В края на 1970 г., когато чухме за първи път

...
В края на 1970 г., когато чухме за първи път
Коментари Харесай

Народните артисти "Дийп Пърпъл" и чудесата

В края на 1970 година, когато чухме за първи път " Дийп Пърпъл " с албума In Rock, бяхме в седми клас и групата доста бързо стана обичана на всички на и към тази възраст. В идващите месеци и години почитатели на Иън Гилън, Ричи Блекмор и компания станаха множеството гимназисти, че и по-големи от тях, имената им дружно с думите Deep Purple се показваха издълбани по чинове, изрисувани по чанти и престилки, учебници и тетрадки (никой не пишеше " Лили Иванова ", несъмнено нейните почитатели са били по-културни). 

Към средата на 70-те години " Дийп Пърпъл ", евентуално без да имат никаква визия за това, към този момент бяха извънредно известни в България - даже баба ми призна, че първата част на Child In Time е много приятна за слушане. Лека-полека членовете на " вокално-инструменталния ансанбъл " на процедура се трансфораха в същински " национални актьори " на Народна република България - освен това без техни записи да звучат по радиото, без да ги демонстрират по малкия екран и без да пишат нито ред за тях в пресата (освен като образец за цялостния крах на западната култура), без да продават техни плочи или касетки в музикалните магазини.

Да не приказваме, че интернет още нямаше, и в случай че някой познаваше човек, ходил на концерт на " Пърпъл ", и двамата се превръщаха в митове. А вероятността да ги забележим онлайн изглеждаше не по-голяма от вероятността да станат в действителност национални актьори. Или ръководителят на националното събрания (акад. Сава Гановски) да се окаже техен почитател. Или даже България и Съюз на съветските социалистически републики да се откажат от комунизма. Но както се оказа - стават чудеса. 

Не знам дали Сава Гановски скрито е слушал на вилата си Fireball. Но " Дийп Пърпъл " не престават да са национални актьори, комунизмът падна, министър председателят и президент (2008-2012) на Русия Медведев ги одобри в Кремъл, а те направиха толкоз доста концерти в България, че към този момент им изтървах броя. И постоянно пред цялостни зали, както прилича на същински национални актьори. 

И нощес Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание, облече тениска с надпис Deep Purple и отиде на прощалния им концерт в " Арена Армеец ". И министърът на вътрешните работи Младен Маринов също беше там и чу песента Demon’s Eye от албума Fireball, публикуван през 1971-ва - годината, в която самият той е роден в Тетевен. 

Всичко разказано е отлично като се изключи думата " сетен ". Когато музиканти, които нямат проблем да изпълнят " Арена Армеец " и са в отлична форма, разгласят, че се простят с публиката си, си резервираме правото на подозрение. Но даже и да е правилно, сбогуване след петдесетгодишна кариера е хепиенд. А и както към този момент знаем, стават чудеса. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР