В космоса са били само 5 рускини за повече от

...
В космоса са били само 5 рускини за повече от
Коментари Харесай

Защо Русия праща в космоса толкова малко жени?

В космоса са били единствено 5 рускини за повече от половин век. Истина ли е, че съветските дами не желаят да летят в космоса?

„ Нашите проучвания за миналия половин век, даже и повече, демонстрират, че кардинална разлика сред мъжете и дамите (в космоса) в този смисъл няма “,  още в далечната 2014 година научният началник на Института по-медико-биологични въпроси Анатолий Григориев. И тази позиция се поддържа от съвсем всички страни със лична галактическа стратегия.

Но светът към момента е надалеч от тъждество сред мъжете и дамите в галактическите полети: на цялата планета на дамите се  само 11% от участниците в орбиталните полети. Най-много са те от Съединени американски щати (общо 53). От Русия към космоса са изхвърчали единствено 5 дами за цялата 61-годишна история на пилотируемата космонавтика. Това е малко. Особено като се има поради, че сега в дейния отряд от космонавти на Русия е има единствено една единствена жена, Анна Кикина, зачислена там  още през 2012 година. Защо обстановката е такава?
Избраните
Съветският съюз е първата страна, пратила жена в космоса. Това е 25-годишната Валентина Терешкова. През 1963 година тя обикаля Земята 48 пъти.

 Валентина Терешкова

Валентина ТерешковаSputnik

Първият женски отряд от космонавти е подбиран освен съгласно психическите и физическите качества на кандидатките (по този индикатор Терешкова отстъпва пред останалите кандидатки за полет в космова и е „ най-лошата от най-лошите “). Голяма роля тогава изиграват нейният генезис, биография, партийна принадлежност и умеене да се изрича обществено (как са я избрали сме разказали подробно ). Пращането на жена в космоса в началния интервал е на първо място политическа задача.

По-нататъшното 19-годишно безмълвие удостоверява това. Валентина Терешкова става първа и слага международен връх, който и до през днешния ден не е усъвършенстван – прави независим полет (след това дами са пращани в космоса на взаимни полети). Въпреки това, нейните неточности и фактът, че не се усеща добре по време на полета, стават мотив да се реши да се приключи стартирането на дами в космоса.

Следваща към космоса поема Светлана Савицкая – чак през 1982 година. По обучение тя е пилот-инструктор и още преди полета си в орбита има 3 международни върха по парашутен спорт от стратосферата и авиационни върхове на реактивни самолети. В космоса тя лети два пъти и по време на втория си полет през юли 1984 година става първата жена в света, излязла в открития космос.

 Светлана Савицкая

Светлана СавицкаяSputnik

Но руските жени-космонавти не стопират с този връх. Следващата – инженер Елена Кондакова, през 1990-те взе участие в две галактически задачи, една от които продължава пет месеца. След това нито една жена дълго време не прекарва толкоз дълъг период в космоса. След 17 години, през 2014 година, на борда на МКС стъпва инженер Елена Серова – тя е четвъртата.

 Елена Кондакова

Елена КондаковаАлберт Пушкарьов/ТАСС

Петата и последна жена за момента е 37-годишната актриса , чиято разрошена руса коса в безтегловност стана интернет-мем. Пересилд е и единствената жена, която преди полета си не е имала нищо общо с космоса. Някога, поради кариерата ѝ, ѝ се постанова да нощува на гара, а в този момент към този момент е била на МКС, където се снима в първия в света пълнометражен игрален филм в космоса,  Том Круз.

 Космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко (отляво надясно) в Международната галактическа станция

Космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко (отляво надясно) в Международната галактическа станцияSputnik
Подготвят повече дами, в сравнение с пращат
Първоначално, още в зората на пилотируемите полети и Съюз на съветските социалистически републики, и НАСА се притесняват от проблемите, които биха могли да зародят поради женската физиология. Например, лекарите напълно съществено допускат, че по време на менструация в безтегловност кръвта може да тръгне не в нормалната посока – на открито, а във вътрешността през фалопиевите тръби в коремната празнина.

 Космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко (отляво надясно) в Международната галактическа станция

Космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко (отляво надясно) в Международната галактическа станцияSputnik

Вторият миг, който тревожи всички, е въздействието върху репродуктивните функционалности на дамите. Но още след първия полет излиза наяве, че той по никакъв метод не въздейства върху потомството – Терешкова ражда здрава щерка година след полета си в космоса. Същото прави и Савицкая по-късно. Опасенията към менстурацията също не се удостоверяват. Това убеждава учените, че сред дамите и мъжете в космоса няма никаква разлика.

 Дъщерята на първата жена космонавт Валентина Терешкова и първия космонавт участник във боен опит в космоса Андриян Николаев - Лена

Дъщерята на първата жена космонавт Валентина Терешкова и първия космонавт участник във боен опит в космоса Андриян Николаев – ЛенаАлександър Моклецов/Sputnik

Академик Анатолий Григориев , че въпреки че в Съюз на съветските социалистически републики има малко дами, летели в космоса, броят на тези, които са подготвяни за сходни задачи, е много по-голям. Тогавашният основен инструктор на Неправителствени организации „ Енергия “ Валентин Глушко има проекти да развие женската космонавтика – той желае да направи напълно женски екипаж. За тази цел в края на 1970 година цялостен отряд от космонавти-жени минава медицински проучвания в Института по медико-биологични въпроси. До специфичната подготовка са позволени към 10 дами. В последна сметка са определени 4. Всички те са лекари: гастроентеролог, лекар-специалист по интензивна терапия, ендокринолог и експерт по хормонална регулация. Плановете са женският екипаж да замине за космоса в средата на 1980-те, а техен пълководец да бъде Светлана Савицкая.

 Светлана Савицкая (в средата) тренира в безтегловност

Светлана Савицкая (в средата) тренира в безтегловностАлександър Моклецов/Sputnik

„ Но на девойките не им провървя. На орбиталната станция се случи нещо неприятно – Владимир Васютин се разболя. И женският полет бе отсрочен, а след 3-4 години тази стратегия беше изцяло закрита. А при започване на 1990-те това предпочитание напълно изчезна “, споделя Анатолий Григориев.
Напрегната кадрова конюнктура
Въпреки това, даже през 2019 година някои космонавти изясняват неналичието на дами в космоса с физиологията. Макар че през днешния ден сходни изказвания звучат скандално – като да вземем за пример изявлението на космонавта Сергей Рязански в ефира на предаването „ Просто за комплицираното “. Тогава той съобщи: „ Момчетата имат примитивна физиология, имаме устойчиво равнище на хормоните. Никой не би приспособил пуска на ракетите, излизането в открития космос или изключителна обстановка към женския цикъл “. След това негови сътрудници го  и подчертаха, че това по никакъв метод не пречи на НАСА да провежда многочислени полети на астронавти-жени. Тогава Рязански предложи друго пояснение: съветските дами не желаят да летят в космоса, тъй като са насочени към фамилията.

 Космонавт Елена Серова на подготовка в хидролабораторията в Звездното градче

Космонавт Елена Серова на подготовка в хидролабораторията в Звездното градчеРуслан Кривобок/Sputnik

„ Момчетата са тези, които би трябвало с вирната опашка непрекъснато да търсят завършения, подвизи и така нататък Момичетата са по-приземени – семейство, деца “, сподели Рязанский.

„ От физиологична позиция няма спънки дамите да летят в космоса “,  космическият доктор и основател на плана „ Марс-500 “ (експеримент за подражаване на полет до Марс) Марк Белаковский. „ Смятам, че има два момента, които пречат на МКС да се появят рускини: националния нрав и субективната оценка “.

Що се отнася до националния нрав, то става дума по-скоро за ширещото се мнение, че космонавтиката е за мъже. Както  космонавтът Елена Серова, още от руските времена се е наложила негласна традиция, че някои специалности са мъжки. „ Това се случва по време на войната (Втората световна), след която популацията понижава внезапно и дамите не са пускани да работят мъжки специалности, с цел да се резервира здравето им. Това са предубеждения, които, за жалост, са се вкоренили у нас “, счита тя.

 Членове на главния екипаж на

Членове на главния екипаж на „ Союз ТМА-14М “: космонавтите на Роскосмос Александър Самокутяев и Елена Серова на вестибуларна подготовка на космодрума „ Байконур “Роман Соколов/Sputnik

Освен това, съгласно популяризатора на космонавтиката Виталий Егоров, има и още едно събитие, поради което за дамите е по-трудно да станат космонавти и да полетят в космоса. „ В съветската космонавтика няма разделяне на стандартите на мъжки и женски. Всички спортни надпревари, чак до Олимпиадата, плануват сходно разделяне, само че не и в този случай. Дори дамата да е здрава, образована, ще ѝ е по-трудно да покрие нормите, които са основани на мъжки нормативи. В НАСА за мъжете и дамите нормите също са идентични (поне част от тях), само че са съобразени с женските благоприятни условия “.

Причината за това е консерватизмът на съветската космонавтика, считат специалистите. Затова, без значение от изказванията на шефа на Роскосмос, на процедура на по-ниските равнища „ всички желаят да работят по този начин, както са привикнали – с мъже “.

Тази позиция води само до едно – „ напрегната кадрова конюнктура “, както настояват от самата приемна комисия на Роскосмос. Правят се опити тя да се промени. Например, опитът „ Луна-2015 “, който имитира пилотируем полет до Луната, включва екипаж от 6 дами – те прекарват 8 дни в затворено пространство. „ Събрахме този екипаж особено, с цел да притеглим вниманието към значимостта на полетите на дами в космоса. Участниците в опита се оправиха прелестно. След това някои от тях се включиха в опита SIRIUS-17 (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station), а други сега оказват помощ в проучванията след 4-месецна изолираност “, споделя Марк Белаковский.

 Участници в опита за преструване на прехвръкване на Луната от женския екипаж на

Участници в опита за преструване на прехвръкване на Луната от женския екипаж на „ Луна-2015 “ Анна Кусмаул, Инна Носикова, Полина Кузнецова, Татяна Шигуева, Дария Комисарова и Елена Лучицкая (отляво надясно) след неговото завършванеКирил Калиников/Sputnik

През 2019 година държавната корпорация Роскосмос разгласи нов набор за отряд от космонавти и намерено прикани за „ по-активно “ присъединяване на дамите. „ Бихме желали да не вършим някакъв неестествен баланс, само че се надяваме, че младите дами на Русия ще могат сполучливо да покрият същите тежки условия, които важат за космонавтите, и по този начин сами да балансират отряда, който в този момент е прекомерно мъжки “,  тогавашният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Въпреки това работата с девойките не се получава. От 2200  до изявлението стигат 64, като 9 от тях са дами. Нито една от тях не съумява да премине физическите тествания.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР