„В кръг на Командарев е ироничен и сериозен филм”, казва

...
„В кръг на Командарев е ироничен и сериозен филм”, казва
Коментари Харесай

В кръг: 2019 г. като 1989 г. И още нещо...

„ В кръг на Командарев е подигравателен и сериозен филм”, споделя US институцията в шоубизнеса Варайъти за наградения преди малко следващ план на българския режисьор и психолог (по образование). Името не е инцидентно, нито 10 ноември – датата, на която потегля по екраните у нас точно това заглавие по гледище на основателя си. Онзи ден, до момента в който четях в неразбиране думите на премиера: „ За какво ти е сектор Земеделие в Европейска комисия? Там парите са разпределени ясно и тъкмо. Какво ще направиш с сектор Земеделие ", нямаше по какъв начин да не се сетя за последната тирада на Тодор Живков, тъкмо в последната година на соца, в която споделяше: „ Ти нЕмаш пари, бе! Че к’во Ше пра’иш ти без пари, бе?!”.

Стилът е индивидът, споделят класиците. Ами еднакъв е.

Въпросът е, че от една страна работата 2019 година да наподобява като 1989 година може да ни се вижда като кръг. Ама по този начин е на повърхността.

В дълбочина е серпантина. И това не е единствено усещане. Нито е политика. Има си научни калкулации по тематиката на база сравняване на редица съставни елементи, от които зависи методът на живот на всеки от нас. През 1987 година, когато Организация на обединените нации за първи път мери този индикатор, България е сложена на 27-о място сред 130 страни в света. През 1989 година е 24-а, тъкмо пред Южна Корея, която наскоро посетих и е най-малко с десетилетие пред нас, изключително в по този начин стилния кибер бранш, пък е напреднала едвам до 22-ро място в света, до момента в който ние към този момент сме отвън 50-те. През 1987 - 1989 година от балканските страни единствено Гърция е била малко по-напред от нас – на 22-ро място, а от някогашните социалистически страни – единствено Германска демократична република (на 21-во) и Чехословакия (на 25-о). Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са сложени преди време страни като Сингапур (35-о място), където, попаднали в този момент – приказвам от личен опит, се усещаме съвсем като в Космоса, виждайки архитектурните чудеса и страната с най-голям стандарт в света: една – четвърт от популацията са доларови милионери. Другите са им родственици и другари. И всичко това е реализирано единствено с ум и с труд. И с съответно ръководство, несъмнено. Природни благосъстояния липсват, както липсва също земя, която към този момент сами си основават.

Борис Ангелов
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР