В края на 1964 – началото на 1965 г. е

...
В края на 1964 – началото на 1965 г. е
Коментари Харесай

Арестувани са участниците в Опита за преврат срещу Тодор Живков

В края на 1964 – началото на 1965 година е подготвян държавен прелом в България, ориентиран против управлението на Народна република България и на водещата ръководеща Българската комунистическа партия посредством събаряне от властта на нейния най-висш водач Тодор Живков и промени в политиката.
През октомври 1964 година в София е основана групата на Иван Тодоров-Горуня и Цоло Кръстев, към която се причислява ген. Цвятко Анев. Има сведения, че армейски военачалник Петър Панчевски – някогашен министър на националната защита (1950 – 1958) и дипломат в КНР (1958 – 1962), е подбудителят на опита за нападение и прелом от страна на Горуня, когато Тодор Живков е на посещаване във Враца.
Иван Тодоров-Горуня е някогашен политкомисар на Партизанския отряд „ Гаврил Генов “ и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Цоло Кръстев е някогашен пълководец на същия отряд и шеф на отдел в Министерството на външните работи. Ген. Цвятко Анев по същото време е комендант на Софийския гарнизон.
Групата се пробва да употребява промяната на руския деспот Никита Хрушчов, с цел да в профил Тодор Живков. Такива планове имат и други функционери, като началника на Военния отдел на Централен комитет на Българска комунистическа партия Иван Бъчваров, който през декември 1964 година без триумф предлага за гласоподаване на пленум на Централен комитет отстраняването на Т. Живков.
Групата замисля да извърши вътрешен прелом в Българска комунистическа партия по време на пленум на Централен комитет с присъединяване и на части от Българската национална войска. Започват загадка пропагандна активност във войската и притеглят съидейници.
На 8 април 1965 ген. Цвятко Анев е задържан, а Иван Тодоров-Горуня се самоубива (според формалната версия) в дома си. На 12 април са задържани и другите участници в тяхната група. От 8 до 26 април са арестувани още 14 души. Военният съд осъжда 9 души. Сред тях е полковник Иван Велчев, който получава 15 години затвор, ген. Мичо Ерменов – с 10 год/ затвор, ген. Цвятко Анев, ген. Любен Динов и Цоло Кръстев – по 8 година затвор. Освен това 192 души получават разнообразни партийни и административни санкции. Във Врачанско откъдето са заговорниците, са изключени 189 членове на партията. Отделно са уволнени 250 души от армията, а 19 старши офицери от армията и 3-ма от милицията са разжалвани. Сред уволнените са военачалник Съби Стефанов (началник на софийското ръководство на МВР), началникът на политическия отдел на танковата бригада подполковник Йордан Воденичарски и други.
Някои смятат, че след разкриването на заговора „ Държавна сигурност “ и Т. Живков приписват на групата на Горуня идеологически претекстове и прокитайски настроения. По този метод се пробват да показват дейностите на режима като проява на преданост към Съветския съюз.
Участници
Иван Тодоров-Горуня, някогашен политкомисар на отряд „ Гаврил Генов “, началник на преврата, член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, шеф на Главно ръководство на водите с сан на първи заместник-министър
Цоло Кръстев, някогашен пълководец на отряд „ Гаврил Генов “, шеф на отдел в Министерството на външните работи с сан на пълномощен министър
генерал-майор Цвятко Анев, някогашен заместник-командир на отряд „ Гаврил Генов “, пълководец на Софийския гарнизон
полковник Иван Велчев, пълководец на чета в отряд „ Гаврил Генов “, шеф на кабинета на министъра на защитата Добри Джуров
генерал-майор Мичо Ерменов, заместник-началник на Главното политическо ръководство на армията
генерал-майор Любен Динов, шеф на отдел в Министерството на защитата
полковник Цанко Цанков, офицер в министерството на защитата
подполковник Димитър Костов, Главен команден пункт на ВВС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР