледания. Заедно с приятелката си Спаска той пътува от Бургас към София, където ще вземат присъединяване в телевизионно, кулинарно шоу. По пътя претърпяват същинско премеждие.



Кадър от „ Чичо Коледа “.

На четвърто място – „ Чичо Коледа “ на Ивайло Пенчев е с 21 039 гледания и с брутен доход от 191 987 лв. . Това е една красива история за сбъднатите стремежи – едно дете мечтае да има семейство; мъж, облечен като Дядо Коледа, желае да разбере кой е. В историята са забъркани и таксиметров водач, занаятчия на спонтанната неистина, и красива сервитьорка на име Милена, и улични музиканти, и любовницата на Датския принц. Най-неочаквано, желанията на всички, които имат вяра в Чичо Коледа, се сбъдват.



На пето място е „ Диви и щастливи “ на Мартин Макариев. Филмът е най-скъпата българска продукция от началото на прехода. Събрал е 15 305 фенове , като приходите са в размер на 147 080 лв. . Историята звучи тривиално – две елементарни дами (в ролитя Яна Маринова и Луиза Григорова) намират храброст и мощ да се преборят с провокациите на живота и сами да начертаят ориста си. Но откакто го гледате, ще видите, че е надалеч по-интересен.



На шесто място е „ Засукан свят “ на Мариус Куркински. На огромен екран той е достигнал до 11 233 фенове . Приходите от него са в размер на 96 787 лв. . Филмът е основан по едноименния роман на Николай Хайтов от сборника „ Диви разкази “. В основните функции вземат участие Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу. Куркински се превъплъщава в Милю – „ дребният човек “, който е основен воин на историята и минава през нейните превратности като слепец през минно поле. Той като че ли танцува безконечен танц сред положителния и неприятния шанс и непрекъснато се удивлява на живота.



Кадър от „ Жените в действителност плачат “.

На седмо място е „ Жените в действителност плачат “ на Весела Казакова и Мина Милева. В кината, доникъде на декември, филмът е бил гледан от 6984 фенове , като приходите му са в размер на 63 310 лв. . Историята е за живота на пет дами от едно средностатистическо българско семейство, които се пробват да отстояват себе си в интервал, в който страната е раздирана от хомофобия и предубеждения.



На осмо място е „ Ятаган “ на Андрей Андонов. Той е гледан от 3565 фенове и приходите му са в размер на 21 230 лв. . Сюжетът се завъртва към организация, бореща се с тероризма. Главният воин е контрольор Рангел Костов (Мариан Вълев). Негов шеф е Силвия Овчарова (Евгения Калканджиева). Тя няма никакви знания в региона на тероризма, само че за сметка на това е необикновен службогонец. Непрекъснато натиска чиновниците си да ѝ дават резултати от работата си. Инспектор Костов, с цел да не бъде уволнен, си измисля невероятна история за терористична клетка на Ислямска страна в България, ръководена от нищо неподозиращия квартален хаймана Николай Николов – Никсъна (Ивайло Драгиев).



На девето място е „ Пепел върху слънцето “, който е режисьорският дебют на Бо Калинов. Основната басня се завъртва към лекарската неточност на доктор Стефанов (Юлиан Вергов), която става предмет и на журналистическото следствие на журналистката Антония (Силвия Петкова).

Филмът има 2450 фенове и бруто доходи в размер на 14 417 лв. .



На десето място е документалният филм, отдаден на починалия планинар Боян Петров – „ Отново съм тук “ на Поли Генчева.

До средата на декември филмът е гледан от 2 082-ма души и има доходи в размер на 22 119 лв. .

Той е селектиран на няколко интернационалните фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания. Носител е на влиятелната премия “City of Bolzano ” Golden Gentian Prize за най-хубав проучвателен и авантюристичен филм на 69-ото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР