В края на 2018 г. демонстранти в Албания, /Северна/ Македония

...
В края на 2018 г. демонстранти в Албания, /Северна/ Македония
Коментари Харесай

Организираната престъпност в Западните Балкани: война за пристанища, наркотици и Северно Косово

В края на 2018 година стачкуващи в Албания, /Северна/ Македония и Сърбия започнаха да излизат на улиците. Причина за демонстрациите бяха яд и неодобрение от корупцията и проведената престъпност, считат членовете на Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност - мрежа от над 300 самостоятелни международни и районни специалисти със седалище в Женева.

Контрабандата на опиати, оръжие и хора към момента е основният проблем на Западните Балкани, се споделя в последния отчет на Инициативата.

Като основен образец за едно от огнищата на престъпността откривателите показват Северно Косово, само че на картата на тази част от Европа има и образци, за които не се приказва доста - войната за пристанища в Черна гора, както и кражбите на коли в Сараево.

1. Контрабанда - опиати, оръжие, хора

Разположението на Западните Балкани прави този район изключително прелъстителен за трафик на опиати, оръжие и хора, се споделя в отчета. Регионът се намира сред най-големия международен производител на опиат Афганистан и най-големия пазар на хероин - Западна Европа.

Западните Балкани се трансформират във все по-голям пункт за внасяне на кокаин в Европа, както и място за пране на нелегално добити облаги.

Специалистите споделят, че по този начин нареченият Балкански маршрут е най-известен с контрабандата на хероин от Афганистан през Турция и Западните Балкани в Европейския съюз, до момента в който Албания и Северна Македония са доста значими точки за внасяне на кокаин от Латинска Америка в Европа.

И до момента в който Балканите са директен район за всички типове опиати, в същото време те са основен доставчик с канабис, а Албания е най-големият производител на канабис в района.

Все отново, прибавят създателите на отчета, основната форма на проведена престъпност в Западните Балкани е контрабандата на цигари, застъпена най-вече в Черна гора, където се създават същински и подправени марки цигари, а след това се придвижват контрабандно през пристанище Бар в разнообразни страни от Европейски Съюз, Близкия изток и Африка.

Западните Балкани са и насочна точка за контрабанда на оръжие, наследено от войните от 90-те години, безредиците в Албания през 1997 година и неустойчивостта в Македония през 2001 година

Регионът е покрит с оръжие, се споделя в отчета.

2. Профил на огнището на престъпност: Северно Косово

Най-големият " спешен триъгълник " съгласно Инициативата е региона, формирана от част от Северна Македония, Косово и Сърбия, само че най-хубавият " профил на огнището на престъпност " съгласно специалистите е Северно Косово.

Тъй като в района има доста малко промишленост (действат основно дребни предприятия), който и да управлява парите в тази стопанска система, основана на помощи, той има огромно въздействие.

За да оцелеят, предприятията зависят от връзките с политически настойници. За болшинството хора, които живеят на север, надалеч по-изгодно е да си обезпечат достъп до държавните фондове, в сравнение с да работят обикновено, се споделя в отчета.

Тези условия подтикват към корупция и основават политическа спестовност на зависимостта. Контрабандата разцъфтява дотам, че се счита за нормална икономическа активност, а мистериозните детонации на бомби се възприемат като нещо напълно обикновено.

За интервал от 4 години там са подпалени 14 автомобила и 23 пъти са хвърляни взривни устройства против частни жилища и локални компании.

Други градове, които са посочени в отчета като гранични възли на престъпността, са Суботица и Вършац в Сърбия, Биелина, Требине и Тузла в Босна и Херцеговина, село Чакор сред Косово и Черна гора, както и Шкодра и Дуръс в Албания.

3. Бар, Будва и Котор: война за пристанища

Кървави безредици избухнаха през 2014 година в черногорските адриатически пристанища за контрола на доходоносната търговия с кокаин (между другото) през тези пристанища, се акцентира в отчета.

Вълна от принуждение на правилото " око за око, зъб за зъб " сред Шкалярския и Кавачкия клан - наречени по села в община Котор - включваше убийства и потребление на ескплозиви, бомби и снайпери, се споделя в отчета.

Сблъсъците се разраснаха и в тях се замесиха доста незаконни групи от Сърбия и Черна гора, заставайки на едната или другата страна.

Раздорите оставиха следи по цялото прелестно черногорско крайбрежие, десетки мъртви в Черна гора и Сърбия (повечето от случаите останаха неразкрити), както и неконтролирано принуждение в чужбина - за което свидетелства случай със пукотевица във Виена през декември 2018 година

Експертите загатват и Бар, в който през последните три години станаха пет убийства в мафиотски жанр.

4. Сараево: кражба на коли

През интервала от 2014 до 2017 година в Сараево са маркирани сред 15 и 20 случая, при които крадци на коли при опит за бягство са стреляли против служители на реда или са развалили полицейски коли, показват от Инициативата.

Затова крадците на коли се считат за най-опасните нарушители в града.

През 2017 година всеки ден е бил краден най-малко по един автомобил, се споделя в отчета, а измежду тях има даже и коли на локалната полиция, на Държавната организация за следствие и отбрана и на министерството на защитата.

Печалбата, осъществена от тези обири през последните 15 години, се прави оценка на 50 милиона евро, което прави тази форма на престъпност и една от най-доходоносните в страната.

Бъдещи проблеми: Задният двор на Европейски Съюз за шпионаж и кибернападения

Трудно е да се планува къде в Западните Балкани ще бъдат основани бъдещи огнища на проведена престъпност, само че от Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност мислят, че има няколко неща, на които би трябвало да се обърне внимание.

Макар да звучи парадоксално, от организацията считат, че развиването на разнообразни области в района съдържа евентуална заплаха от потребление на огромни планове за нечисти цели.

Големи автомагистрали се строят от Бар до Белград и от албанските пристанища до Косово (известни като автомагистрала Албания-Косово, автомагистрала Дуръс-Кукъс или Патриотична автомагистрала). Планирано е Адриатическо-Йонийската автомагистрала да върви от Северна Гърция чак до хърватската граница със Словения.

Тези планове може да имат доста позитивен резултат за търговията и привличането на по-голям брой туристи в района. Пътищата обаче могат да въздействат и на маршрутите за контрабанда, като покачат ефикасността или на контрабандистите, или на полицията. Същевременно тези планове сами по себе си основават благоприятни условия за незаконна активност (чрез търговете за строителство) и за корупция на най-високо политическо ниво.

Трябва да се обърне внимание и на заплахата от престъпност в киберпространството.

През 2018 година трима души от Балканите (от Албания, Косово и Сърбия) бяха наказани, дружно с още 33 души от други страни, за връзки с интернационална мрежа за кражба на идентичност, наречена Инфрод, която продавала информация от крадени кредитни карти в " тъмната мрежа ".

Това е единствено върха на айсберга. От организацията мислят, че има риск този район да стане " цифрова сляпа точка " на Европейски Съюз и самобитен " заден двор " за кибернападения и шпионаж в Европейски Съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР