В Кръглата зала на Националният исторически музей днес ще бъде

...
В Кръглата зала на Националният исторически музей днес ще бъде
Коментари Харесай

Императорският пръстен от Калиакра и съкровището от Балък дере на изложба в НИМ

В Кръглата зала на Националният исторически музей през днешния ден ще бъде открита галерия „ Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”. И този декември музеят ще съблюдава традицията и ще изпрати годината, като показа на необятната аудитория значимите находки на музейните археолози, открити през сегашния сезон.

През 2019 година археолозите от Националния исторически музей организираха археологически разкопки на шестнадесет обекта и два теренни обхода. Географският обсег на проучванията се разгръща от Дунавската низина до Родопите през Черноморското крайбрежие, в това число Витоша, Плана планина и Тракийската равнина. Проучените обекти са от друг темперамент като: селищни и надгробни могили, антични и средновековни замъци и селища.

За първи път ще бъде показан най–впечатляващият предмет от гробните блага – солиден златен пръстен. Открит в средновековната морска столица на България - Калиакра тази година, под научното управление на доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей. Пръстенът е от известния „ Калоянов вид “, само че с доста по–детайлна и изящна декорация по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на правоприемник на Палеолозите, Господин на Калиакра и евентуално роднина на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век). Уникалната находка разкри името на заровения – Георги, както и знатното му родословие. Посетителите ще имат опция да видят и хубав стъклен съд, открит в гроба му, в който съгласно тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Изключително рядка групова монетна находка от „ Късноантична и средновековна цитадела – „ Балък Дере “, намираща се на територията на община Ивайловград, е един от акцентите в изложбата. Монетното богатство (6 монети) на Алексий I Комнин (отсечени през 1081 г.), намерено от Ивайло Кънев, основен организатор в отдел „ Археология” в НИМ, е извънредно рядко. Монетите са направени от сребро и злато, изключително тънки и чупливи, и доста добре непокътнати, което ги прави още по-редки. На четири от монетите са изобразени св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите две са изобразени със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой боец от византийската войска, или е било заплатено за някаква доставка за войската. Находката от „ Балък дере “ е втората групова монетна находка със солунски предреформени номизми хистаменон на Алексий I Комнин (1081–1118 г.), за която е известно, че е открита в днешните лимити на България.

Една от огромните изненади през този сезон, за екипа под управлението на проф. доктор Иван Христов и доктор Маргарита Попова от НИМ, е намирането на слой с материали от Архаичната ера (VII-VI в. Пр. Хр.). Под подовото равнище на една от богатите византийски къщи са открити десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. прочие Хр.

Настоящият археологически сезон беше извънредно сполучлив, изпълнен с нови неповторими открития и находки под научно управление на проучвателите от НИМ: доцент доктор Бони Петрунова, проф. доктор Иван Христов, гл. ас. доктор Мариела Инкова, доктор Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Ивайло Кънев, Павлина Девлова, Панайот Антонов, Илия Киров и Елена Ендарова. Бяха открити огромно количество движими културни полезности, обхващащи съвсем всички археологически интервали – от късна праистория до българските земи и средновековието.

Изложбата, озаглавена „ Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”, с куратор доктор Петранка Неделчева, отдел „ Експозиции” в НИМ, ще бъде открита в Кръглата зала на музея на 12 декември от 16:00 ч. и ще продължи до 17 февруари 2020 година Проучванията се реализираха с финансовата поддръжка на НИМ, Министерство на културата, средства на локалните общини и частни спомоществователи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР