В Концертното студио на Радио Варна днес - 1 февруари,

...
В Концертното студио на Радио Варна днес - 1 февруари,
Коментари Харесай

Във Варна канят на магията на френската музика

В Концертното студио на Радио Варна през днешния ден - 1 февруари, от 19 часа солисти на Държавна опера Варна канят варненци на специфичен камерен концерт под наслов " Магията на френската музика “.

Тъй като в репертоара на Държавна опера Варна делът на френската музика става все по-голям, взех решение да предизвиквам този концерт с камерни произведения от френски композитори. Събрахме се сътрудници с пиетет към френската просвета, заложена и в музиката на френските композитори, споделя басът Гео Чобанов. Той е в компания със съидейници - сопраните Димитринка Райчева, Мария Павлова и Жана Костова, мецосопраното Михаела Берова, баса Евгений Станимиров, цигуларката Марина Винокурова и пианиста Руслан Павлов.

За Руслан Павлов връзката с френската музика датира още от Музикалното учебно заведение и неговата преподавателка Мила Михайлова - френски ученик и извънреден възпитател, на чието име неотдавна във Варна се организира народен конкурс за пианисти. Самият Руслан Павлов, още като възпитаник, печели с интерпретацията си на произведения от френски композитори - 4 интернационалните оценки - два пъти на състезанието " Албер Русел " и два пъти на състезанието " Музиката и Земята ".

Ето и някои от заглавията в програмата: " Песен на рибаря " от Габриел Форе, " Елегия " от Жул Масне, Серенада на Мефистофел и Рондо на Мефистофел от Шарл Гуно, " Три песни ", цикъл от Жан Пол Мартини и " Ба-бе-би-бо-бу " от Франсис Пуленк.

Солистите също имат в креативната си биография опит като реализатори на музика от френски композитори, само че особено за този концерт те усъвършенстват артикулацията и пеенето на френски език с езиковия съветник Аксел Брюле, научи Varna24.bg .

Идеята за езиковата подготовка и особено произношението на френски език на оперните артисти още веднъж е на Гео Чобанов.

За реализирането на тази процедура по френски език за оперни артисти, контрактувана сред Алианс Франсез Варна и ТМПЦ – Държавна опера Варна, принос има на първо време Милена Ангелова – ръководител на Алианс Франсез Варна. По плана работят Мария Брюле – варненка, доброволка към Алианс Франсез Варна, която живее и работи във френска Швейцария и нейният наследник Аксел Брюле, който се занимава със обществени науки, право, музика, спектакъл и е езиков съветник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР