В края на 18-и век швейцарският часовникар Пиер Жаке Дро

...
В края на 18-и век швейцарският часовникар Пиер Жаке Дро
Коментари Харесай

„Пишещото момче“: над 2 века да изписваш името на своя баща без грешка

В края на 18-и век швейцарският часовникар Пиер Жаке Дро проектира нещо необикновено за времето си. Първият програмиран андроид в света е изобретен още по времето на Людовик XVI – през 1773 година. Той се споделя „ Пишещото момче “ и е фантазията на всеки пишещ човек, който жадува за мига, в който компютърът му ще може да записва самичък текста от аудиозапис.

Способно да създава думи и фрази до 40 знака с гъша химикалка, „ момчето “ на Дро на пръв взор наподобява на играчка. То е неголяма кукла, направена от дърво, с порцеланова глава. Момчето е босоного и държи в ръката си гъше перо.

Вътре в куклата, обаче, то е същинско знамение на инженерната мисъл – 6000 движещи се елементи привеждат в деяние пишещ механизъм. Това на процедура е пишещ автомат.
„ Пишещото момче “ освен написа, то си накланя главата
и с взор наблюдава написаното, топи перото си в мастило и внимава то да не капне върху листа. Почти като същински човек!…

Кой е изобретателят на това знамение на 18-и век? – Това е пионерът на часовникарското изкуство Пиер Жак Дро. Роден е през 1721 година в, Западна Швейцария. Дро е създател на анимирани часовници с пеещи птици и фонтани, на музикални часовници с автоматизирани механизми и на безчет други чудесии.

„ Пишещото момче “ е първият автоматизиран калиграф в света. Изработен е за 20 месеца твърдоглав труд от Пиер Жак Дро. Първото нещо, което „ момчето “ изписва е: „ Моят откривател е Пиер Жак Дро “. Презентацията се състоява в Париж през 1774 година и се трансформира в сензацията в Двора на крал Людовик XVI.

След „ Пишещото момче “ Дро основава още два такива автомата – „ Художникът “ и „ Момичето-музикант “, като прави комплимент на френския крал с намек към обичаното кученце на монарха, на име Туту.

Най-сложен от автоматите е „ Момичето-музикант “, който Дро създава благодарение на сина си Анри и на още един занаятчия – Фредерик Лешо. Роклята на музикантката е от кринолин, под който има 2500 детайла. Девойката е по-голяма от момчетата-автомати. Тя свири на клавесин и извършва пет мелодии под авторството на сина на Дро – Анри Луи Жак Дро.

Мелодиите не са на запис, а се възпроизвеждат под пръстите на музикантката върху клавишите на клавесина. Още нещо – девойката освен „ свири “, тя „ диша “ – гърдите й се повдигат, очите й наблюдават пръстите по клавишите на инструмента, и тя съвсем наподобява на същинска.

Днес и трите автомата на Дро се съхраняват в Музея на изкуството и историята в Ньошател, Швейцария, и работят безупречно, както преди повече от два века.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР