В края на 2017 г. Министерският съвет одобри промени на

...
В края на 2017 г. Министерският съвет одобри промени на
Коментари Харесай

Защо екоминистър Нено Димов прескочи една процедура по казуса "Пирин"

В края на 2017 година Министерският съвет утвърди промени на проекта за ръководство на народен парк " Пирин ", с които разреши строителство на спортни уреди в ски зоната и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на парка. " Дневник " ревизира за какво промените, които са основни за действието на намиращия се под закрилата на ЮНЕСКО парк, са направени без да се оцени по какъв начин новите действия ще се отразят на околната среда.

Според страната оценка не е нужна

Запитан от " Дневник " министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че екологична оценка при смяна на проекта за ръководство на националния парк не би трябвало да се прави. Той беше запитан не се ли тормози от наказания от страна на Европейската комисия поради процедурата, по която са утвърдени поправките в досегашния проект.

Като претекст за отрицателното си мнение Димов всекидневно акцентира, че в проекта липсват каквито и да е дейности и капиталови планове, а става дума единствено за въвеждане на режими, които не би трябвало да се правят оценка. В същото време задачата на екологичната оценка на проект за ръководство на народен парк е да откри вероятните опасности за предпазените територии и околната среда в парка. При състояние, че сегашните промени позволяват нещо, което преди е било неразрешено, а точно - строителство на ски уреди и писти в избрани зони, е редно тази основна смяна да бъде подложена на разбор и оценка, разясниха адвокати за " Дневник ".

Писмено или устно

Позицията на министъра е изказвана единствено устно . По закон обаче Димов е длъжен да направи преценката нужна ли е екооценка на промените и документално. Тази наложителна процедура е записана в Закона за запазване на околната среда, както и в Закона за биологичното многообразие (касаещ предпазени зони от мрежата Натура 2000, в това число Пирин). С пропуща министърът става уязвим за наказания от страна на Европейската комисия поради несъгласие с две европейски наставления - за екологична оценка и тази за местообитанията.

Няма акт, няма обжалване

Освен това единствено дадена документално преценката му ще добие формата на юридически акт, който по-късно да може да бъде оспорен пред съда.

Такъв казус към този момент се сътвори по време на служебния кабинет " Герджиков ", когато министър Ирина Костова в рамките единствено на седмица промени радикално решението си дали би трябвало или не да назначи екологична оценка на проекта за Пирин, само че и в двата случая го направи документално.

Колегата й Нено Димов обаче неведнъж обществено е застъпвал позицията, че няма да излиза със свое документално решение да не бъде правена екологична оценка. Мотивът му е, че това ще удължи във времето водените към този момент правосъдни каузи по проблема и разрешаването на случая.

Отново се стига до Брюксел

Националният парк " Пирин " попада под наредбите на ЮНЕСКО, европейското и националното екологично законодателство. Заради това коалиция " За да остане природа в България " този понеделник ще сезира Европейската комисия и ще упорства за наказания, осведомиха от екоорганизацията.

През декември в писмо Европейската комисия съобщи, че България би трябвало да подложи на екологична оценка измененията в проекта за ръководство на парка в осъществяване на европейското законодателство.

В четвъртък редакцията изпрати и документално питане до пресцентъра на Министерство на околната среда и водите за какво министърът е прескочил тази наложителна процедура. До публикуването на материала отговор не беше получен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (52)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР