В Корейската народнодемократична република днес ще се състоят избори за

...
В Корейската народнодемократична република днес ще се състоят избори за
Коментари Харесай

В Северна Корея провеждат парламентарни избори

В Корейската народнодемократична република през днешния ден ще се състоят избори за депутати във Върховното национално събрания - Народното събрание, съобщи ТАСС.

Севернокорейците на възраст над 17 години ще гласоподават за нови 687 депутати с петгодишен мандат.

В КНДР има три политически партии - Корейската трудова партия, партия "Чхондогьо " (Партия на младите другари на религията на небесния път) и Социалдемократическа партия, обединени в Единен либерален отечествен фронт, който образува листата с претендентите. Севернокорейският водач Ким Чун Ун е ръководител на Корейската трудова партия.

Освен претендентите от партиите на изборите могат да се явят и самостоятелни претенденти, както и представители на разнообразни публични организации: Кимирсенско-кимченирския съюз на младежта, Обединените профсъюзи на Корея, Съюза на социалистическите дами на Корея и други

След предходните избори от 9 март 2014 година голямото болшинство депутати в Народното събрание - 607 - са от Корейската трудова партия. Социалдемократическата партия има 50 представители, "Чхондогьо " - 22-ма, а още осем места се заемат от представители на публични организации.

Според Централната изборна комисия интензивност тогава е била 99,97 %, а в изборен окръг 111 в Пхенян, където за претендент бе повдигнат Ким Чен Ун, 100 %. По данни на организация КЦТА в изборите са взели участие севернокорейски жители, живеещи в Япония и Китай.

Според настоящата конституция, призната през 1972 година КНДР е суверенна социалистическа страна. Всички държавни органи се основават на правилото на демократическия централизъм. Върховното национално заседание (ВНС) е висшият орган на държавната и законодателната власт. В интервала сред неговите сесии работи 17-членен Президиум на Велико народно събрание, който се оглавява от формалния държавен глава - ръководителя на Народното събрание, в този момент Ким Йон Нам.

Фактически висш началник на КНДР е ръководителят на Държавния съвет (висшия орган на държавната власт, който се занимава с държавната политика), който се регистрира пред Народното събрание. От 2016 година тази служба заема Ким Чен Ун.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР