В концесионната комисия за плажовете участват различни ведомства, а това

...
В концесионната комисия за плажовете участват различни ведомства, а това
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: В концесиите на плажовете има публичност и прозрачност

В концесионната комисия за плажовете вземат участие разнообразни ведомства, а това подсигурява гласност и бистрота. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова от трибуната на Народното събрание. Думите ѝ са във връзка нападките на някогашния вицепремиер Валери Симеонов, който съобщи, че Министерство на туризма криело папки с данни за концесиите.

„ Плажовете, които са изключителна държавна благосъстоятелност и активността, обвързвана с тях, има сезонен темперамент – т.е. има основни условия, свързани с подготовката, ръководството и контрола на тези плажове. Това, което би трябвало да имаме поради, е, че има редица контракти, които са сключвани по друго време в годините, надлежно и изтичат по друго време “, съобщи Ангелкова.

Тя уточни, че тази година са били извършени към 25 процедури за отдаване на концесии на морски плажове, които включват и процедури на такива, които са били прекъснати и са били обявявани наново. „ Важно е да се подчертае, че в Закона за Черноморското крайбрежие процедурата започва с позволение на Министерски съвет на база на стопански, финансов и юридически разбор и на изясняване на обекта на концесията с механически разбор. На тази база се приема решение на Министерски съвет, като в концесионната комисия вземат участие представители на Министерството на туризма, Министерството на финансите, Министерство на вътрешните работи и Министерски съвет. Ясно е написана процедурата за гласност и бистрота и с представители на разнообразни ведомства се подсигурява транспарантния законов избор на тези, които са декларирали присъединяване в процедурата “, изясни тя.

Ангелкова съобщи, че Конкурсната комисия няма право да дефинира какъв брой участници ще заявят присъединяване в състезанието. „ Така че в процедурите са взели участие толкоз участници, колкото са решили. Също по този начин, когато има някой, който е несъгласен с това, което конкурсната комисия е определила, той има право да апелира. В момента имаме 4 такива висящи правосъдни производства по концесионните процедури, които са извършени тази година “, изясни министърът на туризма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР