В края на 1930-те години тогавашна Чехословакия изгражда цяла мрежа

...
В края на 1930-те години тогавашна Чехословакия изгражда цяла мрежа
Коментари Харесай

Държава разпродава хиляди бункери

В края на 1930-те години тогавашна Чехословакия построява цяла мрежа от бункери по границата си с Германския райх. И въпреки че през септември 1938 година укрепленията още не са изцяло подготвени, те въпреки всичко са основно затруднение за Вермахта, което много е тормозило нацистките генерали.

Но макар че Прага активизира 1,1 милиона бойци и слага армията си в бойна подготвеност, английският министър председател Невил Чембърлейн и неговият френски сътрудник Едуар Даладие подписват на 29 и 30 септември 1938 в Мюнхен съглашение с Адолф Хитлер. То задължава Чехословакия да трансферира на Третия райх целия си крайграничен регион, в който тогава живее доста немско малцинство.

По този метод граничните укрепления попадат в ръцете на нацистите. Без тях Чехословакия е на процедура беззащитна, което доста облекчава окупацията от страна на нацистите на 15 март 1939 година. Парадоксалното е, че по-късно, напролет на 1945, бункерите оказват помощ на немските окупатори в боевете с Червената войска. Битките по линията на укрепленията съществено забавят руското нахлуване и костват живота на хиляди руски бойци.

Те са без военно значение
От 2000 година насам армията на Чешката република последователно стартира да се освобождава от укрепленията. По два метода - или посредством продажба на частни лица, или посредством прекачване на собствеността им към райони или общини. " Имаме 4993 дребни бункера ", споделя Петър Сикора от чешкото Министерство на защитата.

Тъй като тези уреди към този момент нямат никакво военно значение, в това време една трета от тях са сменили притежателите си - до момента трансферирани или продадени са 1767 по-малки обекти и 112 по-големи. Чешката войска желае да се освободи от всичките. " Ще бъдат непокътнати единствено няколко, които да служат за хранилища ", разяснява Сикора.
Все повече продажби
Година след година на уеб страницата на чешката войска се появяват нови и нови обекти за обмен. " Цените стартират от 1000 евро и стигат до няколко хиляди ", показва Сикора. А тъй като обектите се продават на търг, цената им елементарно може да се увеличи. Въпреки това ползата към бункерите непрекъснато пораства - изключително в случай че те се намират, да вземем за пример, в лозаро-винарски райони.

Някои от бункерите са превърнати в музеи, които се радват на огромна известност измежду туристите - и от Чехия, и от чужбина. Едно от най-посещаваните е артилерийското барикада " Хурка " на границата с Полша. " Само през юли и август имахме над 20 000 гости ", споделя Мартин Рабон от Дружеството на приятелите на чехословашките укрепления.
Уникални исторически монументи
Рабон не е съперник на продажбата на бункери на частни лица - само че акцентира, че тук-там до оборудванията няма пътища, а и собствеността върху близките пространства постоянно не е изяснена. " Да се купува нещо такова е безсмислено ", споделя Рабон, който в последно време е все по-често издирван за съвет от кандидат-купувачи. " Препоръчваме на евентуалните купувачи първо да си подсигурят земята към съответните обекти. "

Някои от оборудванията, като да вземем за пример артилерийското барикада " Буда ", са културни монументи на Чешката република. " Но отбранителната линия като цяло е под отбрана като монумент ", споделя Рабон. " Оттам нататък е разумно армията да продава. Но бъдещата орис на тези неповторими монументи би трябвало да е сигурна. Тъй като те са очевидци на патриотичния възторг на чехите в края на 1930-а година. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР