В края на 2019 г., Радио България“ потърси оценката на

...
В края на 2019 г., Радио България“ потърси оценката на
Коментари Харесай

Каракачанов със странно проучване: 72 % от българите искат да ходят в казармата

В края на 2019 година, „ Радио България “ потърси оценката на министъра на защитата и вицепремиер по сигурността Красимир Каракачанов за измененията почнали в българската войска и за районната сигурност на Балканите, написа bnr.bg.

Процеса на промени министърът обобщи по този начин:

Не желая да звучи като похвала, само че това, което не бе правено от 30 години, да вземем за пример плановете за рационализация на въоръжените сили, ремонтът и модернизацията на съществуваща техника, увеличението на приходите на военнослужещите, се наложи да го вършим в границите на 2018- 2019-та. Тази година към този момент започнаха да се виждат резултатите – безапелационен е министър Каракачанов. – Сключихме контракта за придобиване на първите 8 съвременни изтребители F 16 block 70. Процесът на рационализация на сухопътни войски с новата машина на пехотата и двата кораба за военноморския флот стигна до такава степен, че към този момент получихме офертите. Те са отворени и се работят. И се надявам идната година да приключим и тази част от модернизацията на българската войска.

Доволен ли сте от метода, по който протече дотук състезанието за машините на пехотата?

От 4 компании, които проявяваха интерес, има 2 предложения. Ако погледнем добре тези две, които не подадоха − едната е немска, а другата е френска компания, може би ще си разбираем някои процеси и в самата Европа. Някои може би мислеха, че им се поставя, тъй като са огромни страни, договорът да бъде подписан точно с тях. Само че ние се движим по Закона за публичните поръчки. Няма по какъв начин.

Какви са Вашите гаранции, че публичните средства за защита се употребяват транспарантно?

Самият план за капиталов разход е гласуван от Народното събрание. Парламентът фиксира какво би трябвало да реализираме с всеки един от плановете − и за самолетите, и за военноморския флот, и за сухопътни войски. Фиксира и цените, с които би трябвало да се съобразим. Нататък се движим по Закона за публичните поръчки − подават се предложения, правят оценка се, афишират се обществено и се взема решение.

В контракта с „ Локхийд Мартин “ има алтернатива да се закупи още половин ескадрила. Как ще продължи този развой?

Проектът за рационализация включва придобиването на една ескадрила − 16 изтребителя. Ние реализирахме първата част, първите 8. Те би трябвало да дойдат до 2023-24-та година. В този интервал би трябвало да се приготви вторият стадий, за придобиване на останалите 8 самолета. Заложили сме основата и съм уверен, че изискванията, при които ще се подписа идната част от контракта ще бъдат доста по-добри. След 3-4 години този аероплан към този момент ще е всеобщо в употреба, тъй като с изключение на България и Словакия, които към този момент имат контракти за F-16 Block 70 и Румъния демонстрира интерес. Хърватия води договаряния. Гърция към този момент декларира желание да модернизира съществуващите си самолети до равнището на Block 70. Отделно в Азия са подписани контракти. Т.е. това към този момент ще бъде един аероплан, който ще е на пазара и защото ще е в всеобщо произвеждане, цената му ще е много по-ниска.

Българското общество като че ли е безразлично към тематиката за защитата.

Няма да се съглася с вас. Обществото доста добре схваща и концепцията за възобновяване на наборната военна работа се поддържа от 72% от обществото. А концепцията за връщане на трудови войски, където онази част от обществото, която енеграмотна и не работи да придобие малко дисциплинираност, схващане и специалност, се поддържа от 81 на 100 от сънародниците ни. Обществото вижда, че обстановката към България не е толкоз розова, колкото някой се пробва да я показа. Конфликтът в Сирия, пък и в Ирак продължава. Напрежението сред Турция и Гърция пораства. В самата Турция, която е наш комшия има 3 млн. незаконни имигранти, които в даден миг може да тръгнат и към нашите граници. В Босна и Херцеговина царува действителна неустойчивост. Напрежението сред Косово и Сърбия съществува действително. В Черноморския район напрежението Украйна-Русия е реалност. Хората виждат, че светът не е по-сигурен, в сравнение с беше преди 10 или преди 20 години. И обществото схваща, че имаме потребност от войска. Погледнете утвърждението за модернизацията, която се прави, макар че коства пари. Проблемът е в тези политици, които в последните 20-25 години обясняваха на българския жител, че като влезем в Европейски Съюз, някой ще ни дава едни пари, ние единствено ще би трябвало да си живуркаме. Или като влезем в НАТО, някой различен ще ни пази. Беше отстранена наборната работа - нещо, което освен Гърция и Турция като членове на НАТО не направиха, само че и скандинавски страни като Финландия, Норвегия и Швеция възвърнаха наборната военна работа, а Дания в никакъв случай не я е премахвала.

Очаквайте и втората част на изявлението с министъра на защитата Красимир Каракачанов, отдадено на проблемите на Балканите, пред които ще сме изправени и през новата, 2020 година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  1 CoLLectoRitioner (преди 17 минути) Рейтинг: 402 | Одобрение: -243 Хубаво е там да ядат здрав пердах селските дебили на по 20 години, дето считат, че тате като им вземе телефон и тараТАЙКА И ВЕЧЕ СА ИСТИНСКИ МЪЖЕ! а са жалки селски цървули,м които не могат сами да си платят за срещаъта, прошляците селски!  0  1 Наблюдател (преди 18 минути) Рейтинг: 14824 | Одобрение: -46 - " ... възобновяване на наборната военна работа се поддържа от 72%  и за връщане на трудови войски 81% от обществото. " --- И аз съм склонен.  Усмивка Може да е 9 месеца, може да е една година, само че би трябвало. Ние (по-възрастните) като служехме по 2-3 год., да не би да не се образовахме по-късно във ВУЗ?????  ;) - " Който желае да направи нещо намира метод, който не желае намира опрощение. "  8-) Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР